O viaţă întreagă a stat cu nasul în cifre, fiind contabilă de meserie. În urmă cu câteva zile, însă, şi-a uimit toţi colegii atunci când i-a chemat la lansarea unei culegeri de folclor.
Este vorba despre Marcela Găină, contabila Ansamblului Artistic profesionist „Doina Gorjului”. Volumul, numit simplu „Culegere de folclor”, a fost lansat la o librărie din municipiul Târgu-Jiu în prezenţa mai multor colegi de la ansamblu dar şi a oamenilor de cultură Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă şi Ion Popescu Brădiceni, profesor universitar. Aceştia din urmă sunt cei care au îndrumat-o pe Marcela Găină în demersul său literar, încurajând-o să îşi aducă aportul preţios la păstrarea culturii şi a folclorului autentic al locului.
REP: Vi-a plăcut folclorul de mică. Povestiţi-mi cum a luat naştere această carte.
M.G.: Este o carte culeasă din copilărie. Îmi plăcea mereu să stau la şezători, obiceiuri care se făceau de Paşti, auzeam bătrânele cântânt cu vocea aceea duioasă. Şi mereu mă întrebam dacă aş putea cânta şi eu aşa. Emoţiile din interior nu m-au făcut un om al scenei dar cuvintele duioase nu le-am putut înlătura şi lăsa de izbelişte. Aşa că m-am hotărât să le culeg, pe hârtie, să le scriu, să mai completez câte ceva. Şi, cu timpul, mi-am zis că dacă nu am reuşit eu să fiu omul scenei, datorită, eu ştiu, imposibilităţilor care au fost, să le dau celor care, într-adevăr, pot să ducă tradiţiile şi cântecul popular mai departe.
REP: Când aţi început să le puneţi, concret, pe hârtie. De la ce vârstă?
M.G.: Am început de la vârsta de 12-13 ani le-am pus pe hârtie. Textele culese. M-am cam oprit pe la vârsta de 16 ani dar finalizarea am făcut cam acum doi ani. Pentru că au fost şi texte din care am cules doar 3-4 versuri sau o strofă din textul respectiv şi atunci a trebuit să le duc spre adevăratul folclor. Acum am reuşit să finalizez. Şi datorită banilor. Am avut şi le mulţumesc sponsorilor, pentru că fără ei nu aş fi putut să finalizez această carte.
REP: Pe lângă textele pe care le culegeţi, scrieţi şi dumneavoastră. Când anume aţi început să faceţi acest lucru şi inspirată de ce?
M.G.: Am scris în continuare. Văd un subiect şi mă sensibilizează. Sunt subiecte de dragoste, de suferinţă, ce se întâmplă în ziua de azi, cu neajunsuri, şi nu pot să comentez în altă parte aşa că mă transpun ca şi cum eu aş fi în cazul respectiv şi încep să scriu. Şi apoi încep, încet încet, să îl modelez şi îl aduc la forma finală.
REP: Textele dumneavoastră au fost deja folosite de către colegii de la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”? pentru că aceştia şi-au manifestat această dorinţă.
M.G.: Nu, încă nu. Tot ce am cules şi am făcut am pus de-o parte. Va apărea în curând, depinde financiar, încă un volum. Am şi creaţii proprii, sper până la finalul anului să finalizez şi să reuşesc să scot şi volumul cu creaţiile mele.
Dorina CIOPLEA