Peșterile Gorjului, căutate de turiști din toată țara

688

Vremea cu temperaturi extrem de ridicate din ultimele săptămâni reprezintă o șansă în plus pentru turismul din județ, zilnic peșterile de la Polovragi și Baia de Fier fiind luate cu asalt de turiștii dornici să cunoască locuri noi, dar și răcoroase. În prima locație numărul vizitatorilor este ceva mai redus, dar oricum în creștere față de ultimii doi ani, ghidul de aici, Felicia Bantea spunând că mediatizarea incidentului cu moartea Monicăi Gabor acum doi ani și ploile din vara lui 2014 au făcut ca anii respectivi să fie „morți” pentru Peștera Polovragi. Acum lucrurile revin la normal și oamenii redescoperă locuri pe care doreau să le viziteze și în trecut, unii dintre ei mergând și la Peștera Muierilor, de la Baia de Fier.

Mulți dintre cei care vin să vadă peșterile din Gorj sunt turiști de la malul mării, pentru care muntele reprezintă o lume nouă. „Am dat răcoarea de la malul mării pe răcoarea de la munte. Suntem din Constanța, dar vara asta am fost doar de două ori la plajă, iar acum suntem aici, în Gorj, la a doua peșteră pe care o vizităm în două zile. Nu se compară răcoarea de aici cu cea de la mare. În peșteră cel puțin este atât de rece și de plăcut că ai tot sta acolo. Facem un tur prin țară și nu aveam cum să nu includem zona aceasta în traseul nostru”, a spus o turistă venită din Constanța împreună cu familia. Ca ea sunt mulți alții, care așteaptă la coadă la Peștera Muierilor pentru a intra și a o vizita, cei mai experimentați având cu ei și haine groase, care să îi protejeze de temperaturile reduse din peșteră.
În permanență temperatura din peșteră este de 10 grade Celsius, iar pentru turiști e un adevărat șoc să treacă de la 35 de grade la „frigul” în care stau circa o oră, cât durează traseul. „Nu am avut haine groase la noi și am dârdâit un pic, iar acum am ieșit afară pentru că avem copii mici și cred că vor răci. E rece, e foarte rece în interior față de ce avem afară și de asta ne-am încheiat turul mai repede decât ne-am fi dorit”, a explicat o bucureșteancă întâlnită la Peștera Polovragi. Pentru toți rămâne însă bucuria descoperirii unor locuri și a unor peisaje unice, pe care le apreciază doar după ce ajung și vizitează zona. „Din păcate plecăm prin alte țări și nu vedem ce avem la noi acasă. Spre bucuria noastră am întâlnit drumuri bune cam prin toată Oltenia. Am fost și la Dunăre, la Cazane, și pe Transalpina, și peste tot am avut drumuri bune. Mai sunt mici porțiuni proaste, dar e bine. Am trecut pe la domnul Dinescu pe la Cetate și am servit ceva foarte bine preparat, iar acum am venit aici la peșterile din nordul Gorjului ca să ne răcorim. Ne place tare mult și vom mai reveni”, a spus o turistă care se pregătea să meargă spre mormântul lui Arsenie Boca, ea menționând că își va îndemna și prietenii să vină la Baia de Fier sau Polovragi, zona fiind un magnet pentru turiști în perioada în care Transalpina era deschisă pentru turiști chiar și în regim de șantier, așa cum este și în prezent, lucru pe care însă nu toată lumea l-a aflat.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here