EVENIMENT EDITORIAL – Ambasadorul Aurel Turbăceanu – artizanul relaţiilor româno-arabe

787

img688Ar fi trebuit să scriem ceva mai demult despre Excelenţa Sa Ambasadorul Aurel Turbăceanu, de loc din Baia de Fier, dar sper că nu este târziu nici acum. Domnia sa este autor, pentru a doua oară, a unei superbe cărţi de memorii de diplomaţie intitulată ARABII ŞI RELAŢIILE ROMÂNO-ARABE, apărută la Editura NICULESCU, din Bucureşti.

Pentru ţară, pentru nepoţi

De aproape 600 de pagini şi în excelente condiţii grafice, tomul cu pricina este dedicat „Nepoţilor mei, Gabriel şi Emanuel, cu toată dragostea, pagini din viaţa şi activitatea bunicului lor”. Sinceră, dedicaţia nu surprinde, deşi în toată viaţa şi activitatea sa profesională pentru care ar merita un amplu interviu, pe care-l promitem Măriei sale cititorul Gorjeanului, ambasadorul Aurel Turbăceanu a fost şi încă este numai în slujba ţării sale şi a noastre – România!

Cine este gorjeanul Turbăceanu?

img687Dintr-un şi sumar CV nu trebuie să lipsească, totuşi, nu-i aşa, locul şi data naşterii: comuna Baia de Fier, 2 septembrie 1935, şi, desigur, judeţul Gorj. Este absolvent al Facultăţii de Litere şi Filozofie, Universitatea Baghdad, Irak şi al Institutului de Limbi Străine Clasice şi Orientale, universitatea din Bucureşti. Aş spune că era un copil sărman, pare un pleonasm, din moment ce a plecat de la ţară şi cu talentul său a devenit un important diplomat.

A fost, de pildă, diplomat de carieră în Ministerul Afacerilor Externe şi la ambasade ale României în ţări arabe; însărcinat cu afaceri ale României la Tripoli, în Libia; ministru-consilier la ambasada ţării noastre la Rabat, cu atribuţii privind raporturile României cu uniunea Maghrebului Arab; director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din M.A.E.; primul ambasador al României în statul Qatar, cu reşedinţa la Doha şi tot primul ambasador al României în Regatul Arabiei Saudite, cu reşedinţa la Riadh.

Înalte decoraţii şi recunoaşteri ale meritelor sale

De-a lungul activităţii sale diplomatice, Excelenţa Sa ambasadorul Aurel Turbăceanu s-a bucurat de primirea unor decoraţii din partea lui Gamal Abdel Nasser, preşedintele Republicii Arabe Egipt, din partea regelui Hussein Ibn Talal, suveranul Regatului Haşemit al Iordaniei şi de Emirul Hamad Bin Khalifa Al-Thani, şeful statului Qatarm pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Medaliat, în 1974, de preşedintele Nicolae Ceauşescu la a 30-a aniversare a Zilei naţionale a României.

Deşi nu-i face plăcere să mărturisească, îşi iubeşte enorm soţia, fiică de preot şi gazetar talentat, din pricina căreia este un om deosebit şi realizat profesional. Şi totuşi, întrucât fiind soţie şi fiică de preot, dar şi cu o soră măritată în străinătate, obtuza conducere a României de până-n 1989, i-a refuzat, o vreme, posibilitatea de a face pentru România ceea ce ştia el mai bine. I s-a retras dreptul de a mai lucra peste hotarele ţării, pentru sinistrul motiv că avea rude în străinătate. Abia după Revoluţie, a revenit în diplomaţia adevărată şi a deschis pentru întâia dată ambasadele din ţările amintite mai sus.

Ce face un diplomat şi pensionar cu har?

Excelenţa Sa, ambasadorul Aurel Turbăceanu a fost şi este consultat permanent de preşedinţii României în relaţiile ţării cu lumea arabă, lume în care are o mulţime de prieteni. Este membru fondator al Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră, Al Asociaţiei Române de Politică Externă şi al Fundaţiei Europa-Titulescu, al Societăţii de Prietenie România- Africa şi al Ligii Culturale „Fiii Gorjului”, al cărei preşedinte de onoare este Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Şi nu în ultimul rând, titlu la care ţine enorm, Aurel Turbăceanu este un brav Cetăţean de onoare al comunei Baia de Fier.

Eruditul diplomat a mai publicat volumul „Întâlnire cu trecutul – Din amintirile unui ambasador în Golful Arab; studii în volumele „Reprezentanţe ale României, Diplomaţi ai României, Pagini din Diplomaţia României,. Vol. I şi II, articole despre relaţiile României cu ţări arabe în revistele Magazin Istoric, Diplomatic Club şi în alte publicaţii româneşti, fiind coautor al traducerii din limba arabă a piesei de teatru „Ceasul Dăruirii” a scriitorului egiptean Es-Said Farag.

Pasiune, dăruire şi plăcere

În cartea de faţă, autorul Aurel Turbăceanu povesteşte cu har scriitoricesc întâmplări, adună date şi informaţii despre arabi şi relaţiile româno-arabe din trecutul îndepărtat până în zilele noastre.

Lucrarea are pagini memorabile despre cultura lumii arabe şi este scrisă respectând adevărul şi numai adevărul, cunoscut de domnia sa din activitatea diplomatică, profesie pe care a preţuit-o, lucrând vreo patru decenii cu pasiune, dăruire şi plăcere. Aşa cum vă veţi convinge,,lecturând cartea ce se află şi în Biblioteca „Tudor Arghezi” a Universităţii „C. Brâncuşi”, căreia Ambasada Emiratelor Arabe în România i-a expediat două volume.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here