Noul CCM al CE Oltenia, de fapt vechiul contract reșapat

662

Liderii sindicali, reprezentanți ai celor patru federații din Complexul Energetic Oltenia, au o întâlnire decisivă, astăzi, cu administrația companiei de stat. Sindicaliștii vor decide astfel, vineri, dacă vor accepta sau nu propunerea administrației de prelungire a actualului CCM, pe o perioadă de 12 luni, printr-un act adițional. Administrația a motivat această ofertă spunând că ea este impusă de blocajul pe fondul de salarii, rezultat prin aplicarea Ordonanței nr 26/2013, care nu permite creșterea fondului de salarii la societățile cu capital de stat care au pierderi financiare mai mult de 2 ani consecutivi. De altfel, din acest motiv, administrația a direcționat negocierile spre zona de facilități a actualului CCM, facilitățile fiind agreate de sindicaliști ca și planul de disponibilizare pe 2017.

Noul CCM al CE Oltenia poate fi, de astăzi, vechiul contract, completat, de fapt, cu numeroase facilități pentru salariați. CCM-ul pe 2017 va fi astfel, dacă sindicatele decid asta vineri, un act adițional la fostul contract, valabil însă un an de zile, începând din 1 aprilie. Dacă FNME nu va accepta însă semnarea, astăzi, a adiționalului, administrația este pregătită să parafeze cu celelalte trei federații, având majoritate, legea permițând reprezentanților CEO să semneze CCM-ul pe 2017-2018 și fără una dintre federații.

Soluția găsită de administrație, la negocierile din ultima perioadă din Comisia Paritară de Negociere a CCM, a fost deja agreată de trei dintre federațiile din CE Oltenia. Asta deoarece s-a convenit, în acest cadru, modificarea mai multor facilități pentru cei 14.332 de salariați ai companiei. Este vorba despre mărirea valorii tichetelor de masă la 15 lei, începând din 1 aprilie, prima de Paște majorată la 1000 de lei sub formă de tichete cadou, prima de Ziua Energeticianului și de Ziua Minerului în cuantum de 1000 de lei tot în tichete cadou, prima de Crăciun în cuantum de minim 950 de lei în tichete cadou, bonuri combustibil în cuantum de 500 de lei, o zi liberă plătită pentru ziua de naștere a salariatului și de acordarea unui spor pentru lucrul în zilele de sâmbătă și duminică de 87,5% fiecare.
Tot administrația a mai fost de acord cu constituirea unei comisii administrație-sindicate pentru conceperea unei grile noi de salarizare care să așeze chenzinele în CEO pe principiul “La muncă egală, plată egală”, identificarea fondului necesar acestei armonizări, precum și soluțiile de finanțare.

Pensionabilii obțin între 1-6 salarii
În paralel cu aceste modificări s-a agreat deja de către federații planul de disponibilizare din CEO, astfel: salariații care au condiții de pensionare până la 31.05.2018 vor primi o dată cu plecarea acasă 1 salariu mediu brut; salariații care au condiții de pensionare până la 31.05.2019 vor lua 3 salarii medii brute; salariații care au condiții de pensionare până la 31.12.2019, vor lua 6 salarii medii brute, în timp ce alte categorii de personal 9 salarii medii brute.
Toți salariații disponibilizați beneficiază de prevederile ordonanței de urgență nr.36/2013 pe o perioadă de maxim 24 de luni de la data concedierii primind în primul an de disponibilizare un venit de maxim 2300 de lei, rezultat din șomaj plus venit de completare, în anul doi de disponibilizare primind decât venitul de completare.

FNME vrea 5 zile de șomaj tehnic
“Sunt convins că toți salariații doresc o creștere în salariul de bază și o armonizare a salariilor în funcție de postul ocupat, dar avem promisiunea directorului Sorin Boza că dacă vom reuși să încheiem acest act adițional în baza acestor facilități, anul viitor când vom negocia CCM ne vom axa numai pe grilă și pe eliminarea inechităților de salarizare existente la ora actuală. În consecință, vineri, va trebui să decidem ce cale urmăm”, a transmis, colegilor din sindicat, Ion Vîlceanu, liderul sindicatului de la termocentrala Ișalnița, membru al Federației Univers.
Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, susține că, cu siguranță, astăzi se va semna CCM-ul prin acest act adițional, luându-se totuși în calcul elaborarea unui nou contract cu cele trei federații, mai puțin FNME.
“La comisa de la ora 15.00 voi prezenta documente în care voi solicita Directoratului să prindă în adițional și sporul de tură și elaborarea noii grile de salarizare în maxim 6 luni de la semnarea contractului colectiv. Suntem mulțumiți de facilități, am înțeles necesitatea acestui adițional și contextul ordonanței care nu permite măriri salariale pentru că societatea a avut pierderi în ultimii doi ani”, a declarat liderul de la Lupoaia.
Sindicalistul nu este de acord cu șomajul tehnic propus de FNME, în timp ce colegul de la Ișalnița are o altă părere.
“La propunerea colegilor de la FNME de a accepta 5 zile de șomaj tehnic pentru a crește salariile mici suntem de acord numai dacă fondul rezultat va fi dat fiecărei sucursale sau EMC în parte pentru armonizarea salariilor mici!”, a transmis liderul din județul Dolj.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here