Ce spun liderii de sindicat despre ajutorul de stat promis CEO

1645

Guvernul a aprobat un memorandum prin care vrea să acorde în următorii ani o sumă totală de 1,3 miliarde de euro pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia. Măsura de sprijin vine după ce Comisia Europeană a solicitat Complexului Energetic Oltenia să declanșeze procedura de notificare, etapă finală obligatorie pentru aprobarea Planului de restructurare și decarbonare.

Liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia privesc cu ochi buni decizia luată de Guvern. „Din nefericire, nu există o altă variantă la momentul de față. E foarte greu să reziști în piață când ai povara certificatelor de CO2. Nu știu ce societate, cât de performantă ar fi ea, ar rezista când i s-ar pune o cheltuială de aproape jumătate din cifra de afaceri pe care trebuie să o dea anual. Compania, pe perioada aceasta de restructurare, are asigurată existența, până la urmă. Neachiziționarea acestor certificate de CO2 ar fi dus la o amendă pe care nu o mai plătea nimeni”, a anunțat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, la un post local de radio.

„Un pas important”
La rândul său, Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, spune că memorandumul aprobat de Guvern „arată că există preocupare” din partea guvernanților în ceea ce privește soarta companiei din Gorj.
„Memorandumul aprobat consider este un pas foarte important. Asta arată că există preocupare în ceea ce privește Complexul Energetic Oltenia, iar salariaților le asigură un anumit confort și ne dă posibilitatea să sperăm că viitorul acestei companii va fi unul destul de bun. Pasul următor este aprobarea programului de restructurare, iar apoi ar trebui să urmeze creșterea veniturilor salariaților”, spune Căldărușe.

Mesaj pentru mineri: „Nu îi lăsăm la greu”
Acordarea ajutorului de stat este însă condiționată de aprobarea acestuia de către Comisia Europeană.
„Se deschide practic calea aprobării de către Comisie a notificării pe care am făcut-o, garantând Comisiei Europene că prin bugetul de stat, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Guvernul în ansamblul său, în perioada 2021-2025, va asigura prin buget necesarul pentru ajutorul de restructurare. Este un mesaj foarte clar pentru salariaţii Companiei Energetice Oltenia că nu îi lăsăm la greu şi acum pot să fie siguri că un guvern normal va pune în aplicare acest ajutor de stat”, a precizat Virgil Popescu, ministrul Economiei și Energiei.
Planul de restructurare şi decarbonare a CE Oltenia a fost gândit şi structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operaţiunilor şi trecerea la resurse regenerabile şi mai puţin poluante.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here