Legăturile marelui poet român Grigore Vieru cu Gorjul sunt, aşa după cum veţi vedea, trainice. Ele datează de peste 25 de ani şi nu s-au stins nici după groaznica sa moarte, de acum doi ani, datorată unui accident pus la cale de nişte nemernici.
Nu este aici nici locul şi nici timpul să ne ocupăm de răi şi fameni, cum ar fi spus Mihai Eminescu.
Însemnările de faţă le datorăm unui pensionar din satul Cârbeşti, comuna gorjeană Drăguţeşti despre care ar merita să scriem mai mult. Are o biografie interesantă, ca fost maistru şi de două ori inventator cu Brevete obţinute la OSIM. Iar invenţiile sale s-au aplicat în industria României dinainte de Revoluţie.
Înainte de a povesti legăturile sale apropiate, cu marele poet român Grigore Vieru, să mai amintim că Vasile Vulpe este un fin cunoscător al poeziei, al poeţilor şi al culturii române. Chiar înainte de cunoaşterea personală a poetului Grigore Vieru, nea Vasile Vulpe îi fusese ca admirator şi apropiat, la Alba Iulia, unde l-a cunoscut, şi la Târgu Jiu altui mare poet naţional român – Adrian Păunescu. Şi despre Grigore Vieru şi despre Adrian Păunescu are amintiri minunate şi interesante, dedicându-le amândurora articole memorialistice şi chiar poeme.
Pomenirea lui Grigore Vieru, la 75 de ani de la naştere!
Cum, ieri, pe 14 februarie 2011, Grigore Vieru ar fi împlinit 75 de ani, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Târgu Jiu, prin osârdia lui nea Vasile Vulpe, marele poet român, de origine basarabeană, a fost omagiat. Cu slujbă de pomenire şi o participare de suflet, nu prea numeroasă. Nea Vasile Vulpe a reuşit să strângă, între prietenii şi admiratorii operei poetice a lui Grigore Vieru pe profesorul şi poetul Ion Sanda, fost şef al culturii gorjene, pe dr.ing. Emil Huidu, cărturar şi fost ministru al minelor, pe poetul şi actorul George Drăghescu, pe prozatorul Mugurel Pădureanu-Coarba, alias col(r) Ion Gociu şi distinsa sa soţie, pe epigramistul Marin Dobreanu, pe poetul Sabin Firiza şi alţi enoriaşi.
Primul „descălecat” al poetului, într-o scrisoare către Raisa Vieru
Prima vizită în Gorj a marelui Poet Grigore Vieru s-a petrecut în luna mai a anului 2001 şi a doua în august acelaşi an. La prima vizită, nea Vasile Vulpe a avut sprijin moral şi oficial din partea lui Toni Mihail Greblă, Prefectul judeţului Gorj la acea vreme, şi a şefului Culturii judeţului Gorj, poetul Viorel Gârbaciu. M-au mai ajutat SNLO şi IM Rovinari, ambele unităţi au primit o maşină cu care nea Vasile Vulpe s-a deplasat la Bucureşti. Pe str. Sălaj, la domiciliul din România al Poetului, spre a-l aduce la Târgu Jiu într-o deplasare pentru odihnă şi recreere. Deşi vorbise la telefon cu Grigore Vieru, nea Vasile avea emoţii: l-o găsi acasă, nu l-o găsi?
A bătut cu emoţie în uşă şi când Poetul a apărut în pragul uşii, l-a îmbrăţişat, lucru pe care l-a făcut şi gorjeanul nostru. L-a invitat în casă şi l-a pus la masa din bucătărie, oferindu-i delicioase alimente primite într-un pachet din Basarabia. Şoferului nu i-a plăcut pâinea de secară, dar lui nea Vasile i s-a părut tare gustoasă. După masa copioasă, am plecat spre Târgu Jiu, iar pe drum am oprit la o farmacie să-şi cumpere Nifedipin şi nu mai ştiu ce”, mai povesteşte Vasile Vâlcu. La Deduleşti, iar s-a făcut o oprire pentru masă, iar ca o curiozitate, Grigore Vieru a servit lubeniţa cu pâine. „Îmi spunea, tot timpul, frate Vasilică, de parcă-ar fi ştiut că mama mea aşa mi se adresa”.
