Anul 2016 aduce impozite şi taxe mai mari pentru târgujieni

574

Consiliul Local Târgu-Jiu a adoptat, vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu 1 ianuarie 2016. Potrivit acestei hotărâri, anul viitor, unii târgujieni vor plăti impozite mai mari, în timp ce alţii, dimpotrivă, vor plăti mai puţin. Şedinţa de Consiliu Local nu a decurs fără incidente, nivelurile cotelor de impozitare la clădirile rezidenţiale şi cele nerezidenţiale stârnind controverse între consilieri.

Începând cu anul 2016, nivelurile taxelor şi impozitelor locale din Târgu-Jiu se vor modifica, asta deoarece unele acte normative în vigoare în acest an vor fi anulate, iar locul lor va fi luat de alte prevederi. Modificări apar mai ales la clădirile rezidenţiale şi cele nerezidenţiale. „Sunt modificări pe care le-am adus la cunoştinţă, le-am prezentat în proiectul de hotărâre, care conduc atât la o scădere în buget ca urmare a anulării unor acte normative în vigoare în acest an, cât şi prevederi care vor duce la o uşoară creştere la anumite categorii de impozite, şi vorbesc de impozitul pe clădiri şi teren, ca urmare a unor modificări legislative, neincluse în anul acesta, dar valabile pentru 2016. (…) Am încercat să venim în sprijinul contribuabililor, dar să ţinem cont şi de necesităţile autorităţii administraţiei publice locale, să creăm un echilibru între cele două părţi aflate în această realizare a bugetului, între cei doi subiecţi, şi atunci am găsit de cuviinţă să diminuăm cota de impozit care în acest an era de 0,1% la 0,09% pentru majoritatea contribuabililor noştri care deţin clădiri rezidenţiale, adică clădiri destinate locuirii, şi să stabilim o cotă de 0,5% pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea aceluiaşi contribuabil – persoană fizică, deşi legea ne dădea posibilitatea să mergem până la 1,3%, procent la care s-ar putea adăuga o cotă adiţională”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Venituri Publice Târgu-Jiu.

Impozite mai mici pentru cei care au mai multe case
Practic, cei care au mai multe locuinţe vor plăti mai puţin. Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul celor care au locuinţe cu o suprafaţă mai mică. „Cei care au mai multe locuinţe în proprietate (…) vor plăti cu mult mai puţin decât plătesc ceilalţi contribuabili pentru că ei plătesc doar o parte din indexare, cealaltă parte am suportat-o noi prin procentul diminuat pe care l-am ales – 0,09% în loc de 0,1%. (…) Am venit în sprijinul cetăţenilor prin stabilirea acestui procent. (…) Nu sunt majorări. Singura majorare este indexarea de 7%, dar venind în sprijinul lor, cu diminuarea cotei la 0,09%, practic cu 10%, înseamnă o diminuare de 3%. Vor plăti, este adevărat, cei care locuiesc în imobile a căror suprafaţă era măsurată pe contur interior, adică era suprafaţă utilă; ea se va transforma prin folosirea unui coeficient de 1,4 şi de aici vine creşterea de 16%, de la coeficientul de 1,2 la 1,4. Practic, nu ne aparţine, este o modificare legislativă şi trebuie să intrăm în vigoare obligatoriu cu ea”, a explicat Mariana Budulan. Reprezentanţii autorităţilor publice locale au subliniat însă faptul că s-au calcule în aşa fel încât diferenţele să nu fie foarte mari. „Este foarte important pentru noi să înţelegem că, pentru anul 2016, bugetul pe care îl vom forma să fie cât de cât echilibrat cu cel puţin valoarea bugetului cu care îl avem în acest moment, bugetul local al anului 2015. (…) Poate că sunt situaţii în care va creşte cu câţiva lei impozitul pe anumite componente, dar sunt alte componente care participă la bugetul local, prin impozitele şi taxele care se plătesc pentru componentele respective, care sunt mult sub nivelul acestui an. S-a avut în vedere şi modificarea care intervine acum prin noul Cod Fiscal, s-a avut în vedere ca fiecare să aibă posibilitatea şi capacitatea să-şi plătească impozitele şi taxele pentru a nu ne înregistra mai departe cu un deficit al bugetului foarte mare”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Şedinţă cu scântei
Şedinţa de Consiliu Local în care a fost adoptată această hotărâre nu a fost lipsită de incidente, nivelurile cotelor de impozitare la clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale stârnind controverse între consilieri. „A fost un caz prezentat şi în şedinţa de Comisii marţi, cu o casă de aproximativ 1200 m², la care ni s-a spus că acea persoană a plătit în 2015 circa 50 de milioane, iar la anul va plăti 12 sau 15 milioane. Cei care au apartament de 50 m², dacă au un impozit în momentul de faţă de aproximativ 1.400.000, la anul va plăti cel puţin 1.700.000. Inclusiv persoanele care deţine clădiri nerezidenţiale, spaţiile comerciale, vor avea o creştere de cinci ori a taxelor plătite în acest moment. Aceşti oameni nu au furat clădirile respective; plătesc şi ei impozite pe chiria care o încasează – 16%, 5,5% CAS-ul şi aşa mai departe. Dar tot pe ăştia care plătesc trebuie să-i omorâm, să mărim taxele”, a spus consilierul Mihai Paraschiv. În replică, viceprimarul Aurel Popescu le-a reamintit consilierilor că aceste niveluri au fost stabilite în cadrul şedinţelor de comisii, şedinţe în cadrul cărora s-a ajuns la un consens. „Eu unul nu cred că există cineva, cu mici excepţii, care nu a înţeles ce s-a discutat pentru că în şedinţele de comisii s-au purtat discuţii, în şedinţele de comisii s-au stabilit toate datele. Toată lumea şi-a însuşit în acele şedinţe de comisii de specialitate lucrurile pe care le-am discutat şi analizat; a fost o şedinţă destul de lungă, a durat aproximativ trei ore. Fiecare dintre noi a avut posibilitatea să-şi spună punctul de vedere, fiecare dintre noi a avut posibilitatea să analizeze şi să asculte informaţiile şi să solicite informaţii de specialitate de la aparatul de specialitate, de la Direcţia Publică de Venituri, şi să-şi exprime dorinţa. S-a ajuns la consens la şedinţele comisiilor de specialitate. Din păcate, unii uită că nu trebuie să facem politică, unii uită că suntem aici pentru a face politica cetăţeanului şi încearcă să destabilizeze şi să creeze animozităţi la nivel de Consiliu Local. Eu sunt convins că toată lumea a înţeles că impozitele şi taxele pentru anul 2016, care vor forma bugetul local, ca şi valoare cumulată, sunt cam aceleaşi cu cele care au fost analizate pentru 2015 deci bugetul local şi pe 2016 va fi la nivelul anului 2015”, a spus viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Impozitele pe autovehicule – neschimbate, cele pe terenuri – reduse
Consiliul Local a mai hotărât reducerea nivelului impozitului pe teren pentru terenurile din intravilan faţă de cel stabilit în 2015, pentru toate zonele, stabilind limita minimă prevăzută de lege. Impozitul pe mijloacele de transport se datorează pe perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România, în 2016 menţinându-se nivelurile stabilite în anul 2015.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.