Cei care au o maşină veche şi vor să scape de ea se pot înscrie începând de luni, 31 iulie, de la ora 10.00, în Programul „Rabla local” privind casarea autovehiculelor uzate. Solicitanţii vor primi 3.000 de lei pentru fiecare autovehicul predat în cadrul acestui program. Există însă și o condiție: timp de trei ani nu au voie să cumpere o mașină cu nivel de poluare sub euro 5. Din cele 500 de primării înscrise în program, doar 13 sunt din Gorj.
Înscrierea se realizează prin intermediul unei aplicații informatice, puse la dispoziție de Administrația Fondului de Mediu, până pe data de 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale. Proprietarii de maşini vor primi 3.000 lei în schimbul casării autovehiculelor mai vechi de 15 ani.
Din suma de 3.000 lei, 2.400 lei sunt alocaţi din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuţi din bugetul local.
Doar 13 primării din Gorj au solicitat și au primit fonduri pentru Rabla Local. Este vorba de primăriile Târgu Jiu și Motru care vor primi câte 240.000 de lei fiecare pentru casarea a 100 de mașini, Târgu Cărbunești, Licurici, Fărcășești, Crușeț, Polovragi, Telești, Văgiulești, Mătăsari – 50 de mașini, Runcu – 40 de mașini, Săulești – 15 mașini și Țicleni – 10 mașini.
După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei.
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
„Sunt convins că interesul cetăţenilor în a-şi casa un autovehicul mai vechi de 15 ani, fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb, va fi unul extrem de mare, la fel ca în cazul celorlalte programe de reînnoire a parcului auto pe care le derulăm prin Administraţia Fondului pentru Mediu”, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Bugetul programului este de 240 de milioane de lei, iar obiectivul angajat prin PNRR este ca în următorii trei ani peste 250.000 de autovehicule cu vechimea de peste 15 ani să iasă din circulaţie, prin valorificare.
I.I.