Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul cu încărcătură sentimentală pentru organizaţia judeţeană a PSD Gorj.
Doi oameni cu vechime în partid, Marius Vlaicu şi Alexandru Glomnicu, au demisionat pentru a se înscrie în partidul nou format, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR).
Marius Vlaicu, activant în PSD de aproape 20 de ani şi Alexandru Glomnicu, consilier judeţean PSD, membru de partid de zece ani de zile, au demisionat în urmă cu câteva zile din partid. Aceştia sunt de sâmbătă reprezentanţi la Gorj a filialei UNPR, partid nou înfiinţat, care, la nivel naţional, este condus de Marian Sârbu, Gabriel Oprea este preşedinte executiv, iar Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare. Filiala de la Gorj a noului partid de stânga va fi condusă în interimat de Marius Vlaicu, în postura de preşedinte, şi de Alexandru Glomnicu, vicepreşedinte.
„Nu sunt un trădător!”
În cursul conferinţei de presă susţinute vineri de Vlaicu, acesta şi-a expus motivele pentru care a părăsit PSD-ul şi s-a afiliat la noul partid. Conform spuselor sale, el n-a fost apreciat de organizaţia judeţeană de colegii de partid, aceştia din urmă punându-i diverse piedici în accederea profesională: “Pe această cale, trag un semnal de alarmă pentru generaţia de patruzeci de ani. Mi-a fost greu să demisionez din PSD după douăzeci de ani de muncă”.
Marius Vlaicu crede că datorită devotării şi puterii sale de muncă, va obţine în noul partid rezultate mai bune ca în PSD. El crede în principiile UNPR şi va milita ca în acest partid să nu se întâmple aceleaşi lucruri negative ca şi în PSD Gorj. “Transmit PSD Gorj că nu sunt un trădător şi că uşa e deschisă la UNPR Gorj pentru oricine doreşte să ni se alăture”, a menţionat preşedintele interimar al filialei judeţene a UNPR.
Nevoit să demisioneze de la Parcul Industrial
În urma prezentării demisiei sale din PSD Gorj preşedintelui acestei filiale, Ion Călinoiu, acesta din urmă l-a obligat pe Vlaicu să-şi dea demisia şi din cele două funcţii pe care le deţinea la Parcul Industrial. “Chiar dacă s-au supărat unii, e o provocare pentru mine să conduc o structură judeţeană. I-am zis domnului Călinoiu despre decizia mea, nu a avut nicio reacţie, şi m-a pus ca luni să demisionez şi din funcţiile de director şi administrator al Parcului Industrial, deoarece acolo aveam un contract de mandat”, a mai spus Vlaicu. Momentan, acestuia nu i-au fost aduse reproşuri în mod direct, dar este convins că a provocat discuţii în rândul foştilor colegi de partid.
Piedici la Prefectură şi la MEC
Conform spuselor preşedintelui UNPR de la Gorj, filiala judeţeană a PSD i-a pus mereu piedici şi acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru membrii acestui partid, cât şi pentru reprezentanţii de la nivel central.
Unul dintre momentele când Vlaicu s-a simţit dat la o parte a fost acela când în 2009, în lista de la centru pentru propunerile de prefecţi pe Gorj, numele său nu s-a regăsit. “Trei CV-uri trebuiau să se trimită atunci la centru, însă colegii de la PSD Gorj nu l-au trimis ca propunere decât pe Ion Florescu”, a precizat Marius Vlaicu.Un al doilea moment în care acesta a avut de pierdut a fost când a dat concurs pentru funcţia de secretar în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), iar cei de la centru i-au retras propunerea chiar dacă trecuse concursul.
Reacţii pesediste
Reprezentanţii PSD Gorj dau dreptate supărărilor lui Vlaicu, însă credeau că deoarece aceste lucruri s-au petrecut acum ceva vreme, timpul a şters amintirile urâte. “Îmi pare rău, crezusem că s-a trecut peste acel moment cu propunerile de prefect. A fost într-adevăr un moment mai dificil pentru organizaţie, se trecuse peste el dar se pare că gândurile de atunci au revenit şi probabil stau la baza acestei decizii. Putem da crezare declaraţiilor domnului Vlaicu. Oricum, e un om care întotdeauna a avut susţinere din partea organizaţiei judeţene şi a fost un membru de bază al acesteia. Nu se poate pune problema aşa. Însă, probabil că nemulţumirile care au apărut pe fondul acelei perioade scurte de participare la actul de guvernare”, a declarat Ciprian Florescu, purtător de cuvânt al filialei judeţene. Acesta speră să nu mai plece oameni din PSD, în ciuda principiilor fiecărui politician: “Orice plecare e foarte importantă şi, din păcate, atunci când cineva pleacă din PSD, ne afectează. Însă, nici nu putem să luptăm cu anumite principii sau orientări ale oamenilor. Eu trag nădejde că nu va mai pleca nimeni. Să sperăm că se va întâmpla cum vreau eu, dar e greu de anticipat”.
“Noi avem PDL-ul nostru”
Ionel Manţog, consilier judeţean PDL, şi personalitate marcantă a partidului crede că plecarea celor doi pesedişti din partid nu este un lucru bun şi că noul partid a căpătat puteri încă de la formare datorită foştilor pesedişti de la centru.
“Punctul meu de vedere este că dacă puneţi într-o balanţă personalităţile şi imaginea publică a primilor cinci oameni din noul partid, Diaconescu, Sârbu, şi alţii, şi puneţi primii oameni pe care nici nu-i ştiu dar poate îi alegeţi din vechiul PSD, balanţa se înclină ca şi valoare profesională şi imagine publică în favoarea noului partid. Mi-e greu să spun cât va avea PSD-ul de pierdut. Noi avem PDL-ul nostru pe care trebuie să îl creştem mare şi frumos, în rest, fiecare să se ocupe de partidul lui”, a spus Manţog. Acesta nu respinge ideea unei bune colaborări între partidul din care el face parte şi noul partid. “UNPR-ul trebuie să-şi stabilească nişte coordonate, şi, sunt sigur că la Bucureşti vor fi discuţii cu răsfrângere şi în teritoriu şi, aşa cum am făcut noi întotdeauna pentru că suntem un partid disciplinat, deciziile de la centru le vom aplica şi în judeţ în eventualitatea unei colaborări între PDL şi noul partid”, a precizat Ionel Manţog.
Din structura UNPR Gorj fac parte Marius Vlaicu, Alexandru Glomnicu, Dumitru Iacob (inginer Complexul Energetic Turceni), Dorin Pârcălăboiu (inginer Artego SA), Gheorghe Cocină (director adjunct la Vama Târgu-Jiu) şi Lidia Emilia Pârvulescu (educatoare). Deşi nu sunt nume de sonoritate, conducerea UNPR Gorj crede că membrii filialei vor face treabă la nivel judeţean.
Izabella MOLNAR