Sfârșitul săptămânii trecute a adus cu el în mod oficial deschiderea circulației pe cea mai înaltă șosea din țară, traficul urmând să se desfășoare pe Transalpina însă doar în cursul zilei. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a precizat într-un comunicat de presă că doar pe zi lumină se va circula în perioada sezonului cald, în principiu circulația nefiind permisă în timpul nopții. Alin Golumbeanu, unul dintre șefii Regionalei de Drumuri și Poduri Craiova, a fost prezent la sfârșitul săptămânii trecute pe Transalpina, împreună cu prefecții de Gorj și Vâlcea și cu reprezentanți ai Poliției Rutiere din cele două județe, el explicând că noaptea, mai ales în caz de furtună, fenomen frecvent pe munte, șoferii riscând mult dacă circulă în asemenea condiții. Viteza de deplasare este limitată și ea la 30 km/h, autovehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone neavând voie pe „Drumul Regelui”, aici fiind incluse în special autocarele.
Curbele strânse și pantele abrupte fac dificilă deplasarea autocarelor pe acest traseu, drumul fiind însă preferat deja de o bună perioadă de timp de turiști din străinătate și nu numai. Motocicliștii polonezi și cehi sunt cei mai des întâlniți turiști care tranzitează Transalpina, inclusiv vineri, în ultima zi de restricții, ei fiind prezenți aici. „Suntem din Polonia, cu mașina, vroiam să mergem pe Transfăgărășan, dar acolo am găsit drumul închis, încă e zăpadă, nu am avut cum să înaintăm. Am ajuns aici pentru că aflasem de acest drum de la niște prieteni și vreau să vă spun că ne place foarte mult. Este deosebit”, a spus un turist polonez care a urcat împreună cu prietenii săi pe munte înainte ca drumarii să fi ridicat barierele ce limitau accesul șoferilor pe Transalpina.
Nici românii nu au stat prea mult pe gânduri, mai ales că mulți dintre ei coborau muntele, semn că veneau dinspre Petroșani sau Sebeș, unde accesul pe Transalpina nu este împiedicat de bariere, așa cum se întâmplă la Rânca. „Am fost și anul trecut, iar acum venim de la Petroșani. Pur și simplu am plecat să ne plimbăm prin țară, iar ceea ce vedem aici ne place la fel de mult ca prima dată. Este un peisaj spectaculos. Le recomandăm tuturor să treacă pe aici măcar odată-n viață. Nici nu am știut că a fost drumul închis, dar dacă acum s-a redeschis ne bucurăm și mai mult”, a spus un turist venit împreună cu soția tocmai de la Oradea.
Vestea redeschiderii traficului i-a bucurat nespus de mult și pe cabanierii din Rânca, ei așteptându-se de acum încolo la un val de turiști care să le treacă pragul pensiunilor și restaurantelor. Patronii din stațiune au pregătit o pâine specială cu care i-au întâmpinat pe reprezentații drumarilor, ai Poliției și ai celor două Prefecturi din Gorj și Vâlcea, asta în ciuda faptului că, până nu demult, exista un război dus în tăcere între cele două părți, cabanierii fiind convinși că traficul putea fi reluat de mai mult timp. Drumarii au montat însă parapete de protecție pe marginea prăpastiilor, au pus indicatoare noi la curbele periculoase și au refăcut marcajele rutiere, în speranța că le vor fi de folos șoferilor și nu vor exista accidente sau incidente în trafic, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.
Gelu Ionescu