Fosta șefă a APIA Gorj și alte patru persoane inculpate într-un dosar ce vizează modul în care tatăl acesteia a obținut subvenții ilegale pentru un teren pe care nu îl deținea au primit vinerea trecută condamnări cu executare. Magistrații de la Tribunalul Gorj au decis ca fosta directoare Delia Petrescu, fostă Mercioiu, să fie condamnată la 4 ani de închisoare, cu executare, pentru doi ani de la executarea pedepsei fiindu-i interzis să mai ocupe o funcție de conducere într-un post public. Tatăl acesteia, Mihai Petrescu, a fost și el condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru că a prezentat la APIA Gorj o adeverință falsă pentru un teren agricol, încasând astfel ilegal ajutoare de la stat de circa 70.000 de lei.
O angajată a APIA Gorj, Otilia Arjocu, implicată și în alte dosare penale și aflată în arest preventiv într-un dosar în care este acuzată că a intimidat martorii care depuneau mărturie împotriva sa, a primit cea mai mare pedeapsă, ea fiind condamnată la 4 ani și 4 luni, pentru o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei fiindu-i interzis să ocupe o funcție de consilier. Fostul primar al comunei Padeș, Stoicănel Haralambie, referent agricol la momentul producerii faptelor, a fost și el condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare, el falsificând o adeverință prin care Petrescu dovedea la APIA Gorj că deține teren agricol pe raza localității. Un alt inculpat din acest dosar, fostul viceprimar al comunei Padeș, Ion Băloi, cel care a semnat adeverința falsificată de referentul agricol, a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare, după executarea pedepsei fiindu-i interzis de instanță să ocupe un post de viceprimar pe o perioadă de 2 ani. Toți cei cinci inculpați au fost condamnați și să despăgubească APIA Gorj cu suma încasată ilegal drept subvenție de tatăl fostei directoare a instituției. “Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) şi obligă inculpaţii în solidar la suma de 69.167 lei plus dobânzi şi penalităţi până la plata achitării efective a debitului”, a stabilit instanța, care a dispus și menținerea sechestrului asiguratoriu pe averile inculpaților în limita recuperării datoriei respective. Sentința Tribunalului Gorj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în luna ianuarie a acestui an în judecată pe toți cei cinci inculpați, conform DNA faptele producându-se în anul 2011, când Delia Petrescu era director al APIA Gorj. Procurorii anticorupție susțin în rechizitoriul trimis instanței că Petrescu a fost cea care a determinat-o pe Arjocu să se ocupe de dosarul tatălui său astfel încât acesta să obțină subvenții, deși știa că nu are teren la Padeș. O adeverință semnată de Stoicănel Haralambie, la fel ca multe altele, a “rezolvat” problema, dar nu pentru mult timp pentru că a apărut această anchetă, una care nu se va termina deloc bine pentru inculpați. Procesul va continua probabil anul viitor la Curtea de Apel Craiova, atunci fiind șanse ca decizia de la Târgu-Jiu să rămână definitivă și, dacă rămâne și neschimbată inculpații să ajungă după gratii.
Gelu Ionescu