Joi, 17 noiembrie 2016, în prezența reprezentanților autorităților locale și ai Bibliotecii Județene «Christian Tell» Gorj, prin persoana d-nei director, Olimpia Bratu, ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, prin persoana D-lui Viorel Surdoiu, a unor invitați de marcă din rândul scriitorilor gorjeni, foști prieteni apropiați ai poetului omagiat cu acest prilej, a rudelor acestuia, a d-nei Victorița Diaconu și a sorei poetului, a fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Orășenești din Țicleni, care poartă numele lui Nicolae Diaconu, fiu al localității.
“Se cuvine să onorăm, astăzi, memoria celui al cărui nume îl poartă biblioteca din Țicleni”
După oficierea unui «Te Deum» de către preoții de parohie, care au dăruit un exemplar al «Bibliei» din partea fețelor bisericești, a fost explicată și detaliată celor prezenți în incinta bibliotecii, prezentându-se un film documentar privind reabilitarea clădirii, în acest context fiind apreciată de către d-na bibliotecar, Adriana Vârdarie, implicarea personală a d-lui Primar Constantin Radu în finalizarea acestui obiectiv de interes cultural din Orașul Țicleni.
Oaspeții au felicitat autoritățile și au apreciat munca celor două bibliotecare în finalizarea proiectului, după care a fost vizitat muzeul din incinta fostei școli din satul Tunși, locul în care Nicolae Diaconu a învățat în primii săi ani de școală. D-na Olimpia Bratu a menționat faptul că “Se cuvine să onorăm, astăzi, memoria celui al cărui nume îl poartă biblioteca din Țicleni”, iar domnul Alex Gregora a propus chiar inițierea unui festival anual de literatură pentru elevi care să poarte numele lui Nicolae Diaconu.
“Nae a fost singurul care nu a semnat un «răvaș» ticluit împotriva lui Marin Sorescu”
La «Masa rotundă» organizată în cadru manifestării, cei prezenți au rostit cuvinte de apreciere la adresa celui omagiat și au depănat amintiri care au scos în evidență personalitatea complexă a omului de cultură Nicolae Diaconu. După ce d-l Viorel Surdoiu a mărturisit că-i place să-l regăsească pe Nicole Diaconu în poeziile sale, oferind chiar un exemplu grăitor în acest sens, cum era de așteptat, «momentul» Spiridon Popescu, multiplicat și savurat prin verva și subtilitatea analitică a cunoscutului condeier, a consituit, am putea spune, «sarea și piperul» acestei zile pline de soare, pentru că Spiridon Popescu l-a cunoscut bine pe Nicolae Diaconu și a fost de atâtea ori în preajma sa, pentru a colora de multe ori atmosfera și pentru a completa șarja umorului specific celor doi condeieri!
De altfel, poetul Spiridon Popescu a reamintit detalii despre profilul personalității lui Nicolae Diaconu, despre deplasările Cenaclului «Columna» în zonele miniere din Gorj, când poetul se dovedea inspirat de oamenii din viața județului, faptul că Nae se dovedea mereu un altruist care nu ținea să profite de anumite avantaje, poate mult prea sensibil, chiar și la răutățile care îl săgetau și care nu erau puține la număr, subliniind faptul că mergea prin școli și distribuia reviste literare, neomițând să precizeze faptul că “Nae a fost singurul care nu a semnat un «răvaș» ticluit împotriva lui Marin Sorescu, mai mult, pot spune că Nae a mers cu mine la «Ramuri» unde m-a prezentat foarte bine și am avut onoarea să citesc poezii în fața lui Marin Sorescu”, a ținut să arate, după care «Spirache» a povestit despre întâmplarea amuzantă, petrecută la vreme de mahmureală, cu zugravul care își repara bicicleta și care i-a «mângâiat» pe cei doi cu pompa de la bicicletă, ca să-i trezească la realitate și să-i trimită unde trebuia!
Biblioteca inaugurată la Țicleni poartă numele “lui Nae al lui Luca și al Mărioarei de la Tunși”
Domnul profesor Constantin Șofei a amintit celor prezenți despre modul penibil în care a dispărut biblioteca Schelei de petrol Țicleni, cu multe cărți valoroase, iar domnul jurist Ion M. Ungureanu a menționat bucuria care îl încearcă prin faptul că biblioteca inaugurată la Țicleni poartă numele “lui Nae al lui Luca și al Mărioarei de la Tunși”(n. n. părinții poetului), că d-l general Constantin Codiță “i-a spus lui Nae că e «un general al culturii gorjene»”, iar scriitorul Alex Gregora a ținut să spună că la un moment dat Radu Varia a ținut să-l «momească» pe Nae, cum că îl ajută să se trateze în străinătate, dacă îi permite demolarea Coloanei Infinitului(!!??). Pe aceeași temă a implicării lui Nicolae Diaconu în diferite evenimente ale vremii, poetul Viorel Gârbaciu a povestit unele întâmplări petrecute și a reiterat rolul nefast al lui Radu Varia în periclitarea stabilității operei monumentale a lui Brâncuși, vorbind chiar de faptul că la vremea respectivă, implicarea lui Radu Varia tindea a se numi «afacerea Brâncuși», cu toate repercusiunile sale. Vorbitorul a mai menționat necesitatea implicării în viitor a Inspectoratului școlar în omagierea lui Nicolae Diaconu la Țicleni.
În partea finală a dialogului de la biblioteca orășenească Țicleni, d-na Victorița Diaconu, soția poetului, a ținut să însuflețească portretul lui Nae, cu unele întâmplări legate de prietenia dintre Nicolae Diaconu și Marin Sorescu, dintre familiile celor doi scriitori, pentru a sublinia relația trainică și plină de savoare cu familiile criticului Ion Pecie și profesorului Ștefan Stăiculescu, tocmai pentru a completa cu unele amănunte semnificative profilul personalității celui care a dat numele său Bibliotecii orășenești din Țicleni!
Profesor, Vasile GOGONEA