În prim plan – designul serviciilor de bibliotecă

753

Conferința ”Design Thinking for Libraries”, organizată de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Fundația Progress, s-a desfășurat în perioada 6-7 aprilie 2017, în Târgu-Jiu. La eveniment au fost prezenți 79 de bibliotecari – reprezentanți ai 25 de biblioteci publice din țară.
Dimineața zilei de joi, 6 aprilie, a început cu o sesiune realizată de Centrul EUROPE DIRECT Gorj cu tema – ”Biblioteca publică – un spațiu european!”, la care au participat bibliotecari ai bibliotecilor publice din Gorj. După prânz, în același frumos spațiu al Complexului ANNA Events, a început Conferința prin ”Cuvântul de bun-venit”, adresat de managerul BJCT Gorj către invitați și prin prin argumentarea – ”De ce o Conferință Design Thinking for Libraries?” – prezentată de Marlene Angheluță, BJCT Gorj.
Pe parcursul celor două zile participanții au fost prezentatorii sau protagoniștii atelierelor ale căror titlu vorbesc de la sine despre sensul și ținta urmărită: ”(Anti)modele de Human- Centred Design” – Bogdan Ghiurco; ”Creativitate și design în serviciile bibliotecilor” – Loredana Stanciu; ”Consultarea utilizatorilor folosind metode de cercetare – Focus grup versus Brainstorming” – Ovidiu Ana; ”Design Thinking as a Driver for Library Services Innovation: Wich Mindset and Skills” – Camelia Căldărușă; ”Succesul versus Zona de confort” – Maragareta Tătăruș; BiblioCOMUNitatea – Gabriela Toma și Ioana Irinciuc; ”Călătorește cu o carte” – Marilena Chiriță și Daniel Ciobanu; ”Ce fel de bibliotecar vrei să fii?” – Marlene Angheluță; ”Leadership și management: un exercițiu cu mai multe necunoscute” – Simona Floruțău; ”Leader-ul este parte din echipă?” – Vlăduț Andreescu; ”Mai avem nevoie de poveste? – o oră de poveste” – Raluca Istrate; ”Gaming: Cum facem un atelier Minecraft pentru copii?” – Marius Stoica. Toate aceste teme configurează, cumva, problematica și continuua preocupare a bibliotecilor/ bibliotecarilor, cu îndreptare spre public și provocările timpului.
Întreaga Conferință, după modul și acțiunile petrecute, s-a conturat înspre direcția îmbogățirii și împărtășirii cunoștințelor și experienței, din cele expuse mai sus și mai cu seamă din expunerile relizate de Prof. Univ. Dr. Dumitru Borțun, SNSPA, București, Marianne Krogbaek, Designer ITK Lab – Dokk1 Aarhus, Danemarca, Eduard Ciocîrlan, Rogalski, București, Camelia Căldărușă, Università degli Studi di Milano-Bicocca și de Camelia Crișan, Director Executiv și Ovidiu Ana, Director Training, de la Fundația Progress.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here