La Târgu-Cărbunești s-a desfășurat ieri dimineață cea de-a treia ediție a manifestării ”Tudor Arghezi – poetul și apicultorul”, eveniment prin care se încearcă readucerea în atenția publicului a relației autorilor consacrați cu lumea copilăriei, dar și cu apicultura.
Manifestarea s-a desfășurat la Muzeul ”Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești și a reunit poeți, scriitori, oameni de cultură din Gorj, dar și elevi și reprezentanți ai autorităților locale. ”Ne aflăm la a treia ediție a evenimentului ”Tudor Arghezi – poetul și apicultorul”, un eveniment care își dorește să readucă în atenția publicului de toate vârstele relația autorilor consacrați cu lumea copilăriei în scrierile de toate tipurile, dar și relația cu un meșteșug practicat cu plăcere de autori precum Tudor Arghezi sau Rebreanu – albinăritul. Noi am încercat să realizăm și o paralelă între lumea albinelor și copilărie sau lumea noastră. De fiecare dată când deschizi un stup, dacă vrei să constați starea de sănătate a familiei, te uiți la puiet, la puii de albină, să vezi ce se întâmplă acolo. Dacă ei sunt bine, toată familia este bine. Evident că și în acest caz, dacă ei sunt bine (n.red. copiii), viitorul este asigurat. Cred că implică o mai mare atenție din partea îngrijitorilor de albine și a ‹‹apicultorilor de oameni››”, a declarat Albinel Firescu, muzeograf la Muzeul Județean Gorj.
Printre cei prezenți la manifestare s-a numărat și Dănuț Birău, noul primar al orașului Târgu-Cărbunești. ”Este o acțiune care s-a perpetuat în timp, o acțiune care a fost realizată în colaborare cu Primăria Târgu-Cărbunești, cu Școala Gimnazială ”George Uscătescu” și structurile acesteia – Grădinița ”Sfântul Stelian” și Grădinița cu Program Prelungit ”Tudor Arghezi”, Tudor Arghezi fiind poetul copiilor, poetul aplecat către apicultură, poetul care își are rădăcinile aici, în orașul noștru, Târgu-Cărbunești. Este o acțiune la care participăm cu plăcere an de an, fiind pusă în practică de către domnul Albinel Firescu. (…) În calitate de director al Școlii Gimnaziale ”George Uscătescu” am colaborat și am fost aproape de dumnealui în organizarea acestei manifestări, dovadă fiind și numărul mare de copii care sunt prezenți aici, alături de noi. În calitatea pe care o să o am de astăzi înainte o să pot să fiu și mai apropiat și din alte puncte de vedere, atât de muzeu, cât și de școală și de copii în general”, a spus acesta.
”Albinușa”, la al doilea număr
În cadrul manifestării a fost lansat și cel de-al doilea număr al ”publicației de apiCULTURĂ” ”Albinușa”, coordonată de Albinel Firescu și Zenovie Cârlugea. În paginile acestea se regăsesc atât texte semnate de autori deja consacrați, cât și unele semnate de elevi ce abia au pornit pe drumul literaturii. ”Revista se află la al doilea număr în cadrul acestui eveniment.
Avem colaboratori consacrați, precum Spiridon Popescu, precum maestrul Ion Groșan, prof. univ. Ion Popescu-Brădiceni, dr. Doru Fometescu, ș.a.m.d. Este o revistă în care, treptat, încercăm să găsim mai mult loc și să încurajăm tinerele talente, în așa fel încât în preajma scriitorilor care deja au găsit drumul către afirmare sau deja consacrați, să-și găsească să-și încerce mai bine condeiul”, a precizat Albinel Firescu.
Miere și limonadă pentru copii
Principalii actori ai evenimentului au fost elevii de la Școla Gimnazială ”George Uscătescu” și preșcolarii de la Grădinița ”Sfântul Stelian” și Grădinița cu Program Prelungit ”Tudor Arghezi”, care au încântat spectatorii cu poeziile recitate. La sfârșit, aceștia au primit o răsplată ”dulce” – pâine cu miere și limonadă.
Roxana Lupu