Restituirea memoriei: ”Pictorul Gheorghe Bărbulescu” de I. Mocioi și Fl. Văideianu

938

În aceste zile de toamnă, la Editura ”Academica Brâncuși” din Târgu-Jiu a apărut o interesantă carte, ce are menirea restituirii memoriei unui renumit, dar puțin cunoscut, pictor gorjean care și-a dedicat întreaga viață, în principal, picturilor bisericești.
Este vorba de pictorul Gheorghe Bărbulescu, restituit memoriei noastre de către reputații cercetători și scriitori Prof. dr. Ion Mocioi și Florian Văideianu.
După o muncă deosebit de migăloasă și o cercetare aprofundată, care a necesitat, pe lângă studiul documentelor și o cercetare la fața locului a tuturor bisericilor ale căror picturi au fost realizate de Gheorghe Bărbulescu, cei doi autori pun la dispoziția noastră o carte extrem de prețioasă, prin care reușesc să restituie memoria unui om special, necunoscut până acum specialiștilor, ci rămas în uitarea vremurilor, dar mereu prezent prin picturile sale, în toate bisericile din Oltenia, unde a realizat aceste lucrări cu mare pasiune, suflet, dăruire, har și inspirație.
Numele pictorului Gheorghe Bărbulescu este pseudonimul lui Barbu D. Ghiță. S-a născut la data de 8 aprilie 1883 în satul Gemeni, comuna Dârvarii de Sus, Județul Mehedinți. Pictorul a mai avut o soră, Dinuța care a decedat la vârsta de 19 ani. Părinții Dincă și Ioana au fost țărani moșneni, care așa cum menționează autorii cărții, au crescut și educat pe cei doi copii ai lor, în spiritul unei tradiționale familii de ”plugari”, ”purtători ai culturii satului tradițional românesc, cu obiceiuri specifice, iubitori de dreptate, harnici și evlavioși…”. Tatăl pictorului a participat la Războiul de Independență din 1877-1878, luptând la Plevna și la Smârdan.
Gheorghe Bărbulescu urmează școala primară din sat și probabil o școală de ucenicie, unde învață tainele picturii bisericești de la pictorul Costache. Petrescu – Craiova, ceea ce îl face ca în anul 1899 să semneze ”Gh. D. Bărbulescu. Pictor”.
Lucrează ca ucenic cu pictorul Costache Petrescu până în anul 1901 când câștigă prin licitație realizarea picturii la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” din satul Tismana, comuna Tismana. Biserica este sfințită în anul 1902, iar munca sa este foarte apreciată, inclusiv în publicația ”Adevărul creștin”. Aceasta a fost prima biserică pictată de Gh. Bărbulescu, căreia i-au mai urmat, în anii următori, încă altele peste 60 la număr, majoritatea în județele Gorj și Mehedinți, dar și în alte județe ale Olteniei. În anul 1902 primește ”Certificatul de pictor bisericesc” din partea Eparhiei Râmnicului Noul Severin.
Îi place nespus de mult Tismana, încât se stabileşte în această localitate și începe să se implice activ în viața acestei comunități. Sesizând importanța capitalului pentru dezvoltarea satului, întreprinzător și bun organizator, Gheorghe Bărbulescu, deși abia stabilit în Tismana, pune bazele în anul 1903, alături de alți oameni de seamă ai comunei, a Băncii Populare ”Viitorul săteanului” și este ales președinte al acesteia, calitate în care participă la Primul Congres al Băncilor Populare din România (ianuarie 1904, Focșani). Hotărât să rămână în Tismana, Gheorghe Bărbulescu își alege, ca soție, o fată frumoasă, pe Elena Cocârlă cu care se căsătorește când aceasta avea doar 17 ani, data nunții fiind 29 ianuarie 1906. O cunoscuse pe aceasta încă de când venise în Tismana, pe când viitoarea sa soție avea doar 13 ani, fata având domiciliul în fața bisericii pe care acesta o picta. Pictorul avea la momentul căsătoriei 23 ani. După căsătorie Gheorghe Bărbulescu se mută în casa miresei, iar de-a lungul vieții au împreună șapte copii: Cristina, Dometie, Onisifor, Petre, Dănică, Ipatia și Ioan Antipa. Muncește cu multă râvnă, câștigă numeroase licitații pentru realizarea picturii la peste 60 de biserici, se implică în viața comunității, devine un om cu avere și respectat de către locuitorii satului și nu numai.
