Simpozion internaţional organizat în premieră la Târgu-Jiu

485

Municipiul Târgu-Jiu va fi săptămâna viitoare gazda unui simpozion internaţional la care vor participa zeci de specialişti din ţară şi din străinătate. Simpozionul se numeşte “Balkan Early Metallurgy” şi se află la cea de-a patra ediţie. Este însă pentru prima oară când este organizat în România.

În perioada 10 – 12 mai, Consiliul Judeţean Gorj, prin Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, în parteneriat cu Institute for Archaeo-Metallurgical Studies of London şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Bucureşti, organizează cea de-a IV-a ediţie a Simpozionului Internaţional “Balkan Early Metallurgy”. Este pentru prima oară când România găzduieşte lucrările acestui simpozion, organizat o dată la doi ani. În anii trecuţi, acesta a fost găzduit de Marea Britanie, Bulgaria şi Serbia. Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc luni, 11 mai, începând cu ora 09.00, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Târgu-Jiu. “Invitaţii vor sosi pe 10 mai, după-amiază, se vor acomoda cu oraşul şi locul de cazare. Pe 11 mai, la ora 09.00, este deschiderea oficială, unde vor susţine alocaţiuni, printre alţii, academicianul Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie «Vasile Pârvan» de pe lângă Academia Română şi Miljana Radivojevic, membră a Institutului de Arheologie din Londra. După aceea vor începe comunicările în care vor dezbate problematica începuturilor metalurgiei preistorice în Peninsula Balcanică. Vor fi aproape 40 de personalităţi recunoscute în lumea ştiinţifică la nivel mondial care vor susţine comunicări. (…) Pe 12 mai va fi organizată o excursie documentară la minele de cupru de la Baia de Aramă, după aceea vom vizita Mănăstirea Tismana, Casa-muzeu «Constantin Brâncuşi» şi vom sfârşi la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Specialişti de pe trei continente
Simpozionul va reuni specialişti din România, Qatar, SUA, Germania, Marea Britanie, Rusia, Serbia şi Bulgaria şi are drept scop crearea unei baze de date informale despre metalurgia timpurie din zona Balcanilor şi formularea unor propuneri pentru viitoarele studii despre mineritul preistoric/metalurgia preistorică din această zonă. De altfel, alegerea municipiului Târgu-Jiu ca gazdă a ediţiei din acest an a simpozionului s-a datorat descoperirilor importante din perioada respectivă făcute de-a lungul anilor. “Este o onoare pentru noi, deoarece astfel de simpozioane sunt foarte puţine în lume. În Europa, Târgu-Jiul apare ca al patrulea oraş care găzduieşte un astfel de simpozion, un congres internaţional de mare anvergură. S-a ales Gorjul pentru că are o serie întreagă de descoperiri arheologice importante din această perioadă. (…) Vor participa academicieni, cercetători specializaţi în domeniul începutului metalurgiei. Apar o serie întreagă de nume de mari arheologi, (…) cu un rol deosebit în arheologia mondială. Este un lucru deosebit pentru Gorjul nostru, pentru istorie, pentru arheologie (…) Noi le vom prezenta ceea ce am descoperit noi, o serie întreagă de cercetări ce s-au făcut de-a lungul anilor”, a spus Gheorghe Calotoiu, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Gorj. Concluziile trase în cadrul simpozionului vor fi publicate într-o revistă dedicată acestuia. Problemele privind originea şi evoluţia metalurgiei în Balcani au atras atenţia unui număr mare de specialişti în ultimele decenii, acestea fiind intens dezbătute de mediul academic în cadrul celor trei congrese anterioare.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here