Salutul puternic al Gorjului, după Slătioara lui Dinu Săraru
Când au ajuns la Slătioara, Grigore Vieru s-a interesat unde locuieşte prozatorul Dinu Săraru şi, după ce au văzut casa dintre brazi, într-un ochi de pădure, cu o poziţie foarte plăcută, bucuros că ştie de acum unde îşi scrie Dinu Săraru opera, cei trei şi-au continuat drumul.
Când au ajuns la hotarul dintre judeţele Vâlcea şi Gorj, au oprit maşina, un Cielo, şi nea Vasile Vulpe a mulţumit lui Dumnezeu că au reuşit să intre în Gorj. Grigore Vieru a fost foarte bucuros de propunere şi nea Vasile Vulpe a strigat cât a putut de tare: „Gorjule, primeşte în braţele tale pe cel mai mare poet patriot contemporan al neamului Românesc – Domnul Grigore Vieru!” Abia apoi a zis: „Mulţumim, Doamne! Vădit emoţionat, Grigore Vieru, iar l-a îmbrăţişat, ca la o comandă, pe gorjeanul nostru.
Popas de suflet la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”
Când au intrat în Drăgoieni, Vasile Vulpe l-a rugat pe Poet să mai oprească la o biserică. Spre a mai mulţumi încă odată lui Dumnezeu că au ajuns cu bine la Târgu Jiu. Grigore Vieru s-a bucurat ca un copil, doar venea pentru prima oară în Gorj. Au oprit la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, nea Vasile a cumpărat zece lumânări şi le-au aprins împreună în faţa Altarului bisericii, apoi plini de smerenie au luat la rând icoanele în rugăciune şi săruturi pioase.
La biserică, era de serviciu Părintele Constantin Sârbu, care a şi spus, la un moment dat: „Eu îl cunosc pe dânsul de la televiziune, nu-i Poetul Grigore Vieru?” I-am dat afirmativ din cap şi atunci a spus o rugăminte pătrunzătoare: „Vă cerem un autograf pe o carte sfântă, domnule Grigore Vieru. Ceea ce Grigore Vieru a şi făcut nu înainte de a spune o rugăciune.
La Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Gorj i-au întâmpinat Viorel Gârbaciu şi Constantin Popescu. Apoi au mers la Hotelul Gorj. A doua zi, chiar dacă Gheorghe Grigurcu l-a şi criticat pe Poet, deşi nu se cunoşteau personal, au luat micul dejun la restaurantul Gorj Hotel.
Viorel Gârbaciu, foarte grijuliu, s-a interesat dacă Poetul ţine regim alimentar. Nu, nu ţinea, dar avea o preferinţă: dacă se poate, ar dori ardei gras sau gogoşari cât de mari, dar să fie complet copţi şi roşii.
Portrete şi gogoşari roşii
De atunci, nea Vasile Vulpe s-a zbătut şi a reuşit să doneze un portret fotografic Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, instalându-l pe Poetul Grigore Vieru la locul ce i se cuvenea, alături de alt mare Poet – Nichita Stănescu. La fel, în duminica din ziua de 24 octombrie 2010, a mai donat un tablou înrămat Bisericii „Sfinţii Apostoli”. Aceasta a fost promisiunea lui Vasile Culpe întrucât preoţii nu au vrut să primească bani pentru slujbele de parastas ţinute în memoria şi pentru omagierea Poetului Grigore Vieru.
Tot pentru a-i respecta, şi peste ani, dorinţa culinară a Poetului Grigore Vieru, la fiecare parastas nea Vasile Vulpe dă de pomană pachete din care nu lipsesc gogoşarii roşii. Să aibă Poetul ceea ce pofteşte şi pe lumea cealaltă.
Ion Predoşanu
P.S. Ne oprim aici, iar despre celelalte vizite ale Poetului Grigore Vieru, în Gorj, povestite de Vasile Vulpe, autografele dăruite domniei sale ori poetului Ion Sandală vom reveni. Nea Vasile are multe fotografii personale cu Poetul Neamului Românesc, dar albumul nu-l avem acum la dispoziţie (I.Predo)