Transalpina, deschisă circulației și pe parcursul toamnei

899

DN 67C-Transalpina este unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară, fiind tranzitat de mii de turiști în fiecare săptămână. Pe tronsonul Rânca (km 34+800, judeţul Gorj) – Obârşia Lotrului (km 59+800, judeţul Vâlcea), accesul este permis doar în intervalul orar 07.00-20.00, însă numai pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone. Există şi restricţie de viteză de 30 km/h. Transalpina va fi deschisă și în următoarea perioadă.

Turiștii vor avea posibilitatea să circule încă cel puţin două luni pe cea mai înaltă și cea mai frumoasă şosea din ţară. Este vorba de Transalpina, DN 67 C Bengeşti – Ciocadia (Gorj) – Sebeş (Alba). La ora actuală sunt îndeplinite condițiile pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Nu au loc căderi de stânci, iar starea carosabilului este bună. În plus, în fiecare dimineaţă un utilaj din cadrul Districtului Rânca al Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu efectuează o revizie pe întreg traseul administrat de judeţul Gorj.
Potrivit lui Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu-Jiu a Drumurilor Naţionale, se va putea circula pe Transalpina cel puţin jumătate din toamnă, în funcţie şi de starea vremii. „În funcţie de prognoze, Transalpina este deschisă circulaţiei rutiere până la finalul toamnei. Dar vreau să precizez că ordinul primit de la DRDP Craiova este foare clar: Transalpina va fi deschisă atâta timp cât condiţiile de siguranţă ale participanţilor sunt întrunite. Este vorba de vizibilitate bună, fără polei sau zăpadă. Dacă scad temperaturile brusc ne putem trezi cu polei sau îngheţ pe porţiuni din şosea“, a spus Ion Tudor, şeful SDN Târgu-Jiu.

Transalpina, cea mai înaltă șosea din țară
Drumul Regelui atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Iniţial, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de “Drumul Regelui”. După cel de-al Doilea Război Mondial, când a mai fost folosit şi reabilitat de germani, acest drum nu s-a mai modernizat sub nicio formă până în anul 2009, când a fost demarat proiectul de reabilitare.
Transalpina este căutată nu doar de turiştii autohtoni, ci şi de străini. Din ce în ce mai mulţi cetăţeni de peste hotare parcurg sute de kilometri pentru a se bucura de o plimbare pe Drumul Regelui.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here