Cum prevenim infestarea cu noul virus de hepatită E

745
hepatita eDacă ai stări de oboseală, de epuizare, de greaţă, diaree, urinezi închis la culoare, pseudo-gripă, icter este indicat să mergi la un consult, pentru că acestea sunt, în mare, simptomele hepatitei E. Ca şi în cazul hepatitei A, cea de tip E se transmite prin contactul indirect cu materiile fecale contaminate.

Acest nou fel de virus hepatic ajunge prin intermediul mâinilor greşit curăţite, în apă şi în alimente. Se transmite, aşadar, prin mâini murdare după utilizarea toaletei, ingerarea alimentelor contaminate sau a apei de puritate îndoielnică, vesela folosită de o persoană infectată, salivă etc.

Nu există vaccin împotriva hepatitei E!
Poate cea mai îngrijorătoare veste este că nu s-a descoperit încă un vaccin împotriva acestui nou virus. Odată luată, hepatita E va fi tratată cu odihnă la pat şi consum de lichide în cantităţi cât mai mari. Bineînţeles că este interzis consumul de alcool şi de grăsimi de origine animală. De asemenea, simptomele precum greaţa sau diareea se pot trata, însă doar prin prescripţia unei reţete de către un medic de specialitate, deoarece anumite pastile pot avea în compoziţie ingrediente contraindicate. Din cauză că virusul distruge numeroase celule ale ficatului, se poate declanşa insuficienţa hepatică. Aceste situaţii sunt însă, rar întâlnite.
Există câteva reguli de bază ce trebuie respectate cu stricteţe:
– Spală-te cât mai des pe mâini;
– Fierbe foarte bine legumele şi carnea pentru a te asigura că nu mai reprezintă niciun pericol, chiar dacă au intrat în contact printr-un mod sau altul, cu materiale fecale infestate;
– Încearcă să eviţi aglomeraţia;
– Dacă foloseşti mijlocul de transport în comun, ar fi indicat să ai la îndemână şerveţele umede pe bază de alcool;
– Dă o mai mare importanţă igienei personale.
Perioada de incubaţie
Persoanele tinere, cu vârste între 15 şi 30 de ani, sunt în special predispuse la îmbolnăvirea cu hepatita E. Perioada de incubaţie este, de aproximativ o lună, şi este cunoscut faptul că virusul poate fi depistat cu o săptămână înaintea apariţiei afecţiunilor clinice, după care persistă încă două săptămâni. În această perioadă, boala este foarte contagioasă. Acest virus provine din Asia Centrală şi Sudică, însă numărul persoanelor infestate sunt în număr mare şi în Africa de Nord şi cea de Est, sau în America Centrală. Cea mai mare epidemie de hepatita E a avut loc în China de Sud. În doar o lună şi jumătate (în anul 1986) s-au înregistrat 120.000 cazuri care sufereau de această maladie.
Focare hidrice de hepatita E, care au înregistrat mii de cazuri de contaminări, s-au înregistrat şi în Tadjikistan, Uzbekistan, Kargazstan, Turkmenistan, Etiopia, Somalia şi în ţările tropicale şi subtropicale, unde virusul este întâlnit în permanenţă.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here