Veştile triste ale zilei de ieri au culminat cu lovitura de trăznet a dimineţii. La 91 de ani, unica fiică a Marelui poet român cu obârşii gorjeneşti – Tudor Arghezi – Doamna Domnica Teodorescu, născută în Bucureşti, în anul 1923, pe 10 decembrie, cu numele de scenă Mitzura Arghezi, a trecut la cele veşnice.
Nu avem cum să nu-i dăm dreptate academicianului Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române în două mandate, care face lumină în scandalul în care a fost implicată Mitzura Arghezi, fata marelui poet român cu obârşii în Gorj, judeţ la care poetul, prozatorul, publicistul şi inegalabilul pamfletar Tudor Arghezi – pamflete care l-au dus în spatele gratiilor, inclusiv în Lagărul de la Târgu-Jiu, când afirma că „bărbatul care s-a îngrijit de regretata Mitzura Arghezi nu este un vânător de moştenire”, aşa cum pe nedrept a fost prezentat în presa tabloidă.
Director Onorific la Casa Memorială „Tudor Arghezi- Mărţişor” din Bucureşti
Între altele, de-a lungul vieţii sale, Mitzura Arghezi a fost Director onorific al Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărţişor”– nu doar custode, cum ar spune un comunicat sec al Muzeului Naţional al Literaturii Române – şi cetăţean de onoare al municipiului Bacău. De ce nu şi al oraşului Târgu Cărbuneşti ori al municipiului Târgu-Jiu ne e greu să desluşim şi, oricum, acum este prea târziu! Primarii Florin Cârciumaru şi Mihai Mazilu ştiu de ce.
Politician despre politichie
A invoca motivele politice în Literatură şi Cultură sunt obtuzităţi şi blasfemii. Ce legătură are faptul că Distinsa Doamnă Mitzura Arghezi era membru şi deputat al Partidului România Mare în două legislaturi? Chiar făcuse parte din comisia de politică externă şi apoi din comisia pentru drepturile omului ale Parlamentului României.
Rămân memorabile două citate ale Distinsei doamne Mitzura Arghezi despre politică şi politicieni: „Pe scena politică e ca la teatru!” şi „Din păcate, foarte mulţi politicieni ai noştri sunt fără şcoală, nici nu ştiu să facă bine o frază, nimic. Cu toate astea, îmi place politica, e o provocare pentru mine.”
Cum spuneam, a fost aleasă de două ori în funcţia de deputat al Parlamentului României, din partea Partidului România Mare. Între anii 1996-2000 şi 2000-2004. Între anii 2005-2010 a fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de radiodifuziune, din partea PRM.
Actriţă de teatru şi film
Despre personalitatea Distinsei Doamne Mitzura Arghezi ar mai multe de spus. Mai amintim că a jucat în peste 100 de piese de teatru, fiind o actriţă de talent, şi a jucat în 18 filme, precum ”Titanic Vals”, „Calea Victoriei”, „Doi vecini”, „Secretul lui Bachus”, „Secretul lui Nemesis”, „O clipă de răgaz” şi altele.
Domnia Sa a contribuit major la valorificarea şi promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său, Mare poet român, poate cel mai mare de la Mihai Eminescu încoace. Muzeul „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti şi Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”.
Sigur, despre Mitzura Arghezi vom mai scrie. Muzeul „Tudor Arghezi” de la Târgu Cărbuneşti nu s-ar fi ridicat fără imensul sprijin al domniei sale, la care a mai pus umărul şi gorjeanul nostru Dr. Ion Mocioi. An de an, de la înfiinţarea Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” de la Târgu-Jiu şi Târgu Cărbuneşti, Distinsa Doamnă Mitzura Arghezi a fost nelipsită, până aproape în ultimii ani. Atâta cât puterile fizice i-au permis.
Integrala Tudor Arghezi, neterminată
În ultimii ani de viaţă şi-ar fi dorit ca împreună cu fosta mea colegă de la revista Flacăra Tania Radu, critic literar ea însăşi, soţia criticului şi istoricului literar Dan C. Mihăilescu, să fi terminat lucrul la stabilirea Integralei Tudor Arghezi. Care-a rămas încă neterminată.
O Integrală Tudor Arghezi sub egida Academiei Române. Iar Academia Română a intervenit şi în scandalul iscat de nepoata fiicei lui Tudor Arghezi, căreia ni-ar putea reveni o parte din drepturile de autor din tipărirea operei Marelui Poet Tudor Arghezi.
Ion Predoşanu