Sentință în dosarul polițiștilor judecați pentru luare de mită

559

Procesul în dosarul supranumit ”Mafia Cărbunelui” s-a încheiat, aseară, pentru patru dintre inculpați, acuzați de furt calificat și tăinuire, după ce la ultimul termen au luat decizia de recunoaștere a vinovăției.

Nicolae Popescu a fost condamnat, la Tribunalul Gorj, la un an și șase luni de închisoare, din care a fost redusă perioada de arestare preventivă. Acesta a ajuns după gratii pe 3 septembrie 2015 și a fost eliberat pe 20 aprilie, în acest an. Instanța menține măsura controlului judiciar dispusă în cazul său, până la o hotărâre definitivă. ”Obligă inculpatul la plata sumei de 73.826, 48 de lei către partea civilă Complexul Energetic Oltenia S.A., cu titlu de despăgubiri civile”, au decis judecătorii. Al doilea inculpat, Constantin Claudiu Boboc a primit un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire, fiind menținută și în cazul său măsura controlului judiciar. Acesta a semnat un acord de mediere în ceea ce privește infracțiunea de furt calificat în formă continuată, prin achitarea sumei de 10.000 de lei către CEO. Și Constantin Cărăgui, trimis în judecată pentru furt calificat, a semnat un acord de mediere cu reprezentanții părții civile. În ceea ce îl privește pe Nicolae Ișfan, în urma semnării acordului de mediere, instanța a încetat procesul penal. ”Obligă fiecare inculpat la câte 6.000 de lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se precizează în minuta sentinței penale.

Procesul agenților continuă
Pentru ceilalți inculpați, un transportator și 12 agenți de poliție, suspectați de mai multe fapte, printre care și cele de luare de mită și abuz în serviciu, s-a disjuns cauza şi s-a dispus formarea unui nou dosar. Următorul termen pentru oamenii legii va avea loc pe 6 mai. Aceștia au fost trimiși în judecată, pe 20 octombrie 2015, de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ”Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 2014 – septembrie 2015, inculpaţii, agenţi de poliţie care patrulau pe ruta Motru-Rovinari-Turceni-Ţânţăreni, judeţul Gorj, protejau persoane care transportau şi comercializau cărbune sustras de pe benzile de transport aparţinând Complexului Energetic Oltenia, fără a avea documente de provenienţă şi pe care îl valorificau ulterior către beneficiari din judeţul Gorj şi din judeţele limitrofe. Sustragerile de cărbune se derulau în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari, în zonele în care circuitul de benzi este amenajat de-a lungul gospodăriilor unor cetățeni ai localităţilor Roşia Jiu şi Rogojelu, fiind descărcat în grădinile proprii, pentru ca ulterior să fie încărcat în mijloacele de transport”, se precizează în rechizitoriu. Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.747.000 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat societăţii prin sustragerea unei cantităţi de aproximativ 50.000 de tone cărbune sortat.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here