Un bărbat din comuna gorjeană Țânțăreni va sta departe de casă și de soție vreme de două luni. Este decizia Judecătoriei Târgu-Cărbunești, dată la începutul lunii martie, după ce bărbatul și-a pierdut cumpătul și și-a lovit nevasta cu pumnii în cap și cu un scaun peste picioare. Femeia a scos un certificat medico-legal și a cerut în instanță un ordin de protecție împotriva bărbatului.
O simplă ceartă între soți a degenerat și s-a ajuns rapid la violență. Plină de vânătăi, femeia a fugit din casă și a cerut ajutorul poliției. A obținut și un certificat medico-legal care atestă că „leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu un corp dur și comprimare cu degetele, necesitând pentru vindecare un număr de 7-8 zile îngrijiri medicale”.
Ulterior, femeia a cerut în instanță un ordin de protecție împotriva agresorului. „Reclamanta a declarat că, pe fondul unor neînțelegeri conjugale, între părți s-a iscat o ceartă, care a degenerat în proferarea unor cuvinte și expresii jignitoare de către pârât la adresa sa și care au culminat cu aplicarea de către soț a unor lovituri cu palmele peste obraz și peste urechea dreaptă, cu pumnii în zona cefei și umărului drept, respectiv în zona spatelui. A arătat reclamanta că, deși a încercat să se apere, luând un scaun pentru a opri loviturile ce îi erau aplicate de către agresor, cel din urmă i-a smuls din mâini obiectul de mobilier și l-a folosit drept armă, aplicându-i mai multe lovituri peste picioare. A relatat că pârâtul a oprit actele de agresiune fizică numai la intervenirea în conflict a fiului părților, minorul (…) în vârstă de 13 ani”, potrivit datelor din dosar.
Femeia s-a plâns că „din cauza tratamentului agresiv din punct de vedere verbal” la care a fost supusă de-a lungul căsniciei de către soțul său, a dezvoltat afecțiuni medicale de natură psihiatrică.
„Am fost provocat”
Fiind audiat de către instanță, bărbatul a recunoscut parțial actele de agresiune. A spus că i-a dat soției doar câteva palme, pentru că a fost provocat, femeia fiind cea care s-a năpustit asupra sa, zgâriindu-l cu unghiile pe față și aruncând cu diverse obiecte de uz casnic spre el.
A mai declarat că soția a luat un scaun și, întrucât intenționa să îl lovească în cap, i-a smuls obiectul de mobilier din mână și că, ulterior, femeia și-a provocat singură leziunile de la nivelul picioarelor, lovind în scaunul aflat în mâinile sale.
Instanța nu i-a dat însă crezare și a emis un ordin de protecție pentru o perioadă de două luni, timp în care soțul violent va trebui să părăsească domiciliul conjugal și să nu se apropie de femeie la o distanță mai mică de 30 de metri.
„Instanța apreciază neverosimile susținerile pârâtului potrivit cărora soția sa și-ar fi provocat singură echimozele de la nivelul picioarelor, având în vedere că este puțin probabil ca prin dinamica presupuselor lovituri invocate, victima să se fi lezat pe porțiunea internă a coapselor, ci, mai degrabă este plauzibilă ipoteza conform căreia echimozele constatate prin certificatul medico-legal depus la dosar să se fi produs prin lovirile cu scaunul aplicate de către pârât.
Instanța reține că pârâtul a recunoscut cu ocazia administrării interogatoriului că a lovit-o pe soția sa cu palmele și, deși a negat că ar fi exercitat lovituri cu pumnii asupra victimei, acesta nu a putut oferi o explicație cu privire modul în care s-au produs echimozele constatate cu ocazia examinării corpului victimei de către medicul legist.
Astfel, instanța apreciază că prin aplicarea unor lovituri cu palmele, chiar și cu o intensitate ridicată, nu pot fi provocate leziuni de mărimea și gravitatea celor constatate prin certificatul medico-legal. Astfel, instanța apreciază că pârâtul a săvârșit în mod intenționat acte de violență domestică”, a motivat instanța.
Bărbatului i s-a atras atenția că nerespectarea ordinului de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
I.I.