Controlul Camerei de Conturi Gorj la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, început luna trecută, aflat încă în desfășurare urmare a refuzului contabilului de a pune la dispoziția verificatorilor documentele cerute de inspectori, conturează, se pare, o nouă infracțiune gravă, comisă iar sub acoperișul instituției de cultură. Mai exact, “frăția banului” din Teatrul Dramatic, formată din incompatibilul Marian Negrescu și șeful actorilor Ion Alexandrescu, ar fi dat o nouă lovitură teatrului, aflat în subordinea Primăriei Târgu-Jiu. Mai exact, din cunoscutele drepturi de autor, Negrescu a continuat să încaseze ilegal în perioada 2014-2016 încă aproape un miliard de lei vechi, iar Alexandrescu, aproximativ două miliarde. Banii publici s-au încasat pe lecturări și recitări de poezii, dar și pe regii, semnate fără studii de specialitate.
Marian Negrescu, fostul manager al Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, care a dat o lovitură financiară instituției publice, încasând ilegal peste 4,6 miliarde de lei vechi, în perioada 2008-2013, și-a continuat activitatea “profitabilă” și după ce a fost prins pe picior greșit de Agenția Națională de Integritate. Mai exact, potrivit verificatorilor Camerei de Conturi Gorj, care de luna trecută au luat la purecat actele financiar-contabile ale teatrului, fiind deseori opriți în activitatea de control de contabila Luminița Greculescu(ea refuzând să pună la dispoziția inspectorilor documentele cerute de aceștia), Negrescu a continuat să încaseze, pe Legea 8(a drepturilor de autor) sume mari de bani. Verificatorii ar fi constatat deja, spun surse avizate din teatru, că Negrescu a încasat aproape încă un miliard de lei vechi, folosind aceeași metodă pentru care și-a pierdut recent funcția de manager la decizia ANI și a Înaltei Curți, asta în timp ce autoritățile locale au închis, în continuare, ochii la pretențiile sale financiare exagerate.
Alexandrescu, regizorul lui Pepelea!
Astfel, se demonstrează că Negrescu nu este singurul salariat al teatrului care s-a înfruptat cu ambele mâini, ilegal, din banul public, deoarece și amicul său, frate în comiterea acestor fapte, Ion Alexandrescu, ar fi făcut același lucru. Șeful actorilor din instituția culturală gorjeană ar fi încasat și el, ilegal, aproape două miliarde de lei vechi, semnând regii pentru piese și spectacole de lectură, deși nu are nici el studii în acest domeniu. Mai exact, Alexandrescu și-a terminat studiile de actorie la o facultate privată, susținând licența la UNATC și absolvind actoria cu media 5,33. “Ilustrul” actor s-a gândit însă că poate face bani și din regie și a pus pe picioare niște spectacole de copii, de unde a încasat sume fabuloase.
Mai exact, piesa pentru copii “Sânziana și Pepelea”, jucată recent, unde acesta a semnat asistent regie. Pentru această piesă, Alexandrescu a încasat suma de 360 de milioane de lei vechi(36.000 de lei).
Șocant este că regizorul piesei, Cosmin Brehuță, actualul manager interimar al teatrului, a încasat pentru aceeași piesă 65 de milioane de lei vechi (6500 de lei), asta deși funcția sa ar fi impus o sumă mai mare decât a asistentului de regie.
“Separați în casă”: Achile Roseletti (regizor)-1500 euro, iar Alexandrescu (asistent regie) 10.000 de lei
Lăcomia lui Alexandrescu, și discrepanțele între sumele aprobate însă cu ochii închiși de contabilul teatrului, este relevată și prin semnarea de către respectivul, ca asistent regie, pentru piesa “Separați în casă”, pusă în scenă anul acesta. Regia a semnat-o regizorul italian Achile Roseletti, care a încasat doar 1500 euro pentru prestația sa, ca asistentul de regie, Ion Alexandrescu să ia suma de 10.000 de lei pentru aceeași piesă.
Tot Alexandrescu a mai creat o suveică de scos bani buni din teatrul, aflat în subordinea Primăriei Târgu-Jiu, tot pe drepturi de autor, adică semnarea unor regii pentru trei spectacole de lectură pentru care a încasat alți 40.000 de lei.
Spectacolele plătite gras de municipalitate s-au ținut o singură dată, nu în teatru, ci la biblioteca județeană, unde a citit, stând pe scaun, doar Alexandrescu. O spun martorii la marele eveniment cultural, adică bibliotecarii instituției.
Așa-zisele spectacole, bune de ronțăit bani publici, s-au ținut astfel doar în sala de lectură a bibliotecii din Târgu-Jiu, fără public, prin sală fiind câțiva elevi care își vedeau de treabă. Spectacolele nu au creat astfel niciun beneficiu comunității ori instituției teatrale. Dar ce mai contează asta..
Mai mult, teatrul nu a tăiat bilete la aceste spectacole, neavând astfel niciun fel de încasări, ci doar cheltuieli cu plata regizorului care a lecturat, în timpul liber, de unul singur, pe banii primăriei.
De altfel, urmare a talentului “imens” al acestor regizori făcuți la apelul de seară, gen Alexandrescu și Negrescu, adevărații profesioniști nu au ce căuta în teatrul din Târgu-Jiu, tariful lor fiind de maxim 12.000 euro. Vorbim de regizori premiați la festivaluri de gen, nici Alexandrescu și nici Negrescu neintrând în această categorie.
Susținut “interesat” de Cepoi!
În timp ce raportul Curții de Conturi se scrie, verificarea nefiind terminată, Marian Negrescu face presiuni pe reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu pentru a fi numit consilier al noului edil al localității, Marcel Romanescu. Negrescu lucrează concertat în această direcție, avându-l alături și pe directorul Centrului Județean de Creație, Ion Cepoi, care visează ca în cadrul primăriei să se înființeze un Consiliu Cultural din care el și viitorul consilier Negrescu să facă evident parte. Consiliul în cauză și-a remunerat membrii, evident..
De altfel, Cepoi nu face asta dezinteresat, conform declarației sale de avere din 2016, în ultimul an, acesta a încasat 12.967 de lei ca secreatar literar al teatrului. Nu sunt singurii bani luați de acesta din instituția teatrală, deoarece în 2015, același Cepoi a luat chiar mai mult, adică peste 15.000 de lei de la teatrul condus pe atunci de amicul său Negrescu.
Pentru ca Negrescu să-și vadă visul cu ochii are însă nevoie de un raport favorabil al Camerei de Conturi, fapt pentru care este dispus să amenințe și să facă presiuni, inclusiv la adresa verificatorilor. De altfel, în spatele refuzului contabilei Greculescu de a oferi actele cerute de inspectori se află același Negrescu care, deși este la un pas de a restitui cei 4,6 miliarde de lei obținuți ilegal, vizează funcții importante la vârful Primăriei Târgu-Jiu.
Viceprimarul Tudor, față în față cu încasatorii
Este de notorietate că viceprimarul pe probleme de cultură, Adrian Tudor, aflând rezultatul parțial al verificărilor Camerei de Conturi, a avut, săptămâna trecută, o discuție aprinsă cu Negrescu, Alexandrescu și Greculescu, în incinta teatrului. Potrivit salariaților, vicele i-ar fi anunțat pe respectivii că raportul Camerei de Conturi va fi prezentat Consiliului Local și va lua apoi drumul organelor competente. Atitudinea celor vizați a fost una de sfidare a reprezentantului autorităților municipale, Negrescu lăudându-se cu o așa-zisă susținere a sa necondiționată de către actualul primar Romanescu. De altfel, să nu uităm că aleșii PNL, în plină campanie electorală, nu au fost de acord cu destituirea lui Negrescu din funcția de manager, cerută de Înalta Curte și de ANI. Unul dintre cei care l-a susținut astfel pe incompatibilul Negrescu a fost actualul primar, membru în Consiliul de Administrație al teatrului, dar necunoscător la adresa găurilor date de respectivul bugetului format din bani publici.
Contactat telefonic, viceprimarul Adrian Tudor, a refuzat să discute despre evenimentul de săptămâna trecută și despre gaura depistată deja de verificatori. “Nu discut decât în momentul în care văd raportul final al Camerei de Conturi Gorj”, a declarat viceprimarul Tudor.
Eugen Titu și-a depus dosarul pentru concursul de manager
În plin scandal intern și în timp ce inspectorii desfășoară încă acest control la Teatrul Dramatic, actorul Eugen Titu, aspirant de o viață la postul de conducere al instituției, și-a depus dosarul de concurs, vizând funcția vacantă de manager. Cel puțin două alte persoane din teatru, se vehiculează, intenționează să facă același lucru.