Apel pentru reabilitarea ecologică a terenurilor afectate de minerit

647

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a prezentat, ieri, în cadrul unei şedinţe ţinute la Prefectură un raport privind atât efectele emisiilor gazelor cu efect de seră, cât şi starea terenurilor scoase din circuitul agricol ca urmare a exploatărilor miniere.

Conform APM Gorj, la nivelul judeţului nostru, există şase societăţi care au depus solicitarea şi propunerea pentru alocarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (GES): SE Turceni, SE Rovinari, SC UATAA Motru, SC Simcor Var SA, SC Macofil SA, SC Petrom SA cu zonele de operare: Bărbăteşti, Bustuchin, Slăvuţa, Ţicleni, Turburea şi Bulbuceni. Diversele fenomene meteorologice extreme care au afectat în ultimii ani judeţul Gorj sunt puse pe seama încălzirii globale, lucru care ar putea fi încetinit dacă societăţile menţionate mai sus ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
O altă problemă cu care mediul înconjurător din judeţul Gorj se confruntă este că terenurile deţinute şi exploatate de unităţile miniere au un proces lent de reconstrucţie. “Redarea în circuitul agricol a terenurilor eliberate de sarcini economici şi renaturarea acestor suprafeţe este una din marile probleme ale judeţului. Suprafeţele scoase din circuitul agricol ca urmare a exploatărilor miniere se întind pe mii de hectare, iar aceste halde de steril reprezintă o rană deschisă din punct de vedere ecologic. Faptul că nu s-au respectat etapele privind decopertarea şi extracţia cărbunelui, solul fertil fiind amestecat cu partea sterilă a contribuit la destructurarea şi defertilizarea solului, aceasta îngreunând procesul de refacere ecologică. (…) Se impun astfel câteva concluzii şi măsuri: procesul de reconstrucţie ecologică este unul destul de lent; suprafeţe importante de steril nu au fost redate în circuit; reconstrucţia ecologică este executată necorespunzător; lipseşte capacitatea de organizare şi executare a lucrărilor de refacere a suprafeţelor supuse procesului de excavaţie. Având în vedere această situaţie considerăm necesar realizarea unui plan de măsuri care să conducă la dinamizarea acestui proces de reabilitare ecologică a terenurilor de la nivelul judeţului Gorj”, se arată în raportul prezentat de conducerea APM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here