Astăzi, 29 septembrie, este ziua de naştere a Părintelui Ieromonah şi Protosinghel Arsenie Boca – Arsenie Boca, Un mare proroc şi sfânt al României

1189

„Părintele Arsenie este un mijlocitor neobosit faţă de Sfânta Treime pentru toţi înduhovniciţii săi. El ne ajută ori de câte ori îl rugăm, bineînţeles dacă îl rugăm pentru cele mai bune şi de folos sufletelor noastre. Din acest motiv este atât de solicitat şi atât de adorat. În ce mă priveşte, ori de câte ori am fost năucită de întâmplări, i-am cerut luminarea şi, prin minunate căi, greu de explicat cu raţiunea, mi-a desluşit despre ce era vorba. Niciodată nu m-a lăsat fără răspuns. Din adâncul inimii veşnică recunoştinţă Preasfinte Părinte” „Aspazia Oţel Petrescu, „Cel ce vrea să scadă la crucea lui, mai mult îşi adaugă” – Mărturii despre Părintele Arsenie Boca, Editura Agaton, Făgăraş, 2014)
„Împliniţi-mi dorinţele, sfaturile minime şi va schimba Dumnezeu situaţiile, problemele voastre, fără să fiu eu prezent, căci Dumnezeu e Cel ce le schimbă”.
Prima cunoştinţă cu Părintele a fost prin intermediul unei vecine, căreia îi murise soţul în condiţii misterioase, care m-a invitat să merg şi eu la mormântul Sfânt de la Prislop. Pot să spun că acea vizită la Prislop a însemnat a doua naştere pentru mine, schimbându-mi viaţa şi descoperindu-mi firescul, dar,mai ales, l-am descoperit pe Părintele Arsenie Boca şi pe Dumnezeu în adevăratul sens. Aceasta s-a întâmplat la o vârstă destul de înaintată, dar eu, fiind publicist, am decis să scriu diferite articole despre Părintele Arsenie, simţind o dorinţă arzătoare de a-l face cunoscut şi altora – pe el şi pe ale sale cuvinte. Mai apoi, am citit tot mai mult despre Părintele Arsenie Boca, avându-l în inimă zi de zi, fapt ce a produs o altă dorinţă, aceea de a ajunge mai des la mormântul său de la Prislop. Părintele mi-a ascultat dorinţa şi minunat este felul cum s-a întâmplat totul, ca începând cu anul 2003 să ajung la Prislop de ziua naşterii pământene (29 septembrie), dar şi de ziua naşterii sale în Ceruri (28 noiembrie) – în fiecare an – simţind liniştea duhului lui care dăinuie în jurul mormântului. Chiar dacă întâmpin probleme dificile şi diverse, având tot felul de încercări, la fiecare pas îi cer ajutorul şi tot ce îl rog îmi mijloceşte.
Eu cred că acest Sfânt mă ajută şi îmi este alături. El a apărut cu un scop în viaţa mea – salvându-mi viaţa în trei ipostaze fără limită, întărindu-mi conştiinţa că eu am de îndeplinit o misiune pe pământ. Îi mulţumesc Lui Dumnezeu că mi-a deschis uşor în suflet calea spre El, prin harul acestui mare Sfânt, care ar trebui să fie canonizat.
În continuare consider că este necesară o scurtă prezentare a biografiei Părintelui Arsenie Boca deoarece mulţi din cei care citesc cărţile despre sfinţia sa nu cunosc prea bine sau chiar deloc parcursul vieţii Părintelui.
Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din judeţul Hunedoara. A absolvit şcoala primară şi liceul în oraşul Brad din judeţul Hunedoara, urmând timp de opt ani cursurile Liceului Naţional Ortodox „Avram Iancu”. După ce a absolvit examenul de bacalaureat, acesta şi-a dorit să intre la „aviaţie”, la Cotroceni, însă n-a avut susţinere financiară, astfel că în 1929 s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu, care era pe atunci şcoala superioară cea mai accesibilă tinerilor ardeleni cu posibilităţi materiale reduse, fiind susţinută de Mitropolia Ardealului.  În teza de licenţă la Academia Teologică realizează lucrarea cu titlul: „Încercări asupra vieţii duhovniceşti”. Mitropolitul Nicolae Bălan îi acordă o bursă şi îl trimite în 1933 la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti pentru a deveni pictor.
În data de 11 septembrie 1936 este hirotonit întru diacon. Termină apoi Academia de Arte Frumoase, în 1938, iar pe 12 martie 1939 pleacă, trimis de Mitropolitul Nicolae Bălan, la Sfântul Munte Athos, ca să deprindă călugăria de acolo. S-a întors în ţară pe 8 iunie 1939. Din Athos, Părintele Arsenie Boca aduce manuscrise ale Filocaliei, pe care apoi, Părintele Dumitru Stăniloaie le-a tradus şi le-a tipărit, fiind ajutat de Părintele Arsenie, pe care l-a şi numit Ctitor al Filocaliei româneşti.
În toamna anului 1939, Părintele Arsenie pleacă la Chişinău, în Basarabia, pentru a învăţa tehnica metalo-plastiei în pictură. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştele anului 1940, a fost trimis în călugărie, primind numele Arsenie, fiind primul şi singurul călugăr de la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. În ziua de 10 aprilie 1942, de Praznicul Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Brâncoveanu, Părintele Ierodiacon Arsenie va fi hirotonit Ieromonah (preot monah), de către Mitropolitul Nicolae Bălan. Odată cu hirotonia, ca preot şi stareţ, va începe „Mişcarea de la Sâmbăta”, prin care dorea redeşteptarea religioasă şi morală a credincioşilor. Este arestat în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti – fiind eliberat în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne. Părintele Arsenie Boca a mai fost arestat şi anchetat la Făgăraş şi Braşov în 1948. În noiembrie 1948 a fost mutat de la Mănăstirea Sâmbăta la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara. Iar în anul 1951 a fost luat de la mănăstire şi trimis pentru mai mult de un an în lagărele de muncă forţată de la Canalul Dunăre – Marea Neagră.
În noiembrie 1955 urmează o nouă arestare şi anchetare la Timişoara, apoi este închis la Jilava şi Oradea, de unde a fost eliberat în aprilie 1956. În anul 1959 a fost scos abuziv din monarhism, fiindu-i interzis să slujească la altar. A fost apoi angajat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din Bucureşti. A pictat la Biserica „Sfântul Elefterie” din Bucureşti, la Biserica Boteanu din Bucureşti şi la Biserica din satul Bogata, judeţul Braşov.
Din anul 1968 până în 1983 a pictat biserica din satul Drăgănescu (lângă Bucureşti), unde zeci de mii de oameni l-au căutat fără întrerupere pentru sfat şi îndrumare.
A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal, fiind apoi înmormântat pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop, unde astăzi sute de mii de oameni îl caută din dragostea ce i-o poartă.
Notă Specială: Precizez că în prezentarea biografiei Părintelui Arsenie Boca am folosit ca suport informaţional cartea „Părintele Arsenie Boca Mi-a Schimbat Viaţa” – ediţie îngrijită de Vlad Herman, editura Ortodoxă, 2014, Bucureşti.
Gheorghe I. Drăghici-Slăvuţescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here