Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au participat, vineri, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu, din octombrie 1916. Evenimentul a avut loc de la ora 12.30, în parcul care găzduiește Coloana Infinitului. “Ne aflăm împreună în locul în care, în urmă cu un secol, armata română obţinea pe Jiu a doua sa mare victorie, după cea de la Oituz. Acel moment care a reprezentat un punct de cotitură în desfăşurarea războiului, în toamna anului 1916, nu ar fi fost posibil fără sacrificiul şi determinarea gorjenilor. Ceea ce le-a insuflat tărie de caracter şi dârzenie celor care şi-au dat viaţa în luptele de pe Jiu a fost totalul devotament pentru salvarea fiinţei naţionale. De altfel, bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial.
Fără aceste sacrificii, fără victoria Antantei nu ar fi fost posibilă realizarea Marii Uniri, piatră de hotar în istoria ţării noastre. Acum, la un secol distanţă înţelegem cu atât mai bine mesajul acelei generaţii. (…) Tot în 2016 s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Prin capodopera sa, Brâncuşi ne-a demonstrat că şansa societăţii româneşti stă şi în integrarea potenţialului ei creativ în Europa şi în lume”, a declarat Klaus Iohannis, la Târgu-Jiu. După discursul din parcul care găzduieşte Coloana Infinitului, acesta a făcut o baie de mulţime, fiind bine primit de mai mulţi gorjeni care s-au fotografiat și au vorbit cu şeful statului. Prim-ministrul Dacian Cioloș a plecat din judeţul Gorj, imediat după discursul de la Coloana Infinitului. “Marcăm astăzi începutul luptelor eroice din Defileul Jiului, întârzierea coloanelor inamice care încercau să pătrundă în Moldova prin Transilvania. Acest episod reprezintă unul dintre cele mai dramatice momente din istoria marelui război. Deşi superioritatea inamicului părea covârşitoare, armata susţinută de populaţia civilă a opus o rezistenţă eroică”, a spus Dacian Cioloş.
La începutul vizitei, acesta a fost oprit de sindicalişti din cadrul Complexului Energetic Oltenia, care i-au solicitat să oprească disponibilizările. „CE Oltenia ţine în spate mii de locuri de muncă, iar în spatele acestora sunt multe familii cu mulţi copii. Este important să cunoaştem punctul dumneavoastră de vedere faţă de producătorul de energie bazat pe cărbune şi sper să fiţi alături de noi şi de familiile noastre”, a spus Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului „Cariera Roşiuţa”.”România nu poate să lase de-o parte producţia de cărbune cel puţin în următorii 10 ani , dacă nu mai mult. Iar strategia energetică pe care o pregătim o să includă un mixt care va păstra şi cărbunele. Obiectivul nostru este ca şi CEO, prin restructurare, să devină performant, să vedem ce exploatări noi putem deschide”, l-a asigurat premierul Dacian Cioloş.
Cioloş a plecat, Iohannis a vizitat Gorjul
După evenimentele de la Poarta Sărutului, preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Mănăstirea Tismana şi Muzeul Tezaurului Băncii Naţionale a României, după care s-a oprit la Casa Memorială “Constantin Brâncuşi”, la Hobiţa. De la ora 17.00, şeful statului a participat la o dezbatere pe tema “România puternică: viziune politică şi servicii publice în slujba cetăţeanului”. „Sunteți un om cu experiență în administrație și cred că autoritățile locale au nevoie de sprijin în tot ce întreprind”, i-a transmis primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, la întâlnirea care a avut loc la sediul Prefecturii Gorj.
S-a fotografiat stând la Masa Tăcerii
O fotografie în care preşedintele Klaus Iohannis a fost surprins în timp ce stătea pe un scaun la Masa Tăcerii a făcut înconjurul României. Criticile nu au întârziat să apară, mai ales că lângă celebra lucrare din Parcul Central există un mesaj prin care turiştii sunt rugaţi să evite contactul cu operele. Poliţiştii locali au precizat că nu poate fi vorba de contravenţie şi că amendaţi sunt doar cei care se urcă pe opere cu picioarele. Iohannis a refuzat să comenteze această situaţie.
Loredana Fîciu