Participă la războaiele din 1913, și 1916-1919, ajunge sergent în armata română, este decorat de mai multe ori pentru faptele sale de vitejie, pentru ca în anul 1947 să primească titlul de veteran de război, calitate de care nu a beneficiat pecuniar niciodată, deși Gheorghe Bărbulescu nu a avut pensie.
Este primar al comunei Tismana în două rânduri 1938 și 1940. După anul 1950 este considerat chiabur, acceptă cedarea tuturor bunurilor, face un an de închisoare pentru că, având moară, a măcinat o mică cantitate de boabe pentru o femeie săracă din sat, fără a percepe uiumul stabilit de autorități. Un timp nu a mai avut voie să picteze biserici și astfel ajunge să trăiască în sărăcie. Reprimește ulterior acest drept, iar pentru a-și asigura cele necesare traiului, neavând pensie, este nevoit să urce pe schele pentru a picta, până la venerabila vârstă de 83 de ani când pictează ultima biserică, fiind vorba de Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Moi, județul Gorj (1966).
De-a lungul carierei sale a pictat și tablouri laice și un mare număr de desene și icoane.
Se stinge din viață la 22 martie 1969, în casa de la Tismana și este înmormântat în cimitirul Bisericii ”Buna Vestire” din localitate.
În elaborarea acestei cărți autorii Prof. dr. Ion Mocioi și Florian Văideianu beneficiază de un suport documentar inestimabil pe care l-au primit din partea nepotului pictorului Gheorghe Bărbulescu pe nume D-l Crișan Rădulescu, care merită întreaga noastră apreciere și considerație. Autorii acestei cărți sunt membri ai Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni și în numele acesteia le mulțumim pentru eforturile depuse și le transmitem felicitările noastre pentru această apariție. O mențiune aparte se cuvine a fi făcută pentru scriitorul Florian Văideianu care este tismănean de origine și care a mai scris câteva cărți despre locurile natale și despre personalități locale. De asemenea, o apreciere specială pentru Prof. dr. Ion Mocioi care s-a asociat și implicat în acest proiect fără rezerve, cu toată vigoarea și cu toate vastele sale cunoștinde în materie.
Pentru marcarea unui moment de recuperare a memoriei înaintașilor, sub egida Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A.D. Șerban Tg-Jiu, a Primăriei și Parohiei Orașului Tismana, prin grija autorilor și bunăvoința D-lui Crișan Rădulescu, sâmbătă 7 octombrie 2017, cu începere de la ora 9,45, la Tismana vor avea loc un șir de evenimente pentru comemorarea pictorului Gheorghe Bărbulescu care vor cuprinde o slujbă de pomenire, dezvelirea unei plăci comemorative, lansarea volumului ”Pictorul Gheorghe Bărbulescu avându-i ca autori pe Prof. dr. Ion Mocioi și Florian Văideianu și vernisajul unei expoziții de artă în casa pictorului din Tismana, str. Tismana, nr. 452, la care sunt invitați să participe toți cei interesați.
În numele celor implicați în acest proiect, doresc să mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit și ne vor sprijini în demersurile noastre. O mențiune specială pentru cotidianul ”Gorjeanul”, care a fost mereu aproape de evenimentele noastre.
Victor Troacă Președinte al Asociației Cercetătorilor  și Autorilor de Carte Gorjeni

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here