După resfinţirea Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Petreşti(Gorj), săvârșită în ziua de sâmbătă, 6 septembrie, amintim că în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, în prezența a câteva sute de credincioși, dar și a autorităților locale și județene, ÎPS Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, ajutați de un sobor numeros de preoți și diaconi, în acordurile psaltice ale Corului Catedralei Mitropolitane din Craiova, au oficiat slujba Sfintei Liturghii și târnosirea Bisericii noi a Mănăstirii «Icoana» din Județul Gorj.
“Această biserică are darul să poarte hramul Sfinților Martiri Brâncoveni”
Cu acest prilej, diaconul Mihail a fost hirotonisit preot în Parohia Făcăi(Dolj), hipodiaconul Aurel a fost hirotesit diacon în Parohia Murgași(Dolj), iar Monahia Teodora Ilie, Stareța Mănăstirii «Icoana» a fost hirotonisită la rangul de stavroforă.
Au fost acordate gramate chiriarhale de mulțumire unui număr de persoane care au contribuit la înfrumusețarea sfântului lăcaș de închinare și de rugăciune.
Dând citire Actului de sfințire a bisericii, Preacucernicul Părinte protopop, Iulian Mărgineanu, adresându-se Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit dr. Irineu și Preasfințitului Părinte Nicodim, a ținut să le mulțumească plin de recunoștință și să exprime bucuria de a avea ca oaspeți doi mari episcopi ai Olteniei, veniți pentru a sfinți “această biserică ce va avea darul să poarte hramul Sfinților Martiri Brâncoveni”!
“Biserica aceasta devine, într-adevăr, Casa Lui Dumnezeu”
În Cuvântul de aleasă învățătură arhierească, ÎPS Părinte dr. Irineu s-a adresat credincioșilor veniți la sfânta mănăstire și a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru vremea frumoasă și senină, iar pentru aceasta se cuvine ca într-o asemenea “zi sfântă să aducem mulțumire Preasfintei Treimi, Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, pentru osteneala care s-a depus la această Sfântă Mănăstire și care s-a împlinit astăzi, prin târnosirea Bisericii, prin sfințirea ei, și prin așezarea acestui lăcaș sfânt, în rândul caselor încredințate Bunului Dumnezeu, spre a se aduce slujbă de înaltă aducere aminte, rugăciuni pentru cei vii și pentru cei morți, pentru tot sufletul creștinesc. După multe osteneli, Biserica aceasta devine, într-adevăr, Casa Lui Dumnezeu! Această Casă, Tatăl a zidit-o, această Casă, Fiul a întărit-o și această Casă, Sfântul Duh a sfințit-o”, a reiterat chiriarhul Mitropoliei noastre, mai ales că “prin Sfântul Duh, sfințirea casei acesteia se face ca ea să devină locul unde se adună puterile cerești, unde este așternutul picioarelor Domnului nostru Iisus Hristos, unde este deschisă pentru totdeauna ușa Raiului, ușa Împărăției Cerurilor, fiindcă rugăciunile, prin Sfânta Biserică se înalță către Tronul Lui Dumnezeu, sunt ascultate de Părintele Ceresc și apoi ne sunt trimise darurile cele bogate pe care le primim la aceste rugăciuni”!
“Zidirea acestei biserici și osteneala care s-a depus aici sunt primite în Împărăția Lui Dumnezeu”
Întărind prin cuvântul său plin de elocință neasemuita bogăție a darurilor pe care le revarsă Dumnezeu asupra noastră, Mitropolitul Olteniei a punctat în linii mari ceea ce înseamnă osteneala pentru săvârșirea sfintelor Lui Dumnezeu biserici, ca un lucru minunat, fiindcă “ostenelile acestea sunt cele mai bine primite înaintea lui Dumnezeu, căci cei care zidesc case Lui Dumnezeu, și Preabunul Dumnezeu le zidește lăcașe în ceruri, în Împărăția Sa cea Cerească. Prin urmare, zidirea acestei biserici și osteneala care s-a depus aici de Maica Stareță și de maicile și surorile din această mănăstire și de către toți binecredincioșii creștini, sunt primite în Împărăția Lui Dumnezeu și sunt răsplătite cu cununa cea nevestejită a fericirii darurilor”! Amintindu-le celor prezenți că la Sfânta Liturghie s-a citit din Evanghelia care ne amintește de jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de prezența Lui în viața noastră, Stăpânul nostru Mitropolit ne-a îndemnat la rugăciune și la credință adevărată!
“Aducem mulțumiri Atotputernicului Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dat în această viață”
În încheierea Cuvântului de învățătură ne-a îndemnat ca toți aceia “care privim spre Sfânta Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, să avem întotdeauna vindecare în toate neputințele, și mai ales de săgețile înveninate ale diavolului”, mai ales că, într-o zi sfântă, noi trebuie să-I “aducem mulțumiri Atotputernicului Dumnezeu, pentru tot ceea ce ne-a dat în această viață, pentru că aici la mănăstire ne-a dat posibilitate să ridicăm biserica aceasta, s-o înfrumusețăm cu chipuri sfinte de sfinți, și prin sfințire, sfinții să devină «ochii» și «urechile» lui Dumnezeu pentru poporul cel credincios!
Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea și la zidirea acestei biserici! Mulțumim tuturor binecredincioșilor creștini, preoților care au venit astăzi la sfânta slujbă! În primul rând să-i mulțumim Preasfințitului episcop Nicodim, care, ca fiu al Mitropoliei noastre, pentru că este oltean de-al nostru, dar și ca ierarh al Mitropoliei Olteniei și păstor al credincioșilor, preoților și călugărilor din eparhia Severinului și Strehaiei, deci, să-i mulțumim pentru dragostea pe care a avut-o și Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască în pace, sănătate și bucurie! Vă mulțumim dumneavoastră tuturor, maicilor, starețelor, părinților și tuturor credincioșilor care ați venit astăzi la mănăstire. Tuturor, să vă dăruiască Dumnezeu pace, liniște și multă putere sefletească de la Duhul Sfânt, Amin”!
Credincioșilor veniți la sfânta slujbă le-a fost oferită o agapă frățească în trapeza Mănăstirii «Icoana».
Profesor, Vasile Gogonea