Echipa Technogods de la CNET, prima echipă de robotică din Gorj, a realizat un nou robot care va intra în ring!

2033

•Elevii sunt entuziasmați și se văd pe podiumul competiției din martie

Un grup de elevi, pasionați de robotică de la Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, au reușit să creeze un nou robot cu care vor concura la o competiție între licee, ce va avea loc în martie, la București. O parte dintre membrii echipei sunt, de asemenea, creatorii, primului robot cu care Technogods a concurat, anul trecut, la aceeași competiție, în urma căreia s-au clasat pe locul 13. Robotul, aflat în lucru acum, este însă mult mai inteligent, performant și abil decât primul, spun membrii echipei, asta și pentru că regulile jocului s-au schimbat fiind mult mai dificile. Creația lor va intra în ring și va concura, în echipă, cu alți competitori de la liceele din țară. Competiția are deja 90 de echipe înscrise, iar dacă Technogods va ajunge pe podium, va concura apoi la etapa internațională a concursului, ce se va desfășura în America.

Sunt tineri, entuziaști, inteligenți și extrem de pasionați de robotică. Este vorba despre cei zece membri ai echipei Technogods de la CNET din Târgu-Jiu, care sunt creatorii noului robot cu care se vor prezenta la FIRST Tech Challenge de la București. Echipa este formată din: Ion Duiu, Denis-Alexandru Zoican, Liviu-Octavian Stamatoiu, Eduard Dumitru Popescu, Andrei Dumitrescu, Vlad Mihai Urdescu, Daniela Maria Nicola, Ovidiu Rusu, Robert-Ștefan Șandru și Mihai Dumitru Pîrvuleț. Aceasta este coordonată de către profesoara Mihaela Runceanu de la CNET, cea care a alcătuit și prima echipă din Gorj, care a participat la competiția de la București de anul trecut, dar, și de către Alexandru Budin, târgujianul care a creat roboți pentru Samsung, BBC, Gadget Show, dar și alte proiecte de robotică de maximă importanță, mai ales în străinătate, și care acum vrea să dea ceva înapoi orașului în care s-a născut. Alex Budin este considerat “arma secretă” a echipei, deoarece a mai construit roboți, acesta stându-le permanent la dispoziție cu sfaturi, chiar și atunci când este în străinătate. Trebuie menționat că mentorul echipei lucrează în Londra, la o prestigioasă firmă de marketing și publicitate(CP+B London), ca și director tehnic, dar acest lucru nu îl împiedică să comunice permanent cu elevii și cu profesorul coordonator, dorindu-și la fel de mult ca și ei ca Technogods să urce pe podium, peste două luni de zile.

Mai au nevoie de bani! Așteaptă sponsorizări…
“M-am alăturat echipei după ce am văzut, anul trecut, un articol în ziar în care se preciza că elevii Colegiului “Ecaterina Teodoroiu” lucrează la un robot.
Pentru că am fost implicat în mai multe proiecte de robotică, am luat legătura cu ei și m-am oferit să îi ajut, din păcate, atunci am intrat în contact cu ei destul de târziu, deoarece robotul era finalizat. Au luat totuși locul 13 la prima competiție și a fost chiar foarte bine, deoarece au participat 54 de echipe la concursul din octombrie. Ținând cont de faptul că era prima dată când construiau un robot, nu aveau fonduri substanțiale și nici ajutor din partea niciunui expert în robotică și inginerie, s-au descurcat impresionant de bine! Acum, pentru a doua participare, lucrurile stau mult mai bine. Eu îi ajut cu tot ce pot, stăm și discutăm idei, mecanisme, le trasez sarcini pe fiecare săptămână. Experiența mea, fiind implicat în mai multe proiecte de robotică cu firma la care lucrez în Anglia, le este de ajutor, iar astfel ei pornesc în cursă cu un mai mare avantaj decât prima oară. O să fie bine, avem multe idei, avem multe mecanisme la care ne gândim”, a spus Alexandru Budin. “Singurul lucru de care încă mai avem nevoie sunt banii. Deoarece sponsorizările lipsesc, banii avuți i-am folosit pentru piese, iar fără fonduri nu poți face nimic. Mai sunt piese de cumpărat, trebuie să facem materiale promoționale, deoarece la București vom avea un stand, mai trebuie plătită cazarea, deplasarea. Dar să sperăm că, în final, le vom găsi”, a mai declarat mentorul echipei.

Ambiție, creativitate și prietenie, pe fiecare metru pătrat!
În fiecare zi, membrii echipei, după orele de la liceu, se întâlnesc într-un laborator pregătit într-un spațiu ce le-a fost pus la dispoziție de SC Energobit SA și Servicii Energetice Oltenia – Punct de lucru Târgu-Jiu. Aici, fiecare vine cu idei care sunt discutate, analizate și apoi puse în practică. Fiecare membru al echipei are sarcini diferite, unii se ocupă de PR și Social Media, alții de programare ori de mecanică. Fiecare face și una și alta la final, informațiile și progresele făcute de fiecare fiind împărtășite grupului. Tinerii sunt ambițioși, inteligenți și extrem de prietenoși și spun, cu mândrie, că nu au existat între ei confruntări pe marginea ideilor avute de unul sau de altul dintre membrii echipei. Într-o astfel de atmosferă relaxantă se creează însă un robot gata de lupta în ring. “Robotul nostru are două sarcini principale. În fiecare an sunt elemente de joc diferite, iar anul acesta noutatea este acest relic. Robotul trebuie să-l deplaseze, cu un braț, pe cel de culoarea echipei, în anumite puncte în afara zonei de joc. Noi ne-am dori să îl punem cât mai departe, în ultima zonă, și dacă îl punem în picioare luăm puncte bonus. Nu este o competiție în care noi ne prezentăm robotul, ci una în care roboții concurează între ei, în arenă. Trebuie să fi foarte atent, sunt doi șoferi, poate fi și unul, dar încă nu ne-am decis câți o să folosim, trebuie să fii foarte atent în jurul tău, să te coordonezi foarte bine cu coechipierul tău, deoarece în fiecare meci ai un altul, nu o să joci mereu cu același și, mai mult decât atât, trebuie să înveți să comunici. În prima parte a competiției se fac meciurile, cine cu cine joacă, cum sunt alianțele.. Membrii echipei noastre vor trebui să discute cu echipele cu care jucăm, să facă strategii ca să vedem cum ne putem coordona, pentru că dacă punem roboții în arenă și îi lăsăm de capul lor ar fi dezastru. Principalul scop al competiției este de fapt comunicarea între elevi. Este mai mult decât un robot, pe care îl prezintă o echipă, este vorba, de fapt, despre echipă și comunicare”, a explicat șeful echipei CNET, Mihai Pirvuleț.

Robotul pune cuburi, alege mingi și poziționează relic-ul
Acesta a prezentat, de asemenea, care sunt cerințele jocului și ce trebuie să facă un robot bun pentru a câștiga competiția. “Anul trecut, jocul era total diferit. Anul acesta organizatorii au introdus cuburile și acest relic. Anul trecut erau doar mingi mici și una mare. Era un coș la care trebuia să le aruncăm. Acum este altceva, de asta nici nu am putut folosi mai nimic din robotul trecut și a trebuit să luăm totul de la zero. Apoi, acum, robotul nu poate atinge o anumită zonă, el trebuie să se întindă cu un braț peste un gard și să pună piesa în picioare, asta dacă vrem punctaj maxim. Piesa trebuie pusă cât mai departe și exact. Încă ne gândim cum o să facem asta. Sarcina mai ușoară este la cuburi, care au o latură de 15 cm, cuburi care trebuie așezate în niște rafturi și asta nu aleatoriu. Aceste rafturi trebuie umplute cu cuburi, dar ele trebuie puse într-o anumită poziție ca să ai punctaj maxim. Dacă faci cifrul respectiv atunci, de exemplu, cel cu colțurile albe și în interior cu o diagonală maro, punctajul primit este cu 15% mai mare. Acest lucru face diferența dintre un robot bun și unul foarte bun”, a mai povestit Mihai. “Anul trecut, am câștigat un meci la 5 puncte, adică 100 la 105. Fiecare punct contează, meciurile putând fi foarte strânse. Anul acesta sunt mult mai multe puncte în joc, dar contează ca robotul să fie eficient. Nu e bine să pierzi prea mult timp pe cuburi, nu e bine să pierzi prea mult timp pe relic, este bine să faci câte puțin din toate. Mai este apoi și un suport cu două mingi, iar robotul trebuie să știe care este mingea albastră și care este cea roșie, iar el, de unul singur, trebuie să dea la o parte culoarea care nu este a echipei sale. Și asta, fără să-l controlăm noi”, a mai precizat elevul, spunând că această competiție durează trei zile, iar robotul trebuie să reziste la confruntări, fiecare echipă jucând 5-6 meciuri. Dacă robotul se strică, rapid acesta trebuie reparat pentru a continua în competiție, lucru care s-a întâmplat la concursul din octombrie pentru mulți dintre participanți.

Până în februarie se fac teste! Piesele vin din America
“Acum încă mai facem teste la robot, lucrăm la mecanismul de relic, încă îl gândim pentru a fi eficient, ne gândim la partea autonomă, deoarece robotul într-o parte a jocului gândește singur, iar în alta este coordonat de driveri. Am fost mulțumiți pentru prima participare, dar acum țintim să ajungem pe podium, ne dorim să fim în primii trei, pentru a ajunge în America. Dacă suntem în primii patru intrăm în finală, în SUA, acolo se confruntă cele mai bune echipe din lume”, a declarat și Andrei Dumitrescu, explicând totodată că proiectul necesită încă finanțe pentru a fi finalizat. “Factorul bani este important în acest proiect, deoarece am investit foarte mult până în prezent în acesta, mai ales pentru piese. Robotul este complex, iar piesele sunt comandate din America. Avem restricții pe piese, nu putem comanda orice, iar transportul oricărei piese costă destul de mult”, a completat Andrei. Acesta a fost completat de profesoara sa de informatică, Mihaela Runceanu, care este și directorul adjunct al CNET Târgu-Jiu astfel: “anul trecut fără să cumpărăm noi piesele am cheltuit peste 10.000 de lei. Acum, doar pentru piese, am cheltuit peste 10.000 de lei. Robotul de acum este mult mai complex, mecanismele sunt mult mai noi și mai bine gândite. Avem nevoie de bani pentru a face pasul următor. Nu știm suma pe care o necesităm dar pornim de la un minim de 10.000 de lei. Fără bani te blochezi, indiferent de câtă bunăvoință ori motivare ai să faci ceva excelent. În februarie este etapa regională a concursului care nu se va puncta, dar este importantă și ea și implică costuri. Iar în martie este faza națională de la București care implică participarea întregii echipe. Dacă ei vor câștiga, cum sperăm de altfel, câștigul este imens pentru ei, pentru școală va fi o mare promovare, dar ei vor avea parte de o experiență fantastică, deoarece au învățat lucruri pe care nu le învață la școală. Experiența aceasta obținută după concursul de robotică va conta foarte mult pentru viitorul lor. Oricum sunt foarte mândră de ei și sper să găsim resursele necesare să ducem la bun sfârșit acest proiect”.

O fată, în echipa de robotică
Echipa Technogods este formată majoritar din băieţi. Nu-i de mirare, doar ştim cu toţii că ei sunt pasionaţi de maşinării. Cu toate acestea, în echipă se află Daniela Maria Nicola care îi ajută pe partea de PR și Social Media. În acest moment, pagina de Facebook a echipei Technogods este cea mai urmărită din țară, dintre echipele participante. “Eu mă ocup de partea de PR, de pagina de Facebook, caut informații noi tot timpul, încerc să fim activi și să postăm tot timpul câte ceva nou, să ne promovăm. Mai ajut și pe parte de design. Momentan am început să învăț și pe alte părți, Mihai mi-a explicat codul, dar și pe parte de mecanică am învățat foarte multe de la colegii mei de echipă. Chiar dacă la început nu știam mare lucru despre aceste aspecte, acum am învățat despre fiecare și am o bază solidă de informații pe care nu le aveam în afara echipei”, a declarat Daniela.

Un nou lider, la orizont
Mihai, care va pleca în curând din liceu, urmând cursurile Politehnicii, va lăsa echipa pe mâini bune. Colegul său Ion Duiu este potrivit să conducă echipa și să o completeze cu noi membrii din cadrul liceului. Acesta este în echipă din primul an de liceu. “Eu am intrat în echipă anul trecut, eram în prima clasă de liceu, dar acum sunt destul de experimentat. Ajut echipa pe parte de mecanică și soft. Încerc să vin permanent cu idei noi. Programare am învățat la școală, dar și aici, m-a ajutat Mihai destul de mult. Pe partea de mecanică contează ideile, un șurub poate strânge oricine, dar ideile sunt cele mai importante. Căutăm pe internet, îmbunătățim ideile și venim cu ceva nou. Îmi doresc ca echipa să ajungă în America”, a declarat Ion Duiu. “Sunt unul dintre ultimii trei veniți în echipă. Am văzut de anul trecut postări cu colegii mei, pe internet, mi-a plăcut foarte mult ce fac și mi-am dorit să fiu alături de ei. Eu eram în clasa a noua atunci, dar m-a încântat foarte mult că exista echipa în liceu. Când a apărut șansa nu am mai stat pe gânduri. Ajut și sunt interesat pe partea de mecanică, dar mă implic și în restul, deoarece este bine să cunoști câte ceva din toate. Între noi nu există orgolii, suntem modești și ne considerăm egali. Ne ajutăm unul pe altul, ne susținem, este cu adevărat o echipă”, a declarat și Robert Șandru.

Să ne mândrim cu echipa de robotică a orașului nostru!
Următoarea etapă a concursului va avea loc în perioada 23-25 martie 2018 la Sala Polivalentă din București, unde echipa de la Târgu-Jiu va concura într-o competiție cu 700 de participanți, din cadrul a 90 de echipe din țară. Atât coordonatorii echipei, cât și membrii acesteia își doresc să fie mai mult în atenția comunității locale, pentru că numai așa pot inspira și alți copii,care să își dorească și ei să descopere misterele tehnologiei. Trebuie să ne mândrim că orașul, dar și județul nostru are copii atât de inteligenți, care vor să pună Târgu-Jiul pe harta roboticii. Ei au nevoie de sprijinul nostru!
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here