4 – Principalele soiuri cultivate la noi sunt:
1 – Bogatâr – soi rusesc cu tufe globuloase, răsfirate, de înălțime medie. Florile sunt grupate câte 3 – 10 în inflorescențe, au sepalele colorate roșu intens. Este parțial autofertil, boabele sunt mari, sferice sau sferic-turtite, de culoare neagră-albăstruie, mată. Pulpa este suculentă, slab foxată. Se maturizează după 10 iulie și poate produce peste 8 to / ha. Se pretează foarte bine pentru zonele cu peste 800 mm precipitații.
2 – Baldwin – soi englezesc introdus la noi în 1968, este viguros cu tufă sferic-turtită datorită aplecării ramurilor sub greutatea fructelor. Are ciorchini scurți, compacți, cu 6 boabe în medie. Boabele sunt mijlocii, neuniforme, sferice, negru-albăstrui. Pulpa este suculentă, de culoare verde-deschis, cu gust foxat, dulce-acidulat, de bună calitate. Înflorește timpuriu, este autofertil, rezistent la boli și dăunători, la secetă și pretențios la sol. Preferă terenurile grele și reavene, bine fertilizate.
3 – Consort – are vigoare mijlocie, tufă invers-piramidală, rară și bine aerisită. Ciorchinii de lungime medie, au boabe mari, uniforme, sferice, de culoare neagră. Pulpa este verzuie, suculentă, acidulată, cu gust foxat. Înflorește primăvara târziu și produce constant 7 – 8 to / ha.
4 – Cotswold Cross este de vigoare mijlocie,aretufa rară, semirctă. Ciorchinii sunt scurți, grupați câte 2 – 3 la un loc. Boabele sunt mari, sferice, negru-albăstrui și cu pielița lucioasă. Pulpa este dulce-acrișoară, ușor foxată. Este rezistent la frig, înflorește timpuriu, dar se coace târziu și dă producții mari. Se pretează recoltatului mecanizat.
5 – Daniel’s September – are tufa turtită, destul de rară și inflorescențele cu 14 – 16 flori așezate rar. Ciorchinii au cam 6 cm lungime, boabe mijlocii de culoare negru-albăstruie cu pulpa verzuie și cu gust bun. Înflorește și se coace târziu și dă peste 12 to / ha. Este potrivit de rezistent la ger iarna, dar mai sensibil la secetă. Este un soi autofertil, dar dă producții mai bune la polenizarea încrucișată.
6 – Mendip Cross – are vigoare medie, tulpini puține, dar viguroase și lăstari verzi spre roșu purpuriu. Ciorchinii sunt scurți, cu boabe mari, lucioase, negre, de bună calitate. Este autofertil, înflorește timpuriu și dă producții mari, dar este sensibil la bolile foliare.
7 – Negre Mari – este soiul cel mai răspândit la noi, este viguros și are lăstari groși și numeroși. Ciorchinii sunt lungi, au boabe mari, uniforme, sferice, de culoare negru intens. Pulpa este verzuie, suculentă, astringentă, dulce-acidulată, cu gust foxat. Este soi rezistent la ger, secetă, boli și dăunători. Înflorește semitimpuriu, se coace la mijlocul lunii iulie și produce constant 6 – 8 to / ha. Este soiul cel mai recomandat pentru grădinile familiale.
8 – Record – creat la Cluj. Intrat în producție în 1972, este viguros, cu tufe mari răsfirate. Ciorchinele are 8 boabe mijlocii-mari care se coc timpuriu. Boabele sunt sferic-turtite, negru-albăstrui, lucioase. Pulpa este fermă, dulce-acidulată, cu gust bun, slab foxate, de calitate bună și foarte bună. Este rezistent la ger, dar oarecum sensibil la antracnoză și produce peste 6 to / ha.
9 – Rood Krop soi olandez de vigoare medie are tufă răsfirată. Ciorchinele conține 8 boabe mijlocii-mari, rezistente la manevrare și transport. Este autofertil, dar reacționează bine la polenizarea încrucișată. Este un soi productiv, dar sensibil la bolile foliare și secetă.
10 – Tinker – soi englezesc, viguros cu tufă ușor compactă, sferică sau alungită. Este parțial autofertil, ciorchinii au boabe rare, de mărime mijlocie, uniforme, sferice, negre. Se coace în iulie. Este pretențios la sol, dar rezistă bine la temperaturile scăzute din primăvară.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI