Ca la noi, la nimeni – Bomboana de pe coliva fuziunilor!

517

Sintagma statul de drept i-a fost dragă expiratului Traian Băsescu, dar au preluat-o şi urmaşii. Nu doar preşedintele Klaus Iohannis şi prim ministrul Dacian Cioloş se dau de ceasul morţii în lupta anticorupţie. Strategia Naţională Anticorupţie le mănâncă practic tot timpul şi nu mai au vreme de altceva. Cel mult de nişte vizite cu caracter mai mult turistic, pe care nu le scapă neam! Herr Klaus şi draga lui Carmen cică ar merge şi la Olimpiada de la Rio. Bineînţeles, pe bani publici.
M-a pufnit râsu-plânsu auzindu-l pe primul ministru Dacian Cioloş cum lăuda iniţiativele Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ba chiar Cioloş a spus cu guriţa lui următoarele: „Tăierile ilegale de păduri este un subiect care mă preocupă”. Nu pricep cine-l opreşte chiar să ia măsuri ferme pentru oprirea acestora! În vremea aceasta, o Decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene ne anunţă că România a încălcat dreptul Uniunii Europene într-un caz privind prevenirea poluării.
Mai înainte de a vedea ce risipitoare sunt partidele cu campania electorală locală să amintim că la noi continuă cele mai stupide fuziuni. Mai anii trecuţi, PP-DD-ul fu înghiţit cu totul de UNPR, mai puţin pe Dan Diaconescu, ajuns după gratii. Nici Gabriel Oprea, fostul preşedinte al UNPR, generalul făcut la apelul de seară nu se simte prea bine şi are niscaiva belele penale. Nu-i vorbă, UNPR s-a constituit ca un partid de strânsură şi de scursură din ce-a picat de prin alte partide. De unde principii, de unde ideologii la făcături precum UNPR, PP-DD sau PMP. Ori la Nou creatul PNL, trecut cu arme şi bagaje la Partidul Popularilor Europeni, deşi fuziunea dintre vechiul PNL şi PDL a rămas cu buricul netăiat!
Culmea ruşinii, PMP a înghiţit ce-a mai rămas din UNPR. Senatorii trecuseră în bloc la PSD, ca şi o parte din deputaţi, iar Organizaţia de Tineret a UNPR a intrat întreagă în PSD. Care, orice s-ar zice, este cel mai mare partid din România şi singurul cu doctrină neschimbată. Social-democraţia nu poate să dispară, fiind singurul partid care se preocupă de problemele sănătoase ale ţării şi de nevoile cetăţenilor.
Tusea şi cu junghiul, adică PMP şi UNPR au comis o fuziune prin absorbţie. Din care-au profitat primii, de sediile din capitalele de judeţ ale României este vorba! Că, în rest, ideologii şi programe de guvernare nu au nici măcar unul. UNPR-istul Valeriu Steriu s-a ales cu funcţia de preşedinte executiv şi s-a lăudat că el va merge la preşedintele Klaus Iohannis ca să-l propună pe Traian Băsescu pentru funcţia de prim ministru al României. Asta ne-ar mai trebui. Bomboana pe coliva a două partiduleţe muribunde. Cine îl poate asigura pe Valeriu Steriu că PMP va trece pragul electoral?
Am aflat şi cât de mult ne-a costat un singur tur al alegerilor locale: 11.000.000 euro! Nici mai mult, nici mai puţin. Cele mai mari cheltuieli aiurea le-a comis Noul PNL, în sumă de 4,1 milioane euro!!! Pentru 53.257 candidaţi. Mai cumpătaţi, cei de la PSD au cheltuit numai 3,2 milioane euro pentru 53.360 de candidaţi. Social-democraţii au avut eficienţă maximă, ei câştigând detaşat alegerile locale. La mare distanţă se situează ALDE, al preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 1,2 milioane euro pentru37.638 de candidaţi. La cheltuieli mari se remarcă şi PMP-ul, cu 833.000 euro pentru 29.975 candidaţi.
În general, despre Noul PNL şi PMP se poate spune că a fost vorba de mulţi chemaţi şi puţini aleşi. Zvonurile că Vasile Blaga va media o alianţă postelectorală între Noul PNL şi PMP rămân, deocamdată, numai bârfuliţe. Cine garantează că PMP va intra în Parlamentul României?

ION PREDOŞANU
P.S. Cititoarea Rodica Neamţu, din Tismana, ne-a întrebat ce se întâmplă cu Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Exact ceea ce era normal: Curtea Constituţională a României a respins-o ca fiind neconstituţională, după ce a admis a doua sesizare a Guvernului. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.