Simpozion naţional de standard academic la Tismana

403

tismana picturesMănăstirea Tismana a găzduit, în perioada 18-19 iulie, simpozionul naţional de teologie pe teme biblice: „Importanţa textelor biblice pentru societatea contemporană”. Activitatea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Timp de două zile, mai mulţi profesori de renume din teologia românească, precum şi oameni de cultură, iubitori ai disciplinelor biblice, din ţară, s-au întrunit la Mănăstirea Tismana, în Protoieria Târgu-Jiu Nord, judeţul Gorj, pentru a dezbate „Importanţa textelor biblice pentru societatea contemporană”. Conform Mitropoliei Olteniei, întâlnirea, ajunsă anul acesta la cea de a doua ediţie, a fost organizată de Academia Teologică de la Tismana, împreună cu Facultatea de Teologie din Craiova şi Editura Mitropolia Olteniei, din încredinţarea şi cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu. La întrunire au participat mai mulţi preoţi, profesorii de la facultăţile de Teologie din ţară, lectorii universitari dar şi directorul Editurii Mitropoliei Olteniei. Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc în prezenţa IPS Părinte Irineu care şi-a exprimat bucuria pentru organizarea acestui eveniment de standard academic şi i-a binecuvântat pe participanţi. Conform Mitropoliei Olteniei acesta a declarat că: „Anul acesta am dorit cu tot dinadinsul să realizăm o analiză amănunţită asupra receptării textului scripturistic în societatea contemporană. În acest sens, participanţii, pe lângă faptul că audiază prelegeri ştiinţifice din domeniul teologiei, istoriei sau artei, au şansa de a înţelege mai bine realitatea concretă a vieţii eclesiale. Am dorit de asemenea, ca prin această Academie Teologică, să realizăm o strânsă unitate între laici şi clerici, fundamentată pe prietenie şi înţelegere frăţească. De aceea considerăm demersul nostru ca fiind unul de suflet, ocrotit de rugăciunile Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana”, a afirmat Înalt Preasfinţia Sa.

Importanţa disciplinelor biblice, pentru teologie

În debutul întâlnirii, pr. conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, moderatorul simpozionului, a evidenţiat importanţa subiectului propus spre dezbatere: „Tema fundamentală a întâlnirii noastre este Sfânta Scriptură ca temei al credinţei creştine, ca ultimă instanţă la care apelăm în întemeierea adevărului creştin. Sinoadele ecumenice, în definiţiile dogmatice pe care le-au formulat, s-au întors de fiecare dată la Sfânta Scriptură şi au articulat învăţătura de credinţă pe baza textelor biblice. De aceea, importanţa disciplinelor biblice este incontestabilă pentru teologia ortodoxă, în pofida numeroaselor dezacorduri legate de cele mai multe ori de metoda ce cercetare”, a declarat acesta conform Mitropoliei Olteniei. Şirul prelegerilor a fost deschis de părintele prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, care a prezentat evoluţia textului scripturistic în contextul principalelor evenimente din Istoria Bisericii Universale. Tot în prima zi, bioeticianul Pavel Chirilă a oferit o perspectivă medicală asupra Sfintei Scripturi. Pe baza celor două prelegeri, participanţii au adâncit discuţii şi au tras concluzii. Pentru fiecare participant, Editura Mitropolia Olteniei a oferit câte o mapă cu programul simpozionului, un exemplar din lucrarea „În lumina Cuvântului. Dialoguri cultural-teologice”, semnată de Ana Ocoleanu şi CD-urile „Imaginea sărbătorilor de peste an pe note bizantine”, înregistrate de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here