Programul de restructurare – închidere a celui mai mare producător de energie pe cărbune, Complexul Energetic Oltenia, se aplică fără nicio modificare, își urmează cursul decis de Virgil Popescu și în mandatul lui Sebastian Burduja. Capacitățile CEO intră, rând pe rând, în rezervă, fapt similar cu închiderea.
”Mândria de odinioară a Complexului Energetic Oltenia,
TERMOCENTRALA IȘALNITA!
Opt blocuri energetice îşi turau aici motoarele şi produceau peste 1000 de megawati. Era locul în care orice energetician îşi dorea să lucreze. Rând pe rând, blocurile energetice s-au închis. Peste câteva ore ultimul grup va fi oprit și TERMOCENTRALA IȘALNIȚA va intra în program de „rezervă” pentru 2 ani”, a scris Nicușor Văduva, liderul sindical de la Ișalnița, la cumpăna dintre ani.
Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia presupune închiderea treptată a grupurilor pe cărbune și construcția de parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 735 MW și de centrale pe gaze, una la Turceni, de 475 MW și alta la Ișalnița, de 850 MW. Tinmar şi ALRO au fost selectate pentru a construi, în parteneriat cu CEO, cele două grupuri pe gaze.
Până acum, însă, investițiile sunt doar pe hârtie.
Măi Decebal, toți au fost la fel din 1990 până azi, au urmat directiva de distrugere.
Nu are rost să aruncăm vina de la unul la altul.
Se traieste cantecul de lebada al CEO. E un cantec trist, as putea zice ca se aseamana cu un bocet in timpul unui parastas. Pomana sunt ultimile drepturi, tichete , prime si cresteri salariale. Cei care primesc sunt indreptatiti total pentru ca eforturile umane , prin plecarea masiva din sistem, sunt deosebite si in conditii de risc major. Daca mai merge ceva, merge din inertie. Imi pun o intrebare: cum vor putea trei blocuri energetice sa sustina financiara a mineritului si centralelor ramase , plus aprox. 9000 de salariati? Cand Rovinariul avea 3-4 blocuri functionale si 2500 de salariati asigura pe orizontala activitatea minera de sustinere cu combustibil, corespunzatoare, Pisc a redus la maxim drepturile financiare (cresteri de clase, clasa medie de salarizare, eliminare in mare parte grupe de munca, etc. =costurile cu forta de munca) , precum si numarul total de salariati(exploatare si mentenanta) . Si totul sub lozinca…”noi suntem cei mai buni, avem cele mai bune performante, …etc. Oare a procedat bine, oare a gresit fata de cei care , prin munca lor i-au asigurat stabilitatea si laurii postului sau? In acelasi timp, in minerit , lucrurile se invarteau altfel (disciplina, clasa medie, drepuri salariale, etc). Cantecul de lebada se desfasoara , insa lebada canta doar inainte de a muri.
Asasinii economici psd și pnl au distrus totul