Vor să salveze Cula Crăsnaru din Gorj. „A rezistat 260 de ani, dar n-o mai duce mult”

5453

Ambulanța pentru Monumente – Oltenia Vest și-a propus să salveze una dintre cele mai valoroase cule din Oltenia – Cula Crăsnaru din Groșerea, comuna Aninoasa, județul Gorj. Fortăreață în fața atacatorilor, cula a servit ca punct de observaţie pe Valea Gilortului şi o parte din Valea Jiului, de-a lungul secolelor. Acum, cula se află într-o stare avansată de degradare și stă să cadă. Ambulanța pentru Monumente își propune refacerea acoperișului culei printr-o intervenție în regim de urgență: „A rezistat 260 de ani, dar n-o mai duce mult. Sper ca iarna viitoare să aibă altă «pălărie»”.

Cula Crăsnaru din Groșerea, un simbol al Olteniei, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, având rol de veghe şi de apărare. Este printre puținele cule care păstrează acoperișul originar.
Cula ar fi fost construită de către vistiernicul Cocoş Crăsnaru şi refăcută la 1801, după un atac al turcilor, de fiul ctitorului.
Există și o altă teorie privind construcția ei. Arhitectul Iancu Atanasescu consideră că cel care a ridicat cula este Costache (Constantin) Săvoiu, zis Surcel, care i-a dăruit cula ca dotă fiicei lui, Elena, la căsătoria ei cu Achil Crăsnaru prin actul de dotă din anul 1796. Cula a servit ca punct de observaţie pe Valea Gilortului şi o parte din Valea Jiului, de-a lungul secolelor.
După 1951, cula a fost naționalizată, iar din 2006 se află în proprietate privată.
„Pentru cula Crăsnaru, această intervenție de urgență este ultima ei șansă. Și tu poți să contribui la repararea acoperișului culei Crăsnaru, iar pentru asta te vom pune la loc de cinste în galeria salvatorilor patrimoniului – HALL ROOF OF FAME! Vom inscripționa numele tău cu ajutorul unei mici dălți pe șița pe care o vom monta pe acoperiș. Avem nevoie de 42.000 de euro, pentru a pune acest monument în siguranță și a-i oferi șansa unei restaurări complete în viitor, după mai bine de 50 de ani de la ultimele lucrări. Donația minimă recomandată este de 10 euro, dar fiecare bănuț în plus crește considerabil șansele să reușim. Banii adunați din donații vor acoperi costurile pentru realizarea documentației de punere în siguranță, costurile de achiziție ale materialelor de construcție și cheltuielile legate de transportul echipei și a materialelor. Pe lângă acestea, din aceeași sumă se vor asigura plata meșterilor și a restauratorilor, precum și cazarea și mesele voluntarilor”, anunță ONG-ul Ambulanța pentru Monumente – Oltenia Vest.
Intervenția de urgență va fi realizată de către Asociația Inima Olteniei, prin proiectul „Ambulanța pentru Monumente Oltenia” și în parteneriat cu Romanian United Fund și Asociația Monumentum.

Donații
Donațiile se pot face în contul Asociației Inima Olteniei sau pe Paypal cu specificația GROȘEREA.
IBAN: RO04BRDE170SV47898771700
Cod SWIFT: BRDEROBUXXX
Nume bancă: BRD Craiova Agenția Craiovița Nouă
Nume: ASOCIAȚIA INIMA OLTENIEI
Adresă: com. Moțăței, str. Vasile Petre nr. 32, județul Dolj
Peste o sută de persoane au donat deja, iar zeci de voluntari s-au înscris în acest proiect. „Pacientul de la Ambulanța pentru Monumente – Oltenia Vest de anul acesta, CULA CRĂSNARU, are nevoie de «personal» care să-i acorde îngrijiri. S-au înscris mai mult de 70 de voluntari. Unele perioade sunt foarte aglomerate, dar sunt câteva neacoperite: 13-27 august și 3-10 septembrie. Vă așteptăm!”, transmite ONG-ul.
I.I.