În timp ce cifrele oficiale arată faptul că judeţul Gorj are aproximativ 11.000 de şomeri înregistraţi, anul 2016 a venit cu veşti bune şi portofele mult mai bogate pentru personalul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Aceştia se pot declara salariaţii norocoşi ai judeţului ţinând cont că, în cursul acestei luni, ei vor încasa lefuri majorate cu nu mai puţin de 85 de procente.
Un Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a stârnit o vâlvă de bun augur printre salariaţii tuturor Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din ţară: începând cu 1 decembrie 2015, toţi angajaţii din aceste instituţii vor primi lefuri majorate cu 85%.
La nivelul DSVSA Gorj, încă se mai fac calcule şi se aşteaptă un buget majorat, la fel ca şi la colegii acestora din ţară, în vederea acordării la mijlocul lunii curente a salariilor aproape dublate. Veniturile majorate urmează să ajungă şi în portofelele celor 80 de angajaţi ai DSVSA Gorj pe data de 15 ianuarie. Legislaţia care prevede această majorare este bazată pe Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 1016/23 decembrie 2015, acest act urmărind corelarea salariilor angajaţilor DSVSA-urilor din ţară cu cele ale colegilor bugetari din cadrul Agenţiilor pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Aceştia din urmă au beneficiat de creşteri ale veniturilor lunare cu 60 de procente la începutul anului 2015.
Inițiatorii creșterilor salariale
Amendamentul iniţiat de către deputaţii Liviu Harbuz, Ioan Dîrzu, Nechita-Adrian Oros şi Kelemen Atilla-Béla-László este un prim pas pentru o “salarizare corectă” în sistemul sanitar-veterinar pentru specialiştii care gestionează implementarea programelor cu fonduri europene, responsabilităţile profesionale fiind sporite prin acordurile de delegare încheiate de ANSVSA cu MADR, acest amendament fiind deja şi adoptat. Potrivit iniţiatorilor, amendamentul “nu reprezintă o majorare salarială, ci o aliniere a salarizării specialiştilor din sectorul sanitar-veterinar la nivelul colegilor care lucrează în cadrul Ministerului Agriculturii. (…) Totodată, este important de precizat că armonizarea salariilor din ANSVSA cu cele din cadrul MADR nu va avea un impact bugetar semnificativ”.
Salarii de 8.000 de lei?!
Bugetul ANSVSA pentru anul 2016, de 645,12 milioane de lei, a primit aviz favorabil la începutul lunii trecute, în unanimitate, din partea comisiilor de Agricultură din Parlament. Oficialii din conducerea ANSVSA au solicitat sprijin pentru aprobarea acestui buget, însă şi-au exprimat rezerva că suma alocată salariilor nu va fi suficientă până la finele lui 2016, după asimilarea acestora cu cele din Ministerul Agriculturii.
Odată cu aceste creşteri salariale prevăzute de Ordinul ANSVSA nr. 1016/23 decembrie 2015, cea mai mare parte dintre angajaţii DSVSA Gorj vor ajunge să încaseze lunar salarii de peste 5.000 de lei, vehiculându-se chiar că există câţiva salariaţi cărora, pe data de 15 ale fiecărei luni, le vor intra în buzunare sume apropiate de 8.000 de lei.
Veterinarii de la Gorj primesc şi diferenţe câştigate în instanţă
La finalul lunii trecute, ANSVSA a primit aproximativ 3 milioane de lei pentru achitarea unor drepturi salariale câştigate de angajaţii din întreaga ţară în instanţă. În ceea ce priveşte DSVSA Gorj, aici ar fi vorba de câţiva zeci de angajaţi care în luna februarie vor primi aceste diferenţe, mărindu-şi şi mai mult veniturile. Per general, fiecare angajat al DSVSA Gorj care şi-a câştigat prin intermediul instanţelor judecătoreşti anumite drepturi, va primi luna viitoare o diferenţă de aproximativ 3.000 de lei.
Guvernul a aprobat la mijlocul lunii trecute suplimentarea cu 2,923 milioane de lei a bugetului ANSVSA pe 2015, fonduri necesare pentru plata integrală a celei de-a patra tranşe din titlurile executorii stabilite prin hotărâri judecătoreşti care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale în favoarea angajaţilor Autorităţii atât la nivel central, cât şi în structurile locale. Potrivit OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015, a patra tranşă va fi plătită începând cu 1 februarie 2016. Banii au fost acordaţi pentru plata tichetelor de masă şi a altor sporuri care nu au fost acordate angajaţilor din structurile ANSVSA în perioada 2007-2009 şi au fost eşalonate în baza Ordonanţei 71/2009.
Izabella Molnar
Doar la functionarii publici leau marit nu si nouoo contravtuali care deservim aceasi institutie . doat eii au drepturii noi nu . adica prostimea care muncim .astept la comentarile care le facem sa ne dea afara
Dar daca ne da afara va anunt
In judetul neamt un functionar public de la DSVSA Neamt are un salariu de 9500 ron