Minerii de la Berbeşti şi Alunu nu vor să se rupă de CEO

531

Cei o mie de mineri care lucrează în carierele Berbeşti şi Alunu se opun iniţiativei legislative prin care cele două cariere miniere ar urma să fie scoase din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) şi incluse într-o nouă societate alături de CET Govora. Minerii au cerut CEO să rămână însă în structura energetică şi au cerut parlamentarilor vâlceni să-i sprijine în demersul lor.

Minerii vâlceni se opun externalizării celor două unităţi motivând că pentru asigurarea continuităţii producţiei în minerit este necesară asigurarea unei baze materiale şi a unui stoc de siguranţă de piese de schimb, materiale şi subansamble, ceea ce reprezintă importante imobilităţi financiare care există deja la CEO. Din acest motiv, 90% dintre salariaţii celor două cariere miniere vâlcene şi-au exprimat opinia, prin semnături, să rămână în cadrul Complexului Energetic Oltenia şi au trimis un memoriu parlamentarilor vâlceni împotriva acestei iniţiative legislative. Poziţia salariaţilor vine după ce doar în urmă cu o săptămână, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, susţinea că nu mai e mult până la crearea Complexului Energetic Vâlcea, societatea care va include CET Govora şi cele două cariere miniere aflate pe raza judeţului.

Cîlea, pentru preluarea Berbeşti şi Alunu
Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, împreună cu consilieri judeţeni şi specialişti din instituţie s-au deplasat la sfârşitul săptămânii trecute la CET Govora în vederea analizării şi stabilirii etapelor de parcurs şi a punctelor de vedere în ceea ce priveşte documentaţia de preluare a bazinelor carbonifere Berbeşti şi Alunu. “Documentaţiile elaborate şi punctele de vedere stabilite vor fi susţinute la Ministrul Economiei şi cel al Energiei. În expunerea noastră de motive se menţionează următoarele: societatea comercială CET Govora SA reprezintă singura sursă de energie termică sub formă de abur tehnologic pentru Platforma Industrială Sud a municipiului Râmnicu Vâlcea, principalii consumatori fiind SC Oltchim SA şi SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA. CET Govora realizează, de asemenea, şi serviciul public de furnizare şi distribuţia agentului termic de încălzire şi apă caldă pentru consumatorii de tip urban din municipiul Râmnicu Vâlcea, din care 28.900 apartamente în blocuri de locuinţe şi 87 de obiective social-culturale (şcoli, spitale, grădiniţe etc.). Producţia de energie electrică şi termică se realizează în cogenerare pe bază de cărbune inferior – lignit, provenit din Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu, judeţul Vâlcea, aparţinând de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA Târgu Jiu”, declarase Ion Cîlea.
Pentru realizarea producţiei de energie electrică şi termică se consumă anual 2,1 milioane de tone cărbune de la Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu, ceea ce reprezintă 97% din energia termică primară, precum şi 30 milioane metri cubi de gaz metan pentru susţinerea arderii sau combustibil de rezervă (păcură), reprezentând 3% din necesarul de resurse. Datorită aportului foarte mare al cărbunelui în realizarea producţiei, preţul acestuia reprezintă factorul determinant pentru eficienţa economică şi în mod special pentru tarifele practicate de CET Govora pe piaţa de energie termică.

CEV, dorit de 10 parlamentari
“Soluţia pentru crearea unei stabilităţi pe piaţa de energie termică este preluarea de către Consiliul Judeţean Vâlcea a celor două exploatări miniere din judeţul nostru, respectiv din localităţile Berbeşti şi Alunu, şi crearea unei societăţi comerciale SC Complex Energetic Vâlcea SA, care să aibă ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei termice şi electrice, precum şi exploatarea minelor şi carierelor de lignit din bazinul carbonifer Alunu-Berbeşti”, a mai spus Cîlea.
În acest sens, la sfârşitul anului trecut, 10 parlamentari vâlceni au depus o iniţiativă legislativă pentru crearea Complexului Energetic Vâlcea.
A.Stoica

2 COMENTARII

  1. Binenteles ca nu vor sa se desprinda, le trebuie in continuare resurse, asa cum au facut cu Seciurile. Cat a fost Seciurile si Albenii in curtea lor au trait ca boierii ca au avut de unde hali/capusa.Cand au preluat cele doua unitati din Gorj nu le venea sa creada ce noroc a dat peste ei – au devalizat cala doua unitati ca sa traiasca ei bine si binenteles ca le-au si sacrificat cand a fost vorba de taieri de tot felul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here