Autoritățile din Peștișani eliberează acte de proprietate pentru terenul și adevărata casă a lui Brâncuși!

1048

O schimbare recentă a legislației permite autorităților locale din Peștișani să elibereze, în cele din urmă, un titlu de proprietate, care să le permită moștenitorilor, utilizatorii de drept ai terenul și casei adevărate în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși, să fructifice moștenirea primită la Hobița. O declară chiar primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, care anunță că deja îl caută pe unul dintre moștenitorii proprietății pentru a-l înștiința că va putea intra în posesia actului, ce va fi eliberat însă pe numele proprietarului defunct. Moștenitorii adevăratei case a lui Brâncuși se află în termenul de 120 de zile stabilit în lege, care le permite să-și revendice terenul și resturile de clădiri ale familiei. De altfel, luna trecută, pereții fostei case Brâncuși s-au prăbușit.

Moștenitorii de drept ai casei în care a copilărit Constantin Brâncuși, din locuință mai rămânând doar niște bârne, după ce, în 2001, clădirea de lemn a fost înstrăinată pentru un cal și o sumă infimă de bani(5 milioane de lei vechi), pot să intre, în această perioadă, în posesia proprietății, distruse însă de trecerea timpului. Le permite asta o schimbare recentă de legislație, moștenitorii fiind deja plătitori de taxe și impozite și utilizatori ai bunurilor de pe proprietate. “Voi lua legătura cu unul dintre moștenitori și îi voi invita să vină la Primăria Peștișani și să solicite actul de proprietate pentru terenul situat la 100 de metri de casa memorială din Hobița. Acum, noua lege ne permite să clarificăm situația în cauză. Acoperișul fostei case se află depozitat la liceul din Peștișani din 2001, când o persoană a dorit să demoleze casa. Este adevărat că recent ce a mai rămas din locuință s-a demolat”, a declarat primarul Cosmin Pigui, pentru Gorjeanul. Acesta a menționat, că după părerea sa, moștenitorii se vor bucura de vestea bună, deoarece au vrut acte pe proprietate, dar din cauză că nu s-a făcut cerere la timp, au pierdut acest drept. Edilul a precizat că, în urmă cu câteva zile, pereții casei au fost acoperiți cu folie, dar oamenii spun că săteanul, care a avut această inițiativă ar fi fost amendat, clădirea fiind monument istoric.

Acoperișul, pus bine!
De altfel, pe o rețea de socializare a apărut, pe 30 septembrie 2018, o fotografie cu resturile din casa adevărată Brâncuși, cu textul: “la Hobița s-a prăbușit azi casa unde s-a născut Brâncuși”, care a stârnit mai multe comentarii în mediul on-line. Un cetățean menționează aici, la fel ca primarul, că acoperișul casei a fost luat de cei de la Primărie, care l-au depozitat într-o magazie a Grupului Școlar Peștișani, ca să nu dispară. “Pentru că nu există acte de proprietate și pentru că este clasificată ca monument istoric (cu cod LMI GJ-IV-m-B-09493, sub denumirea de Casa „Constantin Brâncuși”), asupra ei nu se poate interveni decât cu avizul Ministerului Culturii”, a spus și o comentatoare. “Păcat. S-a prăbușit casa în care s-a născut Brâncuși. Din care, acum mulți ani mai era doar un zid. Casa memorială de la Hobița, cea care se vizitează, nu e casa în care s-a născut el”, a spus un altul. Cert este că terenul pe care este amplasată casa memorială, este cel pe care s-a aflat și adevărata casă însă toată nebunia a început după moartea tatălui lui Constantin Brâncuși. Atunci, moștenitorii, printre care și sculptorul, au făcut împărțirea.

La căciulă!
Constantin a fost al șaselea copil al lui Nicolae și Maria Brâncuși. „Când s-a împărțit, atunci, la căciulă s-a decis ca această casă să fie a mamei Frasina (sora lui Constantin Brâncuși)”, explica, cu ani în urmă, Ioana Gogoiu, stră-strănepoata sculptorului, care deține acum adevărata casă. „La căciulă” a fost de fapt un partaj. Rudele s-au strâns și au pus într-o căciulă biletele cu toată averea familiei Nicolae și Maria Brâncuși, părinții sculptorului. La tragerea din căciulă, lui Constantin Brâncuși i-a revenit terenul, unde acum se află amplasată casa memorială, iar adevărata casă în care s-a născut sculptorul i-a revenit Frasinei, sora titanului. Așa se face că Brâncuși a rămas cu terenul, iar Frasina și-a luat casa, amplasând-o pe un alt teren la 100 de metri distanță. În 1970, comuniștii au considerat că trebuie să facă ceva pentru a arăta lumii unde s-a născut sculptorul. „Au încercat să cumpere casa adevărată de la rudele Frasinei, dar aceștia nu au vrut s-o vândă. Atunci au căutat o altă casă asemănătoare pe care s-o amplaseze pe terenul care-i revenise la partaj lui Brâncuși. Au cumpărat casa lui Calistroi, un prieten bun de-al tatălui lui Brâncuși, la care acesta și lucrase. Aici pe teren se aflau până atunci doar trei duzi”, povestea Doina Pană, ghidul din Hobița. Dupa Revoluția din 1989, presa află de adevărata casă în care s-a născut Constantin Brâncuși și, după publicarea materialului, la Hobița vine sculptorul Florin Codre care încearcă să cumpere casa. Când să bată palma, rudele lui Brâncuși au aflat și au făcut un mare scandal, pe motiv că succesiunea după moartea tatălui lui Brâncuși nu s-a făcut niciodată și, drept urmare, acea împărțire „la căciulă” n-ar mai fi valabilă. În final, casa fără acoperiș a rămas tot la Hobița, dar într-o stare deplorabilă. În ea intrau animalele și păsările Ioanei Gogoiu, stră-strănepoata lui Brâncuși, dar acum clădirea s-a dărâmat singură.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here