2 – Protecția fitosanitară a căpșunului presupune prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor.
2.1 – Bolile căpșunului sunt numeroase, dar cele mai frecvente sunt:
1 – Pătarea albă a frunzelor – Mycosphaerella fragarie care se combate cu: Bavistin 50 WP – 0,07 %, Benlate 50 WP – 0,07 %, Derosal 50 SC – 0,07 %, Rovral 50 WP – 0,2 %, Topsin M 70 WP – 0,07 %;
2 – Făinarea căpșunului – Sphaerotheca macularis care se combate cu: Bavistin 50 WP – 0,1 %, Rubigan 12 CE – 0,03 %, Saprol 190 EC – 0,125 %;
3 – Putregaiul cenușiu al fructelor – Botrytis cinerea care se combate cu: Benlate 50 WP – 0,07 %, Ronilan 50 WP – 0,05 %, Rovral 50 WP – 0,1 %, Sumilex 50 WP – 0,1 %, opsin M 70 WP – 0,07 %.
2.2 – Dăunătorii căpșunului cei mai frecvenți sunt: Acarianul roșu comun și Gărgărița neagră a căpșunului a căror combatere se face cu: Demitan 200 SC – 0,07 %, Rufast 15 EC – 0,04 %.
3. – Recoltarea căpșunului se face eșalonat, în 5 – 6 reprize sau chiar mai multe, deoarece căpșunul se coace eșalonat. În vârful de recoltă culesul se face zilnic sau la 2 zile. Fructele recoltate nu mai evoluează după desprinderea de pe plantă, își păstrează culoarea și gustul avute în acel moment. Pentru transport mai îndepărtat se recoltează când au culoarea roză sau roz-roșietică, iar pentru consum imediat atunci când au ajuns la maturitatea deplină. Aceste fructe sunt extrem de perisabile, după intrarea în pârgă devin sensibile la putregai și mucegai, mai ales pe timp umed și călduros. De aceea căpșunele nu se recoltează pe timp ploios sau cu rouă. Se folosesc caserole de 0,250 – 0,500 kg care pot fi apoi așezate în lăzi. Fructele pentru consum proaspăt se culeg cu caliciu sau chiar cu porțiuni de peduncul ( codiță ) ceea ce le asigură menținerea pe timp mai îndelungat. Fructele destinate industrializării se recoltează fără caliciu în lăzi de 8 – 10 kg. După recoltare se stivuiesc la umbră. Transportarea este bine să se facă noaptea, pe răcoare. S-a încercat și recoltarea mecanizată însă fără rezultate bune.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI