Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a făcut public ultimul raport, care furnizează date despre înmatricularea sau insolvenţa societăţilor până la data de 28 februarie 2015. Tinerii întreprinzători din România au înfiinţat 18.372 de firme (SRL-D), iar la nivelul judeţului nostru numărul acestora a fost de 226.
Numărul SRL – urilor debutant înfiinţate la nivelul judeţului Gorj, conform ultimului raport al ONRC valabil până la 28 februarie a.c., a fost de 226, dintre care 221 încă sunt în funcţiune şi cinci au fost radiate. Totodată, alte două firme sunt în curs de înfiinţare. Majoritatea profilurilor activităţilor pe care le desfăşoară tinerii gorjeni care şi-au înfiinţat firme în acest an sunt: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transporturi rutiere de mărfuri, restaurante, comerţ cu amănuntul, activităţi de înfrumuseţare, fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor de patiserie, activităţi de consultanţă în afaceri şi management, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. De asemenea, la nivel naţional, cele mai puţine înfiinţări de firme de către tineri, au fost în domeniile: fabricarea utilajelor pentru extracţie, comerţ cu amănuntul al echipamentelor audio-video, transporturi maritime, construcţia de ambarcaţiuni sportive şi de agrement, acvacultura în ape dulci, fabricarea de articole tehnice şi industriale din textile.
Pragul de vârstă, eliminat
Printre facilităţile care se acordă la înfiinţarea unei astfel de firme se numără acordarea stimulentului de 10.000 euro, plus avantajele fiscale acordate de stat, la care s-a adăugat şi eliminarea pragului de vârstă de maximum 35 de ani, condiţie obligatorie până mai acum câteva luni, pentru deschiderea unei societăţi de acest gen.
Obligaţiile unui SRL-D rămân în continuare următoarele: să se înfiinţeze pe o perioadă nedeterminată, să fie microîntreprindere, să fie înfiinţată de unul sau cel mult cinci întreprinzători debutanţi şi să aibă cel mult cinci grupe de activitate. În cazul în care se apelează la facilităţile oferite de stat unui SRL-D, acesta are obligaţia de a angaja cu contract de muncă, pe o perioadă nedeterminată, cel puţin doi angajaţi cu normă întreagă, până la pierderea calităţii de microîntreprindere SRL-D.
Izabella Molnar