Mai mulți localnici din satul Leurda, situat în apropiere de Motru, se plâng de calitatea apei pe care o consumă, ei susținând că apa devine roșiatică atunci când se produc avarii la conductele vechi, prin care e alimentată fiecare uliță. Oamenii spun că din cauza vechimii pe care o au, conductele băgate în pământ în urmă cu aproape o jumătate de secol, crapă destul de des, iar asta le creează tot felul de probleme. “Se sparge conducta, automat se oprește apa, iar după ce i se dă drumul să vedeți ce apă roșie avem la robinet. Trebuie să o lăsăm câteva ore să curgă pentru a se limpezi, dar, vedeți, contorul se învârte și în timpul acesta noi suntem taxați. Nu mi se pare normal, dar nu avem ce face. Nici nu putem să o consumăm, dar mai trebuie să o și plătim”, spune Ion Mițaru.
O bătrână din sat povestește că, în urmă cu ceva vreme, la rețeaua de apă a fost o problemă și mai mare pe care oamenii au descoperit-o când deja fapta era consumată. “Un vecin de-al nostru și-a pierdut o capră și a tot căutat-o până a găsit-o fix în bazinul ce alimentează satul nostru cu apă. Era acolo, făcuse viermi, iar noi în tot acest timp am băut apă de la robinet pentru că nu ne-a spus nimeni că ar fi vreo problemă. Bazinul e prin niște mărăcini, poate intra oricine acolo, dar nu ar fi problema de oameni, ci de faptul că, uite, zile în șir, dacă nu or fi fost cumva câteva săptămâni, am băut apă cu viermi. Nici la păsări nu îmi vine să o mai dau”, spune femeia.
Apa localnicilor este considerată în prezent ca fiind una potabilă, rețeaua de alimentare fiind administrată de către operatorul județean Aparegio. Purtătorul de cuvânt al firmei, Nicoleta Văduva, spune că problemele vor fi remediate în scurt timp întrucât în sat este deja introdusă o rețea nouă de alimentare, conductele fiind din polipropilenă. Până atunci vor mai trece însă câteva săptămâni, în perioada următoare vor fi făcute branșări la rețea și, mai ales, probe, oamenii fiind asigurați că apa este bună pentru consumul uman, asta în ciuda faptului că unii dintre săteni au renunțat să o mai folosească și și-au amenajat fântâni în curte. “O mai țin pentru udat prin grădină, dar în rest nu am treabă cu apa de la rețea pentru că știu că nu e bună. Nu-mi vine să o dau nici la păsări”, a spus unul dintre localnici, opiniile sătenilor urmând să se schimbe, probabil, după ce va fi pusă în funcțiune noua rețea de alimentare cu apă potabilă.
Gelu Ionescu