Rânca și Transalpina, pregătite să-și întâmpine turiștii

955

Mijlocul lunii august vine cu un weekend prelungit, dată fiind ziua liberă de Sf. Maria. Astfel, cei mai mulți dintre gorjeni, dar nu numai, se vor îndrepta, cu siguranță, spre stațiunea montană Rânca și spre Transalpina. Cabanierii din zonă sunt pregătiți pentru turiștii de weekend și sper că numărul celor care le trec preagul să fie din ce în ce mai mare.

Fie că au venit să admire peisajul, sau să scape de canicula din oraşe, ori să se bucure, pur şi simplu, de linişte şi relaxare în natură, zeci de mii de turişti au tranzitat DN 67 C – Transalpina, în ultima perioadă. Cu siguranță, în următoarele zile va crește numărul turiștilor care vor ajunge în această zonă, dat fiind faptul că weekend-ul acesta este unul prelungit, ziua de luni fiind zi liberă pentru bugetari.

Distracție și mișcare în aer liber
Oferta turistică s-a diversificat la Rânca, amatorii de mișcare în aer liber având la dispoziție și un parc de aventură. Astfel, pe lângă circuitul de tubing din centrul staţiunii, turiștii se pot bucura de adrenalină la Aventura Parc, recent inaugurat. Primul parc de aventură din Rânca constituie o puternică atracţie pentru turişti. Preţurile sunt accesibile: 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. Toate echipamentele sunt omologate, inclusiv cablurile utilizate, astfel că cei care vor ajunge aici se vor bucura de adrenalină fără riscuri. Parc Aventura Rânca este un proiect iniţiat de Dan Ghiţu, un alpinist cu experienţă. Acesta şi-a propus să vină cu o alternativă de petrecere a timpului liber, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
Parc Aventura Rânca se întinde pe o suprafaţă de patru hectare, la dispoziţia celor dornici de mişcare fiind nouă ateliere. Traseul de tiroliene este compus din șase tiroliene în lungime de 240.
Parcul are patru supraveghetori, dintre care trei alpiniști utilitari atestați, care asigură buna desfăşurare a activităţilor de agrement şi intervin dacă apar probleme. De altfel, supraveghetorii însoțesc turiștii pe toată durata aventurii.
Trebuie menționat faptul că cei care doresc doar să se relaxeze la Rânca o pot face liniștiți, cabanierii dând asigurări că au condiții optime pentru toate categoriile de turiști ce le vor trece pragul.

Transalpina, raiul îndrăgostiților de munte
Transalpina sau Drumul Regelui atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Iniţial şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de “Drumul Regelui”. După cel de-al Doilea Război Mondial, când a mai fost folosit şi reabilitat de germani, acest drum nu s-a mai modernizat sub nicio formă până în anul 2009, când a fost demarat proiectul de reabilitare, care nu a fost finalizat nici până în prezent; lucrările s-au reluat în acest an, spre bucuria celor care intenţionează să parcurgă acest traseu.
Transalpina este căutată nu doar de turiştii autohtoni, ci şi de străini. Din ce în ce mai mulţi cetăţeni de peste hotare parcurg sute de kilometri pentru a se bucura de o plimbare pe Drumul Regelui. Transalpina trece prin staţiunea Rânca, zonă considerată mană cerească pentru turişti, fiind o oază de linişte şi relaxare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here