Ca la noi, la nimeni – Sub semnul Luminii

811
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Această virtute (discernământul) este numită în Evanghelie „ochiul și luminătorul trupului” și la ea se referă Mântuitorul când spune: Luminătorul trupului este ochiul. De va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat, iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat.”Sfântul Ioan Casian

Ne aflăm în Săptămâna Luminată și, cu voia domniilor voastre, stimați cititori, fie-ne permis să lăsăm la o parte necazurile vremurilor pe care le trăim și să uităm, pe cât se poate, inclusiv de viața politică din România.
DESCHIDEREA PORȚILOR RAIULUI. În Săptămâna Luminată se spune că se deschid porțile raiului. Dacă săptămâna dinaintea Paștelui este cea a Patimilor sau Săptămâna Mare, săptămâna în care am intrat după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este cunoscută, în popor, drept Săptămâna Luminată.
Una în care se crede că se deschid porțile Raiului, iar cei care mor în această săptămână ajung direct în Rai. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare ce se sfârșește după cincizeci de zile de la Paște, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).
În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paște, iar cei botezați atunci erau numiți „luminați” și purtau haine albe toată săptămâna următoare, de unde vine și numele de Săptămâna Luminată. În primele secole ale creștinismului, în timpul Săptămânii Luminate, cetehumenii (cei care se pregăteau să primească taina Botezului) purtau haine albe, simbol al bucuriei Învierii.
CREDINȚE DIN POPOR. În popor, există credința că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porțile Raiului pentru sufletele păcătoșilor reținute în iad, de la Adam și până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Ușile Raiului rămân deschise până în Duminica Tomii, prima duminică după cea a Paștilor. Săptămâna Luminată stă sub semnul luminii și prima slujbă din această săptămână începe prin cuvintele „Veniți de luați lumină.”
Din noapte Învierii și până la Înălțarea Domnului la cer, în Biserică se cântă „Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit.” Slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu Ușile Împărătești deschise. Astfel, privirea spre Altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează ușa deschisă de la Mormântul Mântuitorului, dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții Mântuitorului.
Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercurie. Bărbații se duc să muncească la câmp, însă femeile nu au voie să muncească, întrucât, potrivit tradiției, a munci de „nunta șoarecilor” echivalează cu a aduce rozătoarele în casă și a te lipsi pentru tot restul anului de bucate pe masă.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.