Gorjul va avea de acum încolo cu două licee mai puțin, acestea urmând să dispară de pe harta învățământului întrucât niciunul dintre absolvenți nu a reușit să promoveze examenul de bacalaureat. Liceul de la Turburea are deja „tradiție” la acest capitol, iar din urmă pare să îl prindă repede cel de la Stoina. Aici, rata de promovare este zero, în condițiile în care, la Turburea, absolvenții de anul acesta ai clasei a XII-a nici măcar nu s-au înscris pentru examen. Șase absolvenți de anul trecut și-au încercat norocul acum, dar doi dintre ei au renunțat după primul examen, cel de la limba română. Școala va rămâne de acum încolo pe profesională, unde elevii vor învăța să devină mecanici sau ospătari. Chiar în timpul examenelor, unul dintre absolvenții înscriși la bac și-a găsit o slujbă la un service din Craiova și, evident, nu a renunțat la locul de muncă în favoarea bacalaureatului. Directorul Liviu Zgaibă spune că absolventul chiar a venit după o adeverință în timpul examenelor și a menționat că nu îl mai interesează să ia bacul. „Au fost unii care s-au apropiat de media care le permitea promovarea, dar nu au reușit să și promoveze. S-a ajuns aici întrucât eu cred că sistemul este vinovat. De ani de zile, li se permite elevilor să intre la licee cu o medie foarte mică și cred că e o eroare a sistemului. Sunt admiși cu medii de 2 și 3 și nu au cum apoi să recupereze materie pentru a ajunge la 6 ca să ia bacalaureatul. Mulți nici nu s-au prezentat la examene, iar unii s-au retras chiar după primul examen. Avem cazuri în care au primit oferte de pe piața muncii și ei s-au dus la muncă. Nu au mai venit la examen și bacul a rămas pe locul doi. Ei sunt ultima promoție de liceu la noi. Clasa de liceu nu mai există la învățământul de zi. Ne vom axa de acum încolo doar pe clasele profesionale”, a explicat directorul liceului tehnologic din Turburea. Interesant este că în comună există copii care învață în alte licee și care au note bune la bac. Un exemplu este chiar copilul directorului Zgaibă care, la un liceu bun din Târgu-Jiu, a reușit să fie printre puținii care a obținut nota 10 la matematică. Primarul Ion Bârcă spune că și o fată care provine dintr-o familie sărmană a promovat bacul după ce a învățat la Filiași. Edilul chiar a premiat-o cu 500 de lei pe aceasta.
„E o pată grea pentru mine să văd că nimeni nu reușește să ia bacul la Turburea. În fiecare an am fost târât în această mizerie, dar nu contează de mine. Eu am încercat să aduc profesori buni. Dar avem și alte soluții. Avem o fată, Cojocaru, care învață la Filiași și care a promovat bacalaureatul. Eu personal i-am dat o mică sumă de bani, 500 de lei, ca să se simtă răsplătită pentru efortul făcut. Tatăl ei e la ajutoare sociale la noi și singur a reușit să o întrețină. Ea e exemplul pentru că noi, că singură și neajutorată, dacă a vrut să învețe, a învățat și a luat bacalaureatul. Eu cred că dacă ai profesori buni, poți să înveți carte. Și dacă ai un administrator bun, lucrurile pot merge bine, iar aici vorbim de director, că el e administratorul. Că se desființează liceul cred că e un lucru rău pentru că eu m-am zbătut foarte mult să îl înființăm. Liceul trebuia apreciat fie și pentru că eram singurii care aduceam copii sărmani din toate satele astea de aici din zonă și îi aduceam la școală. Sunt copii care nu mai voiau la școală și noi le ofeream transport gratis, iar ei puteau să termine 12 clase. Poate nu sunt bine pregătiți, dar ei oricum nu mai voiau să continue. Așa, măcar au liceul terminat. Eu am încercat să le asigur condiții cât mai bune, administrativ vorbind. Din punct de vedere al învățământului, o puteți judeca pe doamna inspector șef, pentru că ei își numesc directorii, nu autoritatea locală. Noi le facem clase, le asigurăm condiții, dar conducerea ei o pun”, a explicat edilul din Turburea. Șefa Inspectoratului Școlar Județean, Dana Constantinescu, a respins acuzațiile și insinuările primarului în privința vinovăției cu privire la situația tristă de la Turburea. Ea spune că directorul în funcție era deja instalat în momentul venirii sale în fruntea Inspectoratului Școlar. Constantinescu recunoaște că situația la nivel de județ nu este una tocmai fericită la capitolul promovabilitate bac. „Din păcate, suntem locul șase de jos în sus la promovabilitate. Anul trecut, am avut o promovabilitate de 49,75%, în timp ce, acum lucrurile stau mai bine pentru că avem aproape 57%. E o creștere considerabilă atunci când facem referire la procente. Avem două licee cu zero promovabilitate. Unul dintre ele nu mai are serie curentă, merge pe lichidare, iar din cei înscriși, au venit doar 4 și niciunul nu a promovat. Mai există un liceu unde, din 7 înscriși, niciunul nu a promovat. În timp ambele licee vor avea aceeași soartă”, a menționat șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Gelu Ionescu
BAC-ul este deja depasit ca relevanta in piata de munca de azi, unde nici diplomele de facultate nu reprezinta nici o garantie ca vei fi angajat. Mediu de afaceri preia povara cere i se cuvine de altfel de a-si pregati personalul. Facultatile ar trebui si ele sa urmeze exemplul altor economii mai prospere din Nord unde acest examen de altfel nici nu a fost vreodata implementat, lupta contra couptiei in acordarea diplomelor fiind una activa si in principiu cadrele didactice fiind platite pentru corectitudine cat un salariat bancar. Aceasta prezumptie de vinovatie nu functioneaza, diplomele se vind oricum la negru si de ce nu ar fi asa daca acestea sunt si asteptarile. Nu ai diploma: esti un luzar. Inveti diploma si o iei pe merit: esti un tocilar. Dai banu pe diploma: esti bastan smecher.
Schimbarea trebuie sa survina in mentalitatea colectiva aici. Trebuie sa rasplatim staruinta si consecventa in a invata in continuu si a aduce inovatie, nu in a regurgita informatii fara noima care mai apoi isi pierd relevanta si cu timpul dispar.
Pai ar cam trebui desfiintate cam toate cu promovabilitatea sub 25% . Si asta la nivel national. Sa ramana licee mai putine pentru a stimula competitia intre elevi in a termina un liceu, cu rezultat cresterea nivelului de pregatire in licee, iar liceele desfintate sa fie transformate in scoli de invatat meserii adaptate la piata muncii. Cu mai putini absolventi de liceu se va face si o selectie naturala in randul facultatilor asa incat va creste si calitatea acestora , ca si aici s-a c-am ales praful. Prea multe locuri unde se vand diplome la toate nivelurile.