Patrimoniul Muzeului Judeţean Gorj se îmbogăţeşte pe zi ce trece, chiar dacă problema banilor pentru achiziţii este una destul de dureroasă.
Anul trecut nici nu a existat un astfel de buget, iar anul acesta conducerea a cerut Consiliului Judeţean alocarea de 200 de milioane de lei vechi.
Toate obiectele care au îmbogăţit în 2009 patrimoniul muzeului au fost donate. Astfel, directorul Dumitru Hortopan, declară că au fost în jur de o mie de donaţii în anul care a trecut, aceasta fiind, practic, singura formă în care se puteau aduce obiecte de interes, pentru că nu exista un buget de achiziţii. Nevoia unor astfel de fonduri pentru achiziţii este, însă, una acută, toate muzeele din ţară având la dispoziţie bani pentru aşa ceva. „Ne sună unii dintre cetăţeni şi ne spun că au diferite obiecte valoroase şi dacă avem cumva bani să le dăm pentru ele”, a declarat Hortopan.
Maşină de cusut unicat în Muzeu
O mare parte dintre obiectele care intră în patrimoniu rămân, totuşi, cele obţinute din donaţii. Ultimele primite au fost o maşină de cusut activată manual care, potrivit lui Hortopan, este foarte valoroasă cu atât mai mult cu cât este un unicat în patrimoniul muzeului şi un ceas de buzunar, care au fost donate de Marian Andrei din Peşteana Jiu. Acestora li se adaugă două fotografii vechi, una care îl înfăţişează pe medicul Nicolae Hasnaş şi care a fost donată de Gheorghe Găvănescu şi un tablou cu familia Martinoiu, donată de Sergiu Coşciug. Toate aceste obiecte au o valoare indiscutabilă, potrivit directorului muzeului şi toate provin din perioada interbelică.
Consignaţii în secţiile muzeale
Pentru rotunjirea veniturilor dar şi pentru a da ocazia unor mici meşteri să îşi expună şi vândă marfa, la unele dintre secţiile Muzeului Judeţean Gorj vor fi vândute obiecte de artizanat, realizate manual. Astfel, este în curs de înfiinţare o consignaţie la Muzeul de la Curtişoara, Polovragi, Hobiţa şi la secţia de istorie a Muzeului Judeţean Gorj. Din vânzarea acestor obiecte, Muzeul Judeţean va beneficia de un procent de 20%, produsele având preţuri între un leu şi 50 de bani şi 30 de lei. „Este vorba despre icoane de vatră, ceramică, piese de lemn, castroane, linguri, tăvi, aplici, accesorii inscripţionate şi neinscripţionate din iută şi in, medalioane din corn de cerb şi multe altele”, a spus directorul Muzeului Judeţean.
Dorina Cioplea