MECENA Gorjului de azi – Prof.univ. dr. Gheorghe MECU

1105

Economist cu vocaţie, fiind şi profesor universitar, Dr. Gheoerghe Mecu a primit şi tiluri de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi. Ca apreciere a valorii tratatelor sale din domeniul economic. Dar şi primvicepreşedinte al Clubului Investitorilor români. Nu este nici locul şi nici cazul să vorbim despre poetul ce avea anul trecut 13 volume de versuri apărute, despre tomul „Iubire interzisă” exprimându-se scriitoaraea Mariana Criş, chiar în Gorjeanul de anul trecut. Oricum, prin cele mai recente fapte de Mecena al Gorjului de azi vom adăsta, pe scurt, în rândurile următoare.

Ziua inaugurării MUZEULUI ETNOGRAFIC «Prof.univ. Dr. GHEORGHE MECU» – CASA ARTELOR la Baia de Fier a reunit autorităţile Gorjului, dar şi floarea scriitorimii gorjene duminica trecută. Despre acela care-a construit pe terenul domniei sale clădirea ce adăposteşte muzeul, dar şi casa artiştilor au vorbit la superlativ toţi aceia pe care scriitorul moderator Ion Cepoi i-a poftit la microfon. După ce ne lămurise că este prima izbândă a unui parteneriat public-privat din Gorj. Cu riscul că mă repet, fondatorii sunt: Prof.univ.dr. Gheorghe Mecu – omul cu terenul, cu banul şi alte cheltuieli -, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj – director Ion Cepoi şi Căminul Cultural al comunei Baia de Fier, director Mirela Drăgănescu. Cu toţii au recunoscut că sufletul acestei averi culturale a Gorjului este – şi nici nu se putea altfel – Maestrul Gheorghe Mecu. Cel ce a preluat o idee a Ligii Culturale Fiii Gorjului, preşedinte Alexandru Păsărin, expusă cu vreo doi ani în urmă. Numai că, pe atunci, se discuta despre un vis. Acela de a se crea o bibliotecă cu cărţi semnate şi editate de scriitori gorjeni. Cum autorităţile locale s-au plâns totdeauna că nu au banii necesari, iar primarul de atunci al comunei Baia de Fier s-a mulţumit să dea doar autorizaţia de construcţie, greul a căzut pe umerii şi pe punga – a se citi contul în bancă – al economistului, omului de afaceri şi poetului Gheoerghe Mecu. Chiar dacă ideea a aparţinut altora, Alexandru Păsărin a fost ferm, mulţumindu-i aceluia fără de care n-ar fi existat nimic, numindu-l pe Gheorghe Mecu: „Iniţiatorul şi sufletul acestui proiect, care va fi gazda noastră de acum înainte”.
Inaugurarea a strâns, cum spuneam, multă lume bună. Prefectul Gorjului, Ion Claudiu Teodorescu, băieşean şi domnia sa, a lansat sintagma potrivită nu doar Săptămânii Turismului Gorjean, ci chiar a unui turism în Gorj vreme de 365 de zile: „Brâncuşi, tradiţie şi cultură”. Scriitorul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, l-a elogiat pe colegul său de la Secţia de Poezie a asociaţiei – Gheorghe Mecu, apreciind ziua ca fiind fastuoasă. Şi-a adus aminte că: „Pe undeva, în Pateric, se spune că dacă ar fi un singur om care să creadă în Dumnezeu, lumea ar fi salvată”. Cu referire directă la Gheorghe Mecu. Ctitorul Muzeului Etnografic, al Casei Artiştilor, dar şi al unei Catedrale din Baia de Fier, aflată în construcţie şi acoperită deja cu tablă de cupru. Urmând a fi puse uşile, ferestrele şi pictată. Şi astfel, în lumea scriitorilor gorjeni a apărut o reşedinţă a lor. Pe care Gheorghe Mecu – MECENA – le-o pune la dispoziţie, câte o săptămână, scriitorilor şi artiştilor plastici. Şi scuzată-mi fie citarea pentru a doua oară a inspiratului Poet Dan Mircea Cipariu care în descrierea colegului său Poetul Gheorghe Mecu l-a asemănat cu un ardelean. Aducând ca argument un citat din Lucian Blaga: „Un ardelean este un om care duce un lucru până la capăt”. Se-nţelege că MECENA Gheorghe Mecu, ctitor al Muzeului Etnografic, al Casei Artelor şi al Catedralei din Bia de Fier este, cu prisosinţă, un ardelean. Ceea ce nu-i vreo exagerare, ştiindu-se că novăcenii au originile în Mărginimea Sibiului, iar Gorjul este, într-un fel, Ardealul de Sud.
N. Roşca

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here