Elevii gorjeni, care vor să vadă ce înseamnă să fii om de ştiinţă în domeniul spațial, sunt invitaţi să se înscrie la o nouă ediţie a concursului de eseuri „Cercetător Cassini pentru o zi”. Elevii trebuie să aleagă unul dintre cele trei obiective pe care Cassini le va fotografia şi să scrie un eseu de 500 de cuvinte pentru a justifica alegerea lor în faţa unui grup de experţi. Data limită pentru trimiterea eseurilor este 26 februarie 2016.
Pentru a se înscrie la concurs, elevii ar trebui să studieze fiecare dintre cele trei obiective ale misiunii Cassini şi să decidă care dintre acestea cred că va oferi cele mai bune rezultate științifice. Cele trei obiective sunt: Inelele lui Saturn, cu trei dintre sateliţii planetei: Tethys, Enceladus și Mimas, o imagine de la distanţă a lui Jupiter şi un scurt film despre satelitul lui Saturn, Tethys, în timp ce acesta trece prin spatele satelitului Rhea. Înscrierile vor fi acceptate de la elevi individual sau în echipe de până la patru participanţi, iar eseurile vor fi evaluate în următoarele categorii de vârstă: 10 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 18 ani. Fiecare elev sau echipă poate depune o singură lucrare. Câștigătorii concursului din fiecare dintre Statele Membre ESA participante și Statele Cooperante vor primi un pachet special din partea ESA și un certificat. În plus, eseurile câștigătoare vor fi publicate pe site-ul ESA.
Despre misiunea Cassini-Huygens
Misiunea Cassini-Huygens este un efort internaţional între NASA, ESA și Agenția Spațială Italiană (ASI). În 2004, după o călătorie de aproape șapte ani, nava spațială compusă din Orbiterul Cassini al NASA și sonda Huygens a ESA a fost prima care a intrat pe orbită în jurul lui Saturn. În ianuarie 2005, sonda Huygens a atins suprafața lui Titan, unul dintre sateliţii lui Saturn. Aceasta este singura aterizare care a avut loc în exteriorul Sistemului Solar și totodată cel mai departe de Pământ. Sonda Cassini se află încă pe orbită în jurul lui Saturn, oferind oamenilor de ştiinţă informații în abundenţă despre planeta gigant şi sateliţii săi. Acum, în faza finală, misiunea Cassini mai are aproximativ doi ani până se finalizează cea de-a doua extindere de misiune, numită „Solstice Mission”. Orbitele finale ale lui Cassini, în 2016 și 2017, vor fi spectaculoase. Nava va orbita îndeaproape Saturn și inelele sale, înainte de a realiza o scufundare finală în atmosfera planetei, în septembrie 2017. În prezent și până la sfârșitul anului 2015 traiectoria navei Cassini se află în planul ecuatorial al lui Saturn, făcând posibilă o ultimă serie de survoluri ale sateliţilor de gheaţă ai lui Saturn. Sonda Huygens a fost dezvoltată de ESA, iar multe țări europene au fost implicate în dezvoltarea celor 12 instrumente de la bordul Orbiterului Cassini. Date trimise pe Pământ de sonda Huygens, împreună cu datele furnizate de misiunea Cassini aflată în curs de desfășurare, sunt studiate de sute de oameni de ştiinţă din întreaga lume. Mulţi dintre oamenii de ştiinţă care participă la această misiune internațională de explorare şi descoperire sunt europeni.
R.L.