Motto: „Cred că argumentul religios este doar unul aparent, pentru că, în spate, judecând după impactul, în primul rând, după consecințe (suntem într-o etapă preliminară a acestui conflict), impactul este legat de apropierea pe care statele arabe din Golf, mai ales Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au realizat-o politic, diplomatic, cu un brokeraj în relația cu Israelul.” – Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe
În noaptea dintre miercuri și joi, Israelul a lovit un tunel din Gaza, unde erau depozitate rachete ale Hamas, în cadrul unui raid fulger după care au revenit pe teritoriul său.
LA BRUXELLES SE CAUTĂ SOLUȚII PENTRU UN ARMISTIȚIU, BOMBARDAMENTELE CONTINUĂ! În cursul zilei de ieri, liderii europeni căutau soluții pentru încheierea unui armistițiu temporar între Israel și Hamas. În vremea aceasta au continuat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza, în care Armata de Apărare a Israelului a mai intrat încă o dată. Au fost distruse cartiere întregi din orașul Gaza, înregistrându-se peste 6.500 de morți dintre civili. Israelul pregătește adevărata invazie terestră în Fâșia Gaza. Din pricina atacurilor organizației teroriste Hezbollah din nordul Israelului, avioanele israeliene au făcut prăpăd în Liban. Cum spuneam, zeci de tancuri israeliene au intrat din nou în nordul Fâșiei Gaza. Ieri, peste tot au fost numai bombardamente. Cu victime de ambele părți.
SUA NU AU FĂCUT PRESIUNI ASUPRA ISRAELULUI! Așa susțin și reprezentanții statului Israel, dar și președintele american Joe Biden! În schimb, comunitatea internațională a făcut presiuni ca Israelul să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, încetinită de fapt de către statul Egipt. Încât joi nu au intrat decât 12 tiruri cu ajutoare, ceea ce este total insuficient pentru o populație civilă a Fâșiei Gaza de 2,1-2,3 milioane de oameni. Oameni fără apă, fără hrană, fără curent electric și fără medicamente suficiente!
NECESARA PAUZĂ UMANITARĂ. Civilii care populează Fâșia Gaza sunt folosiți ca scuturi umane de teroriștii grupării Hamas. Printre ei sunt și vreo 350 de cetățeni români, dintre care nu chiar toți s-au adresat autorităților române spre a fi ajutați să se repatrieze. Astfel, comunitatea internațională cere Israelului și celor din gruparea Hamas să se facă o pauză umanitară. Fie ea și temporară. Întrucât China și-a reluat contactele diplomatice cu Statele Unite ale Americii, se speră ca și China să se alăture eforturilor Statelor Unite ale Americii de a nu se escalada războiul ce ține întreg Orientul Mijlociu pe un butoi cu pulbere.
Nu mai are rost să comentăm ciudata declarație a președintelui Turciei, Recep Erdogan, asupra căreia ne-am oprit în scurtele note de miercuri.
Corectă și, oarecum neașteptată, ni se pare afirmația premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, cel care a spus: „Inclusiv eu am o răspundere pentru ce s-a întâmplat!”
ION PREDOȘANU
P.S. RISCUL UNUI CONFLICT GLOBAL persistă, din moment ce și joi alarmele aeriene în Tel Aviv au continuat. (Ion Predoșanu)