Stațiunea Rânca a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute un inedit exercițiu de evaluare a câinilor pe care salvatorii montani îi vor folosi de acum încolo în intervențiile pe care le au mai ales în caz de căutare a unor persoane rătăcite sau surprinse de avalanșă. În lipsa unor zăpezi consistente, așa cum era în alți ani, salvamontiștii veniți din șase județe s-au folosit de lopeți pentru a strânge mai multă zăpadă la un loc pentru a se putea ascunde în interiorul ei ca într-un iglu. Câinii au avut sarcina să îi găsească în cel mai scurt timp, fiecare patruped fiind evaluat pentru a putea fi considerat ulterior membru al echipei de salvare. „Debutul pentru dresarea unui astfel de câine este cât mai devreme posibil, la 2 luni chiar după ce este luat din cuib. Încet-încet se construiește apoi câinele de salvare, care nu trebuie să fie agresiv, trebuie să i se reprime orice instinct de atac sau altceva de genul acesta”, a spus unul dintre salvatorii prezenți la Rânca. Majoritatea câinilor provin din rase aduse din străinătate, dar un reprezentant al Salvamont Caraș Severin a menționat că el a avut succes și cu un câine autohton, fără pretenții de pedigri. „Acest câine e luat de pe lanț, din curte, și făcut câine de salvare. L-am luat dintr-o curte, iar acum e un câine de nădejde pentru noi. Ca să îl dresezi e nevoie de un an și jumătate de pregătire, cel puțin, așa că este de muncă”, a spus acesta.
Întregul exercițiu de căutare a persoanelor „prinse” în „avalanșă”, respectiv a salvamontiștilor care jucau rolul victimelor, a fost pe placul turiștilor care au avut ocazia pe viu să vadă cum decurge o astfel de operațiune. Oamenii au fost extrem de încântați că au avut parte de un astfel de mic spectacol, neștiind că fiecare câine în parte este încă în curs de evaluare. „Din curiozitate și pentru că iubesc animalele, de asta am venit aici. Sunt bine antrenați din ceea ce văd și cred că pot să salveze turiștii aflați în dificultate. Sunt schiori care sunt prinși de zăpadă și e foarte bine că avem astfel de câini care pot să le salveze viețile”, a spus unul dintre privitorii de pe margine. Întregul proces de evaluare a câinilor salvatori a fost supervizat de Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.
Acesta spune că la finalul procesului de evaluare fiecare județ montan din țară va avea la dispoziție în caz de nevoie un astfel de patruped care să le fie de folos salvatorilor montani. „Este o etapă de evaluare a câinilor începători și în funcție de rezultatele obținute aici câinii vor fi acceptați la Școala Națională de Formare a Câinilor și a Unităților Canine pentru Intervenție în Avalanșe, ce se va desfășura la Capra, în Făgăraș. Cele șase echipaje se comportă bine, vedem că au rezultate favorabile și noi sperăm să se intre în acest ciclu final de pregătire pentru a se alătura celor 14 echipaje de intervenție în caz de avalanșe care există deja la nivel național. Ne dezvoltăm în permanență și sperăm să facem față cu echipajele noastre în cazul unei situații deosebite. Într-o situație deosebită toate echipajele din țară pot merge în zona evenimentului pentru a-și acorda sprijin reciproc”, a precizat șeful Salvamont România.
Gelu Ionescu