Sculptori de talie internaţională la Simpozionul “Brâncuşiana 2016”

630

Deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Simpozionului Internaţional de Sculptură de la Târgu-Jiu – Brâncuşiana, a avut loc, ieri, când în faţa autorităţilor şi a oamenilor de cultură din municipiu s-au prezentat atât sculptorii participanţi, cât şi programul evenimentelor.

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, Institutul Cultural Român, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează în perioada 1 – 31 august 2016 Atelierele Brâncuși, program cultural, având ca obiectiv promovarea operei lui Constantin Brâncuşi în ţară şi în lume. Cu o vechime de 15 ani, manifestarea se desfăşoară anul acesta pe două secţiuni: Simpozionul Internaţional de Sculptură de la Târgu Jiu (între 1 – 31 august 2016) şi Tabăra Internaţională de Pictură de la Rânca (22 – 31 august 2016).
Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc, ieri, pe Digul Jiului, în Parcul Central, care adăposteşte celebrul Ansamblu Sculptural ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.
“De această dată avem un generic nou: Atelierele Brâncuşi, un program pe care îl gândim pe termen lung, un program care sperăm în timp să capete consistenţă şi să devină un program naţional şi internaţional. Suntem un oraş care beneficiem de gloria pe care ne-a lăsat-o Brâncuşi şi avem datoria să facem tot ce putem ca autorităţi, oameni de cultură, pentru a lansa acest oraş, care ne este drag, pe harta culturală a lumii, acolo unde îi este locul”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului “Constantin Brâncuşi”.
La Simpozionul de Sculptură participă şase sculptori: Antonis Myrodias – Grecia, Chiu Tai-Yang – Taiwan, Katt Latika – India, Nicolae Fleissing – Franţa, Panaite Chifu şi Vlad Ciobanu, care este şi curatorul simpozionului, din România.
Materialul de lucru este andezit.

Autorităţile, alături de invitaţi
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu, ai Prefecturii Gorj şi ai Consiliului Judeţean au fost prezenţi la deschiderea de ieri a Simpozionului de Sculptură, urându-le invitaţilor din străinătate “bun venit” în oraşul lui Brâncuşi. “Sunt sigur că pe perioada acestei luni ne vom crea mulţi prieteni în oraşul nostru, iar pe data de 31 august, la vernisaj vom admira cu toţii şi vom înţelege opera pe care ne-o vor lăsa drept moştenire. Îmi doresc ca această ediţie să aducă un plus faţă de ediţiile anterioare, este şi o rocă nouă pe care se va lucra, cu alte nuanţe. Urez succes invitaţilor, sculptorilor şi le promit că le vom fi alături pe perioada celor 31 de zile aici, la Târgu-Jiu”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor.
“Iată-ne la cea de-a XIII-a ediţie a acestui simpozion. Gândindu-mă la câte ediţii am participat în ultima perioadă observ cum se succed anii şi, implicit, ce înseamnă trecerea vieţii. Cu atât mai important este ca atunci când ne întâlnim la astfel de evenimente, să ştim ce lăsăm în urmă şi, privind contextul actual, suntem foarte interesaţi să vedem ce lasă în urmă oaspeţii noştri din acest an. Văzând schimbările în bine, felicit organizatorii, pentru bunul mers şi buna organizare a treburilor atunci când vine vorba de un astfel de eveniment. Îmi arăt speranţa ca la sfârşitul acestui eveniment extrem de important din viaţa municipalităţii, vom vedea ceva frumos. Abia aştept să vedem amprenta măiestriei sculptorilor şi tot ce poate să iasă din uneltele cu care vor lucra”, a adăugat şi Ciprian Florescu, vicepreşedintele CJ Gorj.
Curatorul Simpozionului “Brâncuşiana 2016” este sculptorul Vlad Ciobanu, care a precizat că întreaga muncă depusă în organizarea acestui eveniment este una de echipă: “Aşa cum se ştie, sculptorul este singur doar în atelier, atunci când înfăptuieşte în asemenea condiţii, el trebuie să fie înarmat cu ideea că e o muncă de echipă. Noi, cei de aici, suntem o echipă. Împreună vom face tot ce e de făcut. Încercăm să oferim acestui oraş un patrimoniu, să-i ridicăm cota şi prin asta aducem artişti cât mai importanţi din această lume, lumea ia cunoştinţă de noi şi de înscrierea acestui fenomen pe care îl exprimăm în conceptul lumii. (…) Brâncuşi a lucrat în diferite materiale şi ni s-a părut necesar să oferim posibilitatea experimentelor pentru că orice simpozion conţine o mare doză de experiment, să experimentăm expresia formei în acest material – andezitul. El are o mulţime de forme de posibilităţi de finisare”.

Evenimentele se vor încheia la 31 august, ora 14.00, când va avea loc festivitatea de dezvelire a lucrărilor de sculptură, vernisajul expoziţiei de pictură şi închiderea oficială a simpozionului la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here