Cocină, OJFIR Gorj: „Prin finanţarea europeană nu sunt încurajate investiţiile sporadice la nivelul judeţului”

698

Gheorghe Cocină, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Gorj, atrage atenţia viitorilor fermieri din judeţ care îşi doresc obţinerea de finanţare nerambursabilă europeană pentru a pune bazele unei afaceri prin accesarea unor măsuri din noul Program de Dezvoltare Rurală, să aibă în vedere faptul că motivaţie nu trebuie să fie doar de a obţine cât mai mulţi bani, ci de a dezvolta o afacere viabilă şi de viitor.

Reporter: Ce paşi trebuie să parcurgă fermierul din Gorj pentru a realiza şi a obţine fără probleme avizarea dosarelor de achiziţii?
Gheorghe Cocină: În prima etapă, potenţialul beneficiar trebuie să-şi gândească proiectul din punct de vedere al viabilităţii economice, respectiv dacă există piaţă pentru produsul sau serviciul propus (analiza pieţei de desfacere pentru produsele obţinute în cadrul fermei sau serviciile realizate prin proiect), care este concurenţa (analiza comparativă a actorilor din aceeaşi piaţă de activitate, ce produce, cum şi cât produce, cantitatea şi calitatea), care sunt costurile de funcţionare şi fluxul de numerar (calculul aspra cheltuielilor de funcţionare, necesarul de bani lichizi pentru activitate). După stabilirea acestor criterii, potenţialul beneficiar îşi poate întocmi planul de afaceri în funcţie de particularităţile şi necesităţile sale ţinând cont de faptul că nu se investeşte doar pentru a obţine fonduri europene nerambursabile, ci pentru că se doreşte să se dezvolte sau să se modernizeze o activitate. Obţinerea finanţării este condiţionată de respectarea întocmai a Ghidului Solicitantului, prezentarea tuturor documentelor solicitate şi demonstrarea viabilităţii economice a proiectului.

Rep.: Din momentul semnării contractului de finanţare cât timp are la dispoziţie solicitatul pentru a face toate achiziţiile?
G.C.: În funcţie de contractele de finanţare şi tipul de submăsură accesat, beneficiarul are la dispoziţie o anumită perioadă de timp pentru a-şi realiza investiţiile propuse în cadrul proiectului, la care se adaugă termenul de maxim 90 de zile calendaristice pentru efectuarea ultimei plăţi. Durata de valabilitate a contractului reprezintă durata de execuţie a contractului de finanţare, la care se adaugă 5 ani de monitorizare de la data ultimei plăţi făcută de către Autoritatea Contractantă. În perioada de monitorizare a contractului de finanţare, Autoritatea Contractantă va verifica menţinerea de către beneficiar a criteriilor de eligibilitate şi de selecţie înscrise în Planul de afaceri şi cerute la acordarea celei de-a doua tranşe de plată. Beneficiarul va întocmi dosarele cererilor de plată conform instrucţiunilor de plată anexate la contractul de finanţare. Plata se va efectua pe baza cererilor de plată eligibile şi se va efectua de către Autoritatea Contractantă în maxim 90 de zile calendaristice de la data înregistrării dosarului cererii de plată de către beneficiar.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre noul PNDR 2014-2020?
G.C.: Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 – PNDR – program prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico-socială a spaţiului rural din România, pune la dispoziţie aproximativ opt miliarde euro, fonduri europene nerambursabile pentru investiţii la standarde europene, eficiente şi rentabile prin intermediul submăsurilor ce privesc atât activităţile agricole, cât şi non-agricole. Pentru anul 2016 se vor lansa în scurt timp sesiunile anuale continue printr-un anunţ de lansare a licitaţiei în care se vor prezenta: alocarea anuală corespunzătoare domeniilor de intervenţie, intervalul de depunere a proiectelor, pragul minim şi pragurile de calitate lunare.

Rep.: Ce recomandări are OJFIR Gorj pentru gorjenii care vor să pornească o investiţie cu finanţare europeană?
G.C.: Scopul accesării fondurilor europene nerambursabile nu trebuie să fie acela de a lua cât mai mulţi bani. Prin finanţarea europeană nu sunt încurajate investiţiile sporadice, ci se urmăreşte crearea unei economii viabile a satelor care să ofere locuitorilor perspectiva unei vieţi mai bune. Aceste proiecte de investiţii finanţate prin PNDR sunt afaceri care puse unele lângă altele vor dezvolta spaţiul rural. Deşi afacerea porneşte cu sprijin european, în cele din urmă este vorba despre o afacere personală, care trebuie să fie viabilă, sustenabilă şi rezistentă în timp. Proiectul necesită disponibilitate totală – cauza eşecului poate fi chiar abordarea greşită a proiectului. Succesul în implementare vine şi din atenţia acordată înţelegerii contractului de finanţare şi realizarea în termenul prevăzut în planul de afaceri a investiţiei; cum însă în practică se întâmplă de multe ori lucruri neprevăzute, merită menţionat că actele adiţionale făcute la timp pot salva proiectul. În cele din urmă, cunoaşterea domeniului de activitate pentru care este depus un proiect care accesează fonduri europene nerambursabile şi cunoaşterea felului în care funcţionează mecanismele obţinerii acestor fonduri, înseamnă transformarea unui plan de afaceri într-o afacere de succes.
A consemnat Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here