O seară de muzică

1550

„Arta și numai ea m-a ținut în viață ! Îmi părea imposibil să părăsesc lumea înainte de a da la iveală tot ce aveam pe suflet”.
Ludwig van Beethoven

Sâmbătă, 24 septembrie, ora 20, la sala Teatrului dramatic „Elvira Godeanu”, va avea loc concertul orchestrei Lyra Gorjului, cu un repertpriu din creația „rebelului magnific”, Ludwig van Beethoven. Programul cuprinde: Uvertura op. 62 Coriolan, opus 62, în do minor, e compusă în 1807, în stilul „eroic” al compiozitorului, Concertul nr.1, op. 15 în Do Major pentru pian și orchestra exprimând dorința fermă a lui Beethoven de a se impune ca pianist și, în final, celebra Simfonia a V-a op. 67, Simfonia Destinului, compusă între anii 1805-1807, perioadă marcată de războaiele napoleoniene și de drama compozitorului care își pierde auzul.
Prezența inedită a serii este la pianistul clujean, Daniel Goiți. Cu o activitate concertistică de peste 35 de ani însumând aproape 650 concerte și recitaluri Daniel Goiți este considerat unul din cei mai importanți pianiști ai României. A studiat la Conservatorul de muzică „Gh.Dima” din Cluj- Napoca la clasa prof. univ. Ninuca Oșanu -Pop și mai apoi în Berlin la „Hochschule der Kunste” cu prof. Georg Sava. În urma câștigării concursurilor internaționale „G.Enescu” din București(1991) și „Artur Schnabel” din Berlin(1991) a fost deseori invitat să concerteze în săli importante din Germania, Franța, Italia, Anglia, Grecia, Austria, Ungaria, Israel, Norvegia, SUA, Japonia și Vietnam. Din 1990 este profesor al catedrei de pian – orgă a ANMGD Cluj unde activează cu rezultate deosebite și în prezent ca profesor universitar și conducător al catedrei de pian. A colaborat cu dirijori și instrumentiști de prestigiu precum: Horia Andreescu, Ilarion Ionescu Galați, Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Gh. Costin, Camil Marinescu, Tiberiu Soare, Roberto Abbado (Italia), Lawrence Foster (SUA), Jin Wang (China), Misha Katz (Franța), Kazushi Ono (Japonia), Cristina Anghelescu (vioară), Diana Ligeti și Răzvan Suma (v-cel), cvartetul „Ad Libitum” și cvartetul „Transilvan”.
Dirijor, violoncelistul și compozitorul Mircea Suchici, târgujian de origine este absolvent al Conservatorului “George Enescu” din Iaşi, la clasa prof. Reinhold Scheeser. În 1978, a absolvit Cursurile de Orchestră de la Bayreuth (Germania), la clasa profesorului Erich Berger, iar în 2010, cursurile Academiei Naţionale de Muzică, din Bucureşti, la clasa profesorului Cristian Brâncuși. Deopotrivă artist instrumentist, dirijor și compozitor, Mircea Suchici reprezintă tipul artistului versatil, care, în aproape 40 de ani de carieră în slujba muzicii explorează constant și continuu subtilitățile artei sunetelor (Petre Cichirdan, culturaarsmundi.ro, 4.12).
Prof. dr. Mihaela-Sanda Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here