O punte improvizată leagă cele 30 de familii din Peticei de restul lumii

807

O viitură, care a avut loc, în urmă cu câteva zile, pe râul Galbenu, a distrus singura cale de circulație care leagă comuna Bengești-Ciocadia de cătunul Peticei, locul unde domiciliază 30 de familii. Localnicii, adulți și copii, s-au văzut nevoiți, pentru a ajunge la școală, la serviciu, la primărie sau la magazin, să folosească o punte improvizată, care, la orice traversare, le pune viața în pericol. Puntea pe cabluri are însă patru picioare distruse, fapt care nu îngrijorează și nici nu sensibilizează însă autoritățile locale. Mai mult, reprezentanții Primăriei Bengești-Ciocadia le-ar fi transmis cetățenilor din Peticei că problema nu e de competența instituției publice, ci a firmei de construcții care a abandonat lucrările la noul pod peste Galbenu.

punte (4)Pe perioada lucrărilor la podul de peste râul Galbenu, investiție începută în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale de către autoritățile din Bengești-Ciocadia, firma de construcții care a câștigat investiția a distrus puntea de trecere spre satul Peticei. Lucrarea la pod a fost câștigată, de altfel, de către firma senatorului de Ialomița, Ion Toma (fost PSD, fost UNPR, acum șef al PMP Olt), aceasta fiind subcontractată de SC Romferex SRL din Bălești. De altfel, Ion Toma deschide lista candidaților PMP la Senat în județul Dolj, iar campania electorală este mai importantă, momentan, decât lucrările firmei sale, chiar dacă unele se află în plină derulare.

punte (6)Puntea, reșapată!
Puntea distrusă devine însă importantă pentru cei care au dărâmat-o, constructorii de la pod realizând, pe parcursul realizării noii investiții, că localnicii din Peticei au totuși nevoie să treacă prin zonă pentru a-și rezolva problemele din comună. Astfel, văzând și ei că lucrările la noul pod înaintează foarte greu, șantierul fiind deschis rar din lipsă de fonduri, firma de construcții a decis să pună totuși la dispoziția localnicilor puntea la care îi distrusese, tot ea, patru picioare. Angajații firmei de construcții fac astfel, la foc-automat, niște improvizații la puntea pe cabluri, improvizații care au permis celor 30 de familii care domiciliază în satul Peticei, să poată traversa, în aceste ultime zile, zilnic, râul Galbenu. Improvizațiile au rezistat chiar și când cel de-al patrulea picior al punții a fost distrus, asta întâmplându-se cu două săptămâni în urmă. Localnicii din Peticei, nemaiavând pe unde traversa râul Galbenu, folosesc acum intens puntea, chiar dacă riscul ca aceasta să se rupă este vizibil.

punte (5)Pompierii și ambulanța nu pot ajunge în Peticei
În prezent, puntea improvizată este singura legătură a localnicilor din Peticei cu restul comunei, cu drumul principal, cu școlile și cu primăria. În caz de incendiu ori de vreo urgență medicală, mașina de pompieri sau ambulanța nu poate ajunge însă în cătunul comunei. De altfel, localnicii sunt nevoiți să își facă aprovizionarea doar cu ce pot căra în plase, fiind imposibil, de exemplu, să își aducă la poartă o mașină de lemne. Puntea improvizată face, de altfel, legătura dintre elevii din Peticei și școala din Bălcești, copiii traversând Galbenu pe aceasta pentru a ajunge la cursurile zilnice.
Acum însă localnicii din Peticei sunt disperați că iarna îi va izola de tot, deoarece șantierul deschis la pod este momentan închis. Firma de construcții care a subcontractat lucrarea a oprit investiția, la pod nefiind, în prezent, niciun utilaj. În zona podului a fost lăsat doar un paznic.
Constructorul a reușit, în peste o jumătate de an, să toarne doar cele patru amprente ale picioarelor podului în râul Galbenu. Din cauza ploilor din ultimele zile construcția a fost însă acoperită complet de apă.

punte (3)Trecerea rutieră pe tuburi, distrusă de viitură
Acoperită de apă a fost și trecerea rutieră improvizată aflată în aval, făcută din tuburi astupate cu pietriș. Pe acolo, deși se circula cu mașina, nu se mai poate traversa deloc, și asta tot din cauza viiturii din ultimele zile, care a acoperit construcția făcută, de nevoie, de firma de construcții.
Deși, Primăria Bengești-Ciocadia deține un caterpilar, utilaj care poate remedia artera acoperită de apă, acesta este parcat la bazinul de apă, autoritățile preferând să nu-l folosească, deși ar fi în interesul comunității să facă asta.
Anamaria Stoica

punte (2)

1 COMENTARIU

  1. Locuitorii din catunul Petecei de ce nu merg la primarul Giogia sa i ceara socoteala pt ce se intimpla,sau la deputatul Weber omul din umbra al acesti afaceri.Nu uitati ca se apropie alegerile si s ar putea ca Galbenul sa ia si puntea improvizata si voturile necesare pentru un nou mandat